Basbousa بسبوسة
Basbousa to ciasto, które jest łatwe i szybkie do zrobienia. Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, jak gospodyń w domach. Do zrobienia Basbousy wykorzystałam przepis Katarzyny Elkabir, który pojawił się na fejsbukowej grupie "Babki z Rodzynkami". Jak większość ciast w krajach arabskich Basbousa jest najchętniej jedzona w czasie ramadanu. Ciasto przypomina trochę babki ucierane, ale upieczoną Basbouse zalewa się sporą ilością syropu cukrowego, który nadaje jej niesamowitej słodkości. Nie przepadam za aż taką słodyczą, więc zmniejszyłam ilość syropu o połowę. Kto jednak może przełknąć taką ilość słodyczy niech przygotuje syrop z podwójnej porcji :D
Jestem przekonana, że Basbousa totalnie podbije wasze serca! Tak jak moje już kilka lat temu, kiedy po raz pierwszy delektowałam się jej smakiem w egipskiej restauracji.
Składniki
- 1 szklanka semoliny
- 0,5 szklanki roztopionego ghee
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki jogurtu ze śmietaną (dałam jogurt grecki)
- ¼ szklanki wiórek kokosowych
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- obrane migdały do dekoracji
Syrop
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- 50 ml wody z kwiatu pomarańczy albo wody różanej
Basbousa przed włożeniem do piekarnika :)
Przygotowanie
Do rondelka wyspujemy cukier, dolewamy wody, wody z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i nasz syrop lekko zgęstnieje. Po przygotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do miski wsypujemy semolinę, cukier i proszek do pieczenia, które razem mieszamy. Dodajemy jogurt i rozpuszczone ghee. Mieszamy ręką do uzyskania gładkiej masy, którą rozprowadzamy na wysmarowaną ghee foremkę. Pieczemy w 175 stopniach do zarumienienia (około 35-40 minut). Po wyjęciu z piekarnika zalewamy ciasto przygotowanym wcześniej syropem. Zostawiamy w foremce do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! Bismillah! :)
Voilá! :)
Oh! Moje ulubione arabskie ciasto <3
OdpowiedzUsuńMoje też 😋🥧🇪🇬
UsuńW Turcji mamy bardzo podobne ciasto do basbousy o nazwie revani :-)
OdpowiedzUsuńJadłam! Pyszne! 😘
UsuńCzym mogę zastąpić to ghee, bo nie wiem czy w Polsce uda mi się łatwo kupić
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić zwykłym masłem albo margaryną, ale smak już nie będzie taki sam 😉
UsuńMnie bardziej smakuje kunafa :-D
OdpowiedzUsuńOba ciasta bardzo lubię 😋😍
UsuńObowiazkowo w kazdy Ramadan w naszym domu :)
OdpowiedzUsuńNo ba! Oczywiście! 😘👌✨🌙✨🌙🕌🙏
UsuńNie lubie, dla mnie za slodka...
OdpowiedzUsuńDe gustibus non est disputandum 😜
UsuńZabieram żonę i zaraz jesteśmy! :-D
OdpowiedzUsuńZapraszam! 😊
UsuńWole w Ramadanie Sheer Khurme <3
OdpowiedzUsuńTeż lubię Sheer Khurmę 😋🇵🇰
UsuńMysmy chyba kiedys te ciasto jadly w jakiejs arabskiej knajpie? hmm
OdpowiedzUsuńNo ba! Nie jeden raz! 😘
UsuńU nas tez w Ramadanie czesto robie basbouse dla rodzinki 😘
OdpowiedzUsuńNie ma ramadanu bez Basbousy! 😘✨🌙✨🌙🕌🙏
UsuńJakos baklava bardziej mi smakuje 😋
OdpowiedzUsuńOj baklavę też lubię 😋😍
UsuńPycha! 😋
OdpowiedzUsuń😘❤️
Usuń❤️
OdpowiedzUsuń😘😘😘
Usuńഎനിക്ക് ഈ അറബി കേക്ക് ഇഷ്ടമാണ് 😍
OdpowiedzUsuńMe too! 😍
Usuńഎന്റെ ഭർത്താവ് പലപ്പോഴും ഈ കേക്ക് ഒമാനിൽ നിന്ന് കൊണ്ടുവരുന്നു 😋
OdpowiedzUsuńLucky you! 👌🤩
UsuńDobre ale za slodkie 😂
OdpowiedzUsuńJak dobre to nie może być za słodkie! 😂🙈
Usuń