Makaron Vermicelli z zieloną herbatą (녹차 당면), tofu (두부) i sosem Japchae (잡채 소스) 🍜🥢🇰🇷





Lubię tofu w każdej wersji, ale chyba najbardziej wędzonej. Bardzo też lubię makaron Vermicelli w postaci długich nitek, wzbogacony zieloną herbatą i sproszkowanym szpinakiem. Moje oczy nie mogą się nacieszyć jego naturalną, zieloną barwą, która elegancko prezentuję się na talerzu, nadając nawet zwykłej potrawie wyjątkowego charakteru. Najlepsze w tym makaronie jest to, że samo przygotowanie potrwa dosłownie 10 minut - genialne! Szczególnie jak nie masz czasu i zdalne nauczanie dzieci w domu. Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad! Jeśli lubicie kuchnie azjatycką będziecie zachwyceni :) 


Składniki

- 150g makaronu Vermicelli z zieloną herbatą 

- 100-150g tofu 

- 2 łyżki oleju 

- 1 łyżeczka cukru brązowego 

- 4 łyżki sosu Japchae 


Przygotowanie 


Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu przez 4-6 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Tofu kroimy w kostkę. Na patelni lub w woku podgrzewamy olej i podsmażamy 3-4 minuty tofu. Na końcu dajemy sos Japchae i brązowy cukier. Wszystko mieszamy i gotowe! Makaron świetnie smakuję z piwem bez % i kimchi :) 








Makaron jest popakowany na porcje, co bardzo ułatwia ugotowanie odpowiedniej ilości :) 








Kimchi zawsze i wszędzie! :D


:)


Nasza obecna rzeczywistość...


U nauk korzenie gorzkie, ale owoce słodkie :)


Kiedy lubisz pić kawę w kawiarni, a tu wszystkie zamknęli! :D Dobre pomysły zawsze znajdziesz na jutiubie :)

Komentarze

  1. oj tak wedzone tofu jako zagrycha do piwa :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiedzialam, że może być makaron z zieloną herbatą lol

    OdpowiedzUsuń
  3. Tofu to zupełnie nie moje klimaty 🤭

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobny makaron jadłam kiedyś w japońskiej restauracji 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo popularny w kuchni japońskiej i koreańskiej 🇯🇵🇰🇷

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować i zrobić w domu 😋🍜🇰🇷

      Usuń
  6. 맛있겠다 👋🏻

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie bardzo smakuje makaron udon z tofu i warzywami 😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie taki makaron mozna kupic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym azjatyckim sklepie (japońskim, koreańskim czy chińskim) 😊 albo na Amazonie 😂

      Usuń
  9. Mnie sie kuchnia chinska czy japonska zawsze kojarzy z sosem sojowym 🍛

    OdpowiedzUsuń
  10. ഇതുപോലൊന്ന് നിങ്ങൾ എനിക്ക് പാചകം ചെയ്യണം

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. തീര്ച്ചയായും ഞാന് ചെയ്യും 😊

      Usuń
  11. Podobne cuda jedliśmy z żoną w japońskiej restauracji i do tego piliśmy pyszną matcha tea 🍵

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi

    1. Kimchi ma wyjątkowy, słono-kwaśno-pikantny smak, który jest uzależniony od ilości i rodzaju produktów, które zostaną do niego dodane. Mogą to być, np.: cebula, rzepa, szczypior, por, marchewka, sos rybny, anchois, krewetki, musztarda, a nawet rzeżucha. Składnikami kimchi są: kapusta pekińska i rzepa lub sama rzepa, chili oraz mąka ryżowa. Kimchi można porównać do polskiej kiszonej kapusty 😋

      Usuń
  13. Takie czasy, że kawe można pić przed monitorem komputera... 🙄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie już tylko lepiej, nie ma innej opcji! (in szaa Allah) 😘

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty