Keralskie śniadanko - pachadi (പച്ച മാങ്ങാ പച്ചടി)






W naszym domu bardzo często jemy śniadanie w keralskim stylu. Najczęściej przygotowuję idli, ryżowe placki oraz dosę, naleśniki z mąki ryżowej. Podaje je z różnego rodzaju sosem chutney lub farszem. Bardzo lubimy też sambar, czyli coś w rodzaju zupy z soczewicy. Jestem też ogromną fanką parathy mimo, że nie jest to typowo indyjskie śniadaniowe danie. W Indiach śniadania filozofią przypominają ich anglosaskie odpowiedniki. Dania są kaloryczne, ale nie zawsze ciężkostrawne - oczywiście muszą być konkretnie przyprawione chili :) 
Keralska kuchnia jest bardzo aromatyczna - to w końcu z tego miejsca pochodzi wiele słynnych indyjskich przypraw. W Anglii bardzo mi brakuje keralskich ryb i owoców morza...Na targu rybnym w rodzinnej wiosce mojego męża można kupić pyszne kraby, olbrzymie krewetki, marliny, tuńczyki i inne ryby, których nazw nie mogę zapamiętać do dziś! Na samą myśl o nich robię się głodna. Takich dobrych ryb i owoców morza już dawno nie jadłam na śniadanie...
Na śniadania często serwuję także warzywno - owocowe curry jak pachadi, którego przepisem bardzo chętnie się z wami podzielę :) 


Składniki

- 2 średniej wielkości mango
- 1 duży banan
- 3 małe zielone chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 szklanki startego kokosa
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy 
- 1 łyżeczka chili 
- 2 łyżki oleju kokosowego 
- kilka liści curry 
- sól do smaku 
- 1 szklanka wody 



Pachadi 



Przygotowanie 


Na początek kroimy mango i banan w kostkę. Dodajemy wodę, sól, kurkumę i chili w proszku. Dobrze mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W międzyczasie dokładnie miksujemy kokos z gorczycą. Tak zmieloną pastę dodajemy do gotującego się mango. Rozgrzewmy olej w woku i podsmażamy liście curry z zielonym chili. Dokładamy nasze wcześniej zrobione curry i wszystko razem dusimy około 5-6 minut. Podajemy na gorąco z parathą, dosą lub idli. Smacznego! Bismillah! :)



Gotujące się pachadi w jednym z moich ulubionych indyjskich garnuszków/woków :)


Malabar Parotta :) 



Idli to wyjątkowe w smaku puszyste placuszki ryżowe. W Kerali są one głównie podawane na śniadanie. Najlepiej smakują z sosami warzywnymi lub dippem. U nas jadamy idli z chutney, sambarem i pachadi. Idli bardzo dobrze nasiąka sosami, co moim zdaniem dodaje im jeszcze więcej walorów smakowych :) Mój mąż najbardziej lubi jeść idli same, bez żadnych dodatków. Mnie i dzieciom najbardziej smakują z sambarem. Przygotowanie idli nie jest trudne, ale czasochłonne. Namaczanie ryżu i proces fermentacji trwa dosyć długo, ale gotowe bez problemu możemy zamrozić. Dokładny przepis znajdziecie Tu



Idli z sambar'em i chutney 


:)


Keralskie małe banany (Kerala Pazham)


Moja ulubiona Pink Chai na szybko :)


Pycha! :D


Moje ostatnie kulinarne odkrycie - pyszna pakistańska marchewka :)


Prezes zrobił nam do śniadania sok z pomarańczy :P


W deszczową i wietrzną pogodę w naszej werandzie na przywołanie wiosny pojawiły się fairy door!

Komentarze

  1. Zamowie w indyjskiej restauracji nastepnym rezem te idli jak tak polecasz 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie Ci smakować! 😘 (in szaa Allah)

      Usuń
  2. Zrob z tej pakistanskiej marchewki deser gajar ka halwa 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam już kilka razy i wszystkim bardzo smakuje 😉

      Usuń
    2. My tez bardzo lubimy gajar ka halwa ❤️

      Usuń
    3. Zahra ostatnio jestem fanką kuchni pakistańskiej! Uczę się pilnie! 😋🇵🇰

      Usuń
  3. Lubie pakistanska marchewke za jej bardzo slodki smak ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te twoje indyjskie przepisy 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Masha Allah ale smakolyki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie w Birmingham kupilas ten wok z przykrywka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostaniesz takie woki bez problemu w prawie każdym pakistańskim sklepie 😉

      Usuń
    2. To ja jeszcze zapytam skad herbata? 😘

      Usuń
    3. Podobnie jak wok - w większości pakistańskich sklepów ją dostaniesz (in szaa Allah) 🤓

      Usuń
  7. Musze poszukac tej pink tea bo bardzo lubie 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu kupisz w pakistańskich sklepach 😊

      Usuń
  8. Na jutro poprosze takie sniadanie 🤪

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie są w smaku te banany, bo pierwszy raz takie widzę 🧐

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkie, ale nie mdłe. Twarde i nie takie papkowate jak większość bananów 😊🍌🍌🍌

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty