Keralskie Idli na suhoor :)







Idli jest tradycyjną potrawą na śniadanie w południowych Indiach. Na Kerali właśnie od idli rozpoczyna się prawie każdy dzień (alhamdulillah). Przygotowanie składników jest dosyć pracochłonne, ale zrobione w większej ilości bez problemu możemy zamrozić. Doskonale smakuję z sambarem i chutney. Mnie bardzo odpowiada w spolszczonej wersji z duszonymi pieczarkami :) Ryżowe bułeczki są bardzo zdrowe (robione na parze) i bezglutenowe. Myślę, że jest to doskonała propozycja na suhoor w zbliżającym się ramadanie (in szaa Allah). 


Składniki  na Idli

- 1 szklanka soczewicy (dhal)
- 3 szklanki ryżu (Ponny Rice)
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 2,5  szklanki wody
- szczypta soli 
- łyżeczka oleju kokosowego 







Przygotowanie

Kila razy płuczemy dhal aż woda będzie czysta, po czym dodajemy nasiona kozieradki. Zalewamy wszystko szklanką wody i odstawiamy na minimum 6 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie odlewamy wodę i blędujemy wszystko na gładką masę. W międzyczasie zalewamy ryż, który również odstawiamy na około 4 godziny (po tym czasie ląduję w blenderze). Tak przygotowane ciasta mieszamy razem rękoma i zostawiamy pod przykryciem na dzień (najlepiej półtora) dla dobrej fermentacji. Ciasto ma przypominać nasze drożdżowe ;) Do naszego wyrośniętego ciasta dodajemy pół szklanki wody i ostrożnie mieszamy. Następnie smarujemy olejem kokosowym naszą wkładkę z otworkami do idli (można kupić w sklepach azjatyckich) i nalewamy do nich ciasto. Wszystko razem wkładamy do garnka ciśnieniowego i na parze gotujemy 5-10 minut. Idli smakują wybornie prawie ze wszystkim, u nas najczęściej jemy z chutney :) Chociaż jak już pisałam z pieczarkowym sosem są bardzo oryginalne :D Bismillah!


Chutney :)



Na suhoor bardzo lubię wszelakie koktajle mleczno - owocowe. W czasie majówki delektowaliśmy podniebienia pierwszymi tego typu smakołykami z lokalnych truskawek :P


Kocham truskawki w każdej formie! 


Mama w garach, a dzieci w zamku :D 


Cóż czasem nawet w pałacu trudno się zmieścić! :)


Komentarze

  1. Bismillah jakie pysznosci :-) Czy to trzeba miec jakies specialny garnek zeby je zrobic? Gdzie Siostro kupilas takie fajne plastikowe kubki i ten wiosenny talerzyk :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnek albo tylko wkładkę na Idli 😊 Kupić można na ebay/amazon albo w asian sklepach. Plastikowe kubki, buteleczkę ze słomką i talerzyki (zestaw ogrodowy/piknikowy) z myślą o dzieciach kupiłam w Sainsbury's 😉

      Usuń
  2. Uwielbiam Idli <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Z daleka wygladaja jak nasze kluski slaskie :-D Dla mnie ryz nie ma racji bytu przez uraz przedszkolny w postaci ryzu z owocami :-P

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahahaha 🤣 Dla mnie ryż z owocami to smak dzieciństwa. Mam do niego sentyment chociaż teraz nie często gości na naszym stole 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet jeszcze nie mysle o Ramadanie a u Ciebie przygotowania pelna para ;-D Podoba mi sie ze dzieci takie zaangazowane w Ramadan. Chyba tez w tym roku zrobimy jakies dekoracje. Tesciowa bedzie to wakacje od gotowania lol

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takiej ilości obowiązków muszę mieć solidny plan na ramadan (in szaa Allah). Dla dzieci branie udziału w ramadanowych przygotowaniach jest ogromną radością i także nauką islamu 😉👍 In szaa Allah fajnie mieć rodzinę w domu na tak wyjątkowy czas ❤️

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty