Zarda زردہ‬‎




Mieszkamy już dobre kilka lat wsród społeczności Pakistańczyków, z tego względu bliżej zainteresowałam się kuchnią tego kraju (alhamdulillah). Jednym z ulubionych deserów w naszym domu jest Zarda, która ma swoje korzenie w Iranie. Zarda to rodzaj słodkiego ryżu z szafranem, który jest bardzo prosty w przygotowaniu :) 


Składniki 

- 2 szklanki ryżu basmati
- 200 ml ghee 
- 2 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka garam masala
- 5 goździków
- 1/2 łyżki kardamonu w proszku
- 1/4 szklanki rodzynków albo migdałów 
- 1 łyżeczka szafranu
- skórka pomarańczowa starta ze świeżej pomarańczy
- żółty barwnik do żywności 
- 1 łyżka oleju kokosowego 
- odrobina startego kokosa (moja własna wersja) 








Przygotowanie 


Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy go do garnka i zalewamy dużą ilością wody. Dodajemy olej kokosowy, aby ryż się nie kleił. Następnie dorzucamy goździki, garam masalę, kardamon i połowę szafranu. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu. Nie zapominamy o mieszaniu ryżu :) Odcedzamy ryż jak tylko poczujemy aromatyczny zapach. Najważniejsze to uważać, żeby nie rozgotować ryżu. Idealnie kiedy ziarenka ryżu są lekko twarde, ale jednocześnie się nie łamią. Myślę, że większość z nas mających mężów z Indii czy Pakistanu po kilku latach małżeństwa jest mistrzyniami w gotowaniu ryżu! :D 
Po ugotowaniu ryżu roztapiamy ghee. Zaczynamy nasze przekładanie. Na dno garnka warstwa ghee, a następnie warstwa ryżu, bakalii, skórki pomarańczowej i kawałków świeżego kokosa. Zasypujemy cukrem i kolejną warstwą roztopionego masła ghee. Robimy tyle warstw, aż skończy się pojemność garnka albo ryż. Na wierzchu posypujemy pozostałym szafranem. Przykrywamy garnek pokrywką i wkładam na 30 minut do piekarnika (150 C) w ten sposób cukier się roztopi, a składniki dobrze połączą (in szaa Allah). Nasz deser smakuję tak samo dobrze na gorącą jak i na zimno. Smacznego! Bimsillah! 





Komentarze

  1. Ja robie z pomaranczowym barwnikiem 😋 Fajny pomysl z dodaniem kokosu 🤓 Zrobie taka wersje dla meza 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Zarda ❤️ Robie ja na inny sposob, ale twoja wersja jest bardzo ciekawa 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być tylko ryż basmati?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z innym nie będzie już taka dobrze smakować 😋🇵🇰🍚

      Usuń
  5. Spróbuje zrobić, bo wygląda obłędnie 🤩

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę moją żone wysłać do ciebie na naukę gotowania 😁

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam, ale zdjecia sliczne 😘

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu nikt nie lubi ryzu na slodko, ale przepis ciekawy 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie na początku też nie smakował ryż na słodko, ale się przekonałam 😉

      Usuń
  9. Bardzo podobne do tureckiej Zerde 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ciekawości zobaczę przepis! (in szaa Allah) 😘

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty