Ciasto drożdżowe z truskawkami idealne na iftar :)



Letnie ciasto z truskawkami :) Starsza córa nie mogła się doczekać i oderwała kawałek przed zrobieniem zdjęcia  :D 


W Anglii rozpoczął się właśnie sezon na lokalne truskawki :) Moimi faworytkami w tym względzie są małe truskawki szkockie – smakiem najbardziej zbliżone do polskich – najlepszych na świecie. Ciasto drożdżowe z truskawkami jest łatwe do zrobienia, lekkie i „świeże” co powoduje, że jest doskonałym smakołykiem do iftarowej kawy :)  (in szaa Allah)


Składniki
- 100g świeżych drożdży
- 200ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szkanka oleju
- 5 szklanek mąki tortowej
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli

- 30 g truskawek 
- 2 łyżki stopionego masła 

Na kruszonkę
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- pół kostki masła  

Przygotowanie

Na początek podgrzewamy mleko, dodajemy do niego szklanke cukru i rozdrobnione drożdże. Tak przygotowany zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (okolo 30 -40 minut).  Następnie przygotowujemy truskawki – myjemy - obierami i kroimy na połówki. Gdy drożdże nam pięknie „rosnął” robimy kruszonkę. Zagniatamy ½ szklankę mąki z dwiema łyżeczkami cukru i miękka połowa kostki masła. Przygotowana kruszonkę odstawiamy do przeschnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wbijamy jaja, szczyptę soli, olej i cukier waniliowy (zostawiamy 2 łyżeczki na truskawki). Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu około 15 minut). Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce na górę kładąc kawałki truskawek.  Owoce polewamy stopionym masłem i opruszamy cukrem waniliowym oraz dodajemy kruszonkę.  Pieczemy w 180  st C około 30 minut :)

Smacznego! Bismillah! :) 

Komentarze

Popularne posty