Arabski iftar :)



Przystawki do arabskiego iftaru w luksusowym wydaniu :) 

 


Po pierwszym polskim iftarze przyszedł czas na arabski :) W deszczowej i pochmurnej Anglii potrzeba trochę ciepła i szczypty orientu (in szaa Allah). Na nasz kolejny wyjątkowy wieczór w tym Ramadanie wybrałam speciały kuchni saudyjskiej i libańskiej :) Przyprawiając potrawy poczułam się jak w spalonym słońcem Rijadzie :)


Na naszym stole zagościły: saudyjska wersja spaghetti z jogurtem i mielonym mięsem wołowym, libańska zupa warzywna z kurczakiem i ciecierzycą, sałatką warzywna z kuskusem i oliwkami oraz libański koktaj z granatów i daktyli :) (alhamdulillah) 


Saudyjskie spaghetti z jogurtem i mielonym mięsem wołowym



Saudyjskie spaghetti :)


Składniki

- 0,5 kg mięsa mielonego
-  około 500g makaronu spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 łyżki ghee
- 2 łyżki oleju
-  1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
-  30 g świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 duża cebula
- 250 ml bulionu wołowego 

Przygotowanie

Na początek gotujemy spaghetti według wskazówki na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu rozgrzewamy olej na patelni - podsmażamy cebulę z mięsem doprawiając kminkiem i pieprzem. Dodajemy bulionu wolowego i wszytsko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu :) Na drugiej patelnii rozpuszczamy ghee i podsmażamy chwilkę na nim makaron. Natępnie przekładamy spaghetti do naczynia żaroodpornego. Mieszamy jogurt z czosnkiem, którym polewamy makaron - na wierzch kładziemy mięso. Wkładamy do piekarnicka na 15 minut w temperaturze 175 C. Podajemy na ciepło udekorowane posiekaną pietruszką :) 


Libańska zupa warzywna z kurczakiem


Libańska zupka :) 


Składniki

- 6 szklanek wody
- 200g fileta z kurczaka
50 g ryżu (najlepszy tzw. „egipski”)
- pół kostki bulionu warzywnego
- pół szklanki ciecierzycy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 średnie marchewki 
- 2 łyżki oleju 

Przygotowanie

W dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie dodajemy ryż gotując go około 10 minut na wolnym ogniu (powinnien być półtwardy). Dodajemy bulion warzywny i obrane marchewki. Międzyczasie kroimy kurczaka w małe kostki i podsmażamy na patelnii. Dodajemy mięso do rondla i wszytsko razem gotujemy około 20 minut. Na 5-10 minut przed końcem dodajemy ciecierzycę. Ugotowana zupę podajemy na ciepło opruszoną pietruszką :) 


Libański koktajl z granatów i daktyli



Egzotyczny koktajl z granatów i daktyli :)


Składniki

- 2 małe granaty
- 6-7 namoczonych wcześniej daktyli bez pestek
- 5 łyżek mleka skondensowanego
- pół szklanki zimnego tłustego mleka 

Przygotowanie

Myjemy i obieramy granaty, dodajemy do nich daktyle, mleko skondensowane i tłuste mleko. Następnie wszytsko razem miksujemy. Wkladamy na 20 minut do lodówki i gotowe! :) 


Libańska sałatka warzywna z kuskusem i oliwkami  

:)



Składniki

- kilka czarnuch oliwek
- 2 łyżki kuskusa
- 1 mała czerwona papryka
- 2 małe zielone ogórki
- 1 mały pomidor
- 1 papryka czerwona
-  szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oliwy cytrynowej

Przygotowanie


Obieramy i kroimy w kostkę warzywa. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz kuskus. Mieszamy wszytsko razem z oliwą cytrynową :) Do dekoracji używamy oliwek :) 


Arabski iftar w całej okazałości! Alhamdulillah i Bismillah! :)

Pierwsze zdjęcie pochodzi z Google image :) 

Komentarze

Popularne posty