Keralski przysmak ryba Karimeen (കരിമീന്‍)

Dla wszystkich smakoszy ryb jest to niezwykle armoatyczne danie. Szczególną popularnością cieszy się w południowym stanie Indii – Kerali skąd pochodzi mój mąż :) Najlepiej smakuje z ryby złowionych tego samego dnia – nam pozostała wersja mrożona z braku dostępu do świeżej w miejscu, gdzie mieszkamy. Danie jest tak smaczne, że samo rozpływa się w ustach! :)

Składniki:
- cztery średniej wielkości ryby Karimeen (pearl spot)
- 2 łyżki zmielonego kokosa 
- jeden duży bananowy liść
- 4 nasiona kozieradki
- cztery ząbki czosnku
- 1 łyżka zmielonego chilli
- 1 łyżka zmielonego imbiru
- ½  łyżki kurkumy
- 5 małych cebul
- 2 zielone papryczki chilli
- 5 mustards seeds (nasiona gorczycy)
- 250ml wody         
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 średniej wielkości pomidor
- łyżka oleju 
- 2 liście babki lancetowatej 
- 3 łyżeczki keralskiej przyprawy Kundampuli



Karimeen  :)
Przygotowanie: 

Na początek usuwamy łuski z ryb - myjemy i dokładnie je oczyszczamy. Z kazdej strony ryb robimy głębokie nacięcia żeby mieć pewność, że masala wejdzie w każdą szczelinę :) Myjemy liście banana i odkładamy do wyschnięcia. Liście babki lancetowatej przypalamy lekko nad ogniem. Następnie robimy naszą masalę :) Mieszamy ze sobą zmielony kokos, kurkume, chilli i imbir w proszku, przyprawe Kundampuli. Nasiona koziderki, gorczycy i czosnek rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy szklanke wody – wszystko mieszamy do utworzenia jednolitej pasty. Dokładamy pokrojone zielone chilii i cebule. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę – w tym czasie smarujemy liście banana olejem kokosowym.
Ryby smarujemy otrzymaną masalą tak żeby weszła dokładnie do ich wnętrza. Nastepnie układamy ryby na liściach dodając kolejną warstwę masali i liście babki lancetowatej. Zawijamy je dokładnie i wkładamy na godzinę do lodówki.
Tak zapakowane ryby smażymy na średnim płomienu około 3-4 minuty uważając, by nie przypalić liści. Ryby możemy podawać w liściach lub same. Z dodatkiem ryżu lub kuskusa, papadoms i surówki :) Smacznego! Bismillah! 

Komentarze

Popularne posty