Śniadanie niczym podróż do Rzymu - Frittata z pomidorami :)
Dzisiejszego poranka moje wspomnienia
zawędrowały do wakacyjnego Rzymu. Zapach świeżej bazylii przypomniał mi spacery
malowniczymi uliczkami oraz śniadanie w uroczej malutkiej restauracji. To
właśnie tam po raz pierwszy miałam okazje zjeść włoską wersję omletu – Frittatę – zakochałam się od razu!
Postanowiłam zaserwować ten przysmak na dzisiejsze rodzinne śniadanie, a z wami
podzielić się przepisem :)
Składniki:
- 3 średniej wielkości pomidory
- 5 jajek
- listki bazyli
- ser parmezan
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Zapach świeżej bazylii już zawsze bedzie mi przypominał Rzym ;) |
Przygotowanie:
Myjemy i oszuszamy pomidory. Kroimy w kostkę –
jeśli nie lubimy można usunąć miąsz z pestkami. Na patelni rozgrzewamy oliwe i
smażymy pomidory (kilka minut). Jajka mieszamy z 4 łyżkami wody – do smaku
doprawiamy solą i pieprzem :) Wlewamy je na patelnię. Przykrywamy i smażymy 15
minut. Po zrobieniu dekorujemy bazylią i pokrojonym w paski parmezanem :)
Frittata gotowa! – Bismillah!
Komentarze
Prześlij komentarz