Keralski przysmak ryba Karimeen (കരിമീന്)
Dla wszystkich smakoszy ryb jest to niezwykle
armoatyczne danie. Szczególną popularnością cieszy się w południowym stanie
Indii – Kerali skąd pochodzi mój mąż :) Najlepiej smakuje z ryby złowionych
tego samego dnia – nam pozostała wersja mrożona z braku dostępu do świeżej w
miejscu, gdzie mieszkamy. Danie jest tak smaczne, że samo rozpływa się w
ustach! :)
Składniki:
- cztery średniej wielkości ryby Karimeen (pearl spot)
- 2 łyżki zmielonego kokosa
- jeden duży bananowy liść
- 4 nasiona kozieradki
- cztery ząbki czosnku
- 1 łyżka zmielonego chilli
- 1 łyżka zmielonego imbiru
- ½ łyżki kurkumy
- 5 małych cebul
- 2 zielone papryczki chilli
- 5 mustards seeds (nasiona gorczycy)
- 250ml wody
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 średniej wielkości pomidor
- łyżka oleju
- 2
liście babki lancetowatej
- 3 łyżeczki keralskiej przyprawy Kundampuli
Karimeen :) |
Przygotowanie:
Na początek usuwamy łuski z ryb - myjemy i
dokładnie je oczyszczamy. Z kazdej strony ryb robimy głębokie nacięcia żeby
mieć pewność, że masala wejdzie w każdą szczelinę :) Myjemy liście banana i
odkładamy do wyschnięcia. Liście babki lancetowatej przypalamy lekko nad
ogniem. Następnie robimy naszą masalę :) Mieszamy ze sobą zmielony kokos,
kurkume, chilli i imbir w proszku, przyprawe Kundampuli. Nasiona koziderki,
gorczycy i czosnek rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy szklanke wody – wszystko
mieszamy do utworzenia jednolitej pasty. Dokładamy pokrojone zielone chilii i
cebule. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę – w tym
czasie smarujemy liście banana olejem kokosowym.
Ryby smarujemy otrzymaną masalą tak żeby
weszła dokładnie do ich wnętrza. Nastepnie układamy ryby na liściach dodając
kolejną warstwę masali i liście babki lancetowatej. Zawijamy je dokładnie i
wkładamy na godzinę do lodówki.
Tak zapakowane ryby smażymy na średnim
płomienu około 3-4 minuty uważając, by nie przypalić liści. Ryby możemy podawać
w liściach lub same. Z dodatkiem ryżu lub kuskusa, papadoms i surówki :) Smacznego!
Bismillah!
Komentarze
Prześlij komentarz