Kerala Vegetable Puffs (കേരള പച്ചക്കറി പഫ്സ്)








Ostatnio dostaję od was krytyczne wiadomości, że w ramadanie nie chodzi o gotowanie. Ma to chyba związek z licznymi wpisami na blogu dotyczącymi gotowanych przeze mnie potraw na iftary. Dziś mamy 51 dzień zamknięcia w Anglii i zapewniam was, że mam bardzo dużo czasu nie tylko na gotowanie, ale także czytanie Qur'anu i zdobywanie wiedzy o islamie (alhamdulillah). Każda gospodyni domowa zasługuje na uznanie i szacunek za trud nakarmienia poszczącej rodziny. Nie zapominajmy, że Allah subhana wa ta' ala obiecuje nam pomnożenie dobrych uczynków w ramadanie. Nie ma wątpliwości, że przygotowanie posiłku dla poszczących osób jest bardzo dobrym uczynkiem. Obecnie i tak mamy pod górkę, więc okażmy sobie więcej serdeczności i zrozumienia, a hasanaty same wpadną nam do kieszeni (in szaa Allah). 
Jeśli jesteście fanami ciasta francuskiego i warzyw na ostro, to keralskie puffs z całą pewnością przypadną wam do gustu :)



Składniki

- 1 płat ciasta francuskiego (około 400g) może być mrożone
- 1 łyżka ghee
- 0,5 szklanki drobno pokrojonej cebuli
- 1,5 łyżeczki pasty czosnkowo - imbirowej
- 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego chili 
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1,5 łyżeczki garam masala
- 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 1 ugotowany i pokrojony w kostkę ziemniak
 ¼ szklanki zielonego groszku 
¼ szklanki wody
- sól do smaku 











Przygotowanie 



Rozgrzewamy ghee na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i przyprawiamy solą. Smażymy na brązowy kolor. Dokładamy pastę czosnkowo - imbirową, marchewkę, groszek, ziemniaka, kurkumę, sproszkowane zielone chili, kolendrę i garam masalę. Wszystko zalewamy wodą i pod przykryciem dusimy około 15 minut (ziemniak i marchewka muszą być miękkie). Następnie kroimy nasze ciasto francuskie w małe prostokąty i napełniamy 1,5 łyżeczki naszym ostudzonym warzywnym nadzieniem. Krawędzie ciasta zwilżamy wodą żeby się nie rozpadły. Tak przygotowane puffs układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 - 20 minut (do momentu aż nabiorą złotego koloru). Serwujemy na ciepło z chutney. Voilá! Bismillah! :)











Drugie pudełko na ostatnie 10 dni ramadanu (in szaa Allah)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Śmiało możesz nie dodawać chili i nie będzie wogóle ostre 😉 🇮🇳☀️🌴

      Usuń
  2. Fajne połączenie z ciastem francuskim. Jakieś takie nie dessi :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Kerali mieszka sporo Francuzów, więc to zapewne jakaś pomieszana potrawa 😜🇮🇳 🇫🇷☀️🌴

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. W Kerali podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy 😋🇮🇳☀️🌴

      Usuń
  4. Niech się każdy sobą zajmuję, a nie innym do garków zagłąda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie sie zawsze wydawalo , ze te indyjskie potrawy to sa bardzo skomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni keralskiej jest wiele bardzo prostych potraw do przygotowania 😋🇮🇳☀️🌴

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis! in szaa Allah 😋🇮🇳☀️✨

      Usuń
  7. നിങ്ങൾക്ക് ഈ പഫുകൾ മികച്ചതായി ലഭിച്ചു 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. വളരെയധികം നന്ദി 😊🇮🇳☀️🌴

      Usuń
  8. Myslalam ze to jakis deser na poczatku 😂

    OdpowiedzUsuń
  9. Skad taka ladna dekoracja ksiezyca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamówiłam rok temu ze sklepu internetowego w USA 😎🇺🇸

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, ale też dobrze smakuje! 😘🇮🇳☀️🌴

      Usuń
  11. Mam w zamrażalce ciasto francuskie to zrobie dziś na iftar insha'Allah 🧑🏻‍🍳

    OdpowiedzUsuń
  12. ഇത് രുചികരമായി തോന്നുന്നു 😍

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty