Dzień Jabłka






W tym roku również na początku października wybraliśmy się na Apple Day do Blakesley Hall, czyli coroczne obchody dni sadów i jesiennych owoców (obchodzone w Anglii od 1990 roku). W tym czasie promowane jest spożywanie jabłek jako jednej z pięciu zalecanych każdego dnia porcji owoców. Anglia jest europejskim liderem w produkcji jabłek, więc trudno szukać zastępstwa dla tych pysznych owoców, dostępnych przez cały rok w świeżej postaci (alhamdulillah). 
W duchu dbania o przyszłość w Anglii gromadzone są od lat stare odmiany jabłoni. Nie znajdziemy ich w produkcji towarowej, czesem jeszcze w babcinych sadach czy okolicach dawnych gospodarstw... Ze względu na dosyć krótką długość życia drzew jabłoni domowej w ciągu kilku pokoleń można zatracić bardzo stare odmiany jabłek. Mimo, że na świecie istnieje ponad 8 tysięcy odmian jabłek, to warto pielęgnować te, które mają bardzo długą historię (in szaa Allah). 
Jabłka to nie tylko doskonały smak, ale i mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Dlatego właśnie jesienią nasza kuchnia powinna pachnieć jabłkami i cynamonem! :)
W czasie Apple Day została zorganizowana, krótka lekcja o "Birmingham Black Butter", czyli maśle jabłkowym, które masła nie zawiera :P Black Butter to po prostu mocno skoncentrowana forma dżemu jabłkowego. Jest to rodzaj zblendowanych na gładką masę prażonych jabłek z dodatkiem przypraw poddane procesowi powolnego gotowania na niskim ogniu. Jabłka gotujemy tak długo, aż cukier w nich występujący zacznie się karmelizować, nadając masie ciemnobrązowy odcień. Poprzez długie odparowywanie wody "masło jabłkowe" nabiera konsystencji, której zawdzięcza swoją nazwę. 
Black Butter, którego próbowaliśmy miało mocno skoncentrowany smak z dodatkiem cynamonu. 
Zrobienie "masła jabłkowego" zajmuje sporo czasu, ale jego smak będzie doskonałym uzupełnieniem owsianki, pancakes'ów czy tostów. Nasze poprzednie relacje z tego sympatycznego dnia możecie zobaczyć Tu i Tu






























































































Komentarze

  1. Na ten dzień jabłka córka się przebrała za Harrego Pottera? 😳

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Anglii każdego dnia można się ubrać według humoru 😜 Jest zupełna wolność ubrania, można nawet wyjść ubranym w piżamie 😂

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Za surowymi jabłkami nie przepadam, ale uwielbiam musy, konfitury, dżemy i pieczone z cynamonem 🍏🍎🍏🍎

      Usuń
    2. Szarlotka to jedyne co lubię z jabłkami 🙊

      Usuń
    3. Koniecznie z lodami! 😍🍦

      Usuń
  3. Masha’Allah sielsko - angielsko ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. മനോഹരമായ കുടുംബം

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne zdjecia, az mi smaka na jablka narobilas 😍🍎

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne miejsce ❤️ Musimy sie tam kiedys wybrac insha’Allah

    OdpowiedzUsuń
  7. maşallah piekne jesienne jablka ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Ja też! Chyba dziś zrobię, bo mam sporo jabłek 😋🍎🍏🍎🍏🍎🍏

      Usuń
  9. Bardzo fajny pomysl z takim dniem jablka 🤓🍎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, dzieci były zachwycone (alhamdulillah) 🍏🍎🍏🍎

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. To prawda, jeden z wielu smaków dzieciństwa... ❤️🍏🍎🍏🍎

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Miło mi, że cię zainteresował 🤓❤️🍏🍎🍏🍎

      Usuń
  12. W naszym małym sadzie już zabraliśmy kilka koszy późno jesiennych jabłek 🍏

    OdpowiedzUsuń
  13. Najbardziej lubie pieczone jablka z cynamonem 😋🍎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden z moich ulubionych deserów! 😋🍏🍎🍏🍎

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty