Keralska Parippuvada :)






Od początku kwietnia każdy wolny weekend poświęcam na ogarnięcie ogrodu i malownie (szopy, płotu, werandy itp.) Przygotowujemy się do otwarcia sezonu ogrodowego pełną parą! (in szaa Allah). Jednak nawet w tak zajętym czasie nie może zabraknąć smakowitych przekąsek. Tęskniąc za latem, zajadamy się keralskimi potrawami. Keralska Parippuvada to chyba najbardziej znany smakołyk z tej części świata. Jeśli zapytam moją teściową: "Co chciałabyś do chai", od razu odpowie: "Parippuvadę". Potrawa zrobiona jest chana dal i bardzo pikantna. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu przygotowanie chana dal. Parippuvada zdobyła już sobie smakoszy, wśród naszych pakistańskich znajomych (alhamdulillah).  

Składniki

- 1 szklanka chana dal
- 1 duża posiekana cebula
- 3 zielone posiekane papryczki chili
- 1 łyżka pasty imbirowej 
- 2 czerwone posiekane papryczki chili
- garść liści curry 
- 1/4 łyżeczki Asafetida Hing 
- szczypta soli do smaku
- olej kokosowy do smażenia 







Przygotowanie 

1. Myjemy i namaczamy chana dal przez 3-4 godziny. 
2. Przelewamy przez sitko chana dal, żeby nie miał wody. 
3. Blendujemy chana dal z cebulą, papryczkami chili i pastą imbirową na gładką masę. 
4. Doprawiamy naszą masę solą i Asafetida Hing. 
5. Dodajemy posiekane liście curry.  
6. Odstawiamy masę do nabrania smaku na 1-2 godziny :)
7. Formujemy kulki wielkości cytryny, które spłaszczamy palcami. 
8. Smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut do uzyskania brązowego koloru. 
9. Bismillah! Smacznego! :)



Zabraliśmy wiosnę do domu :) 


Prezes sprawdzał kwiatki organoleptycznie :D


World Autism Awareness Week to dla naszej rodziny bardzo ważny tydzień, w którym nie mogło zabraknąć dobrej kawy i humoru! :)


Drobne zakupy do dalszych prac ogrodowych: metalowa biedronka, proszek odstraszający koty i farba do malowania ścian :)


Kolejna wiosenna odsłona parapetu w kuchni :)

Komentarze

  1. Jadlam kiedys podobne w indyjskiej restauracji ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakowały! 😋👍🇮🇳🌴

      Usuń
  2. Indyjska potrawa ale serweta pakistanska z napisami w urdu 🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ba! W końcu mieszkamy w brytyjskim Pakistanie! 😎🇬🇧🇵🇰🇬🇧🇵🇰

      Usuń
    2. To zapraszam do prawdziwego Pakistanu 😂

      Usuń
    3. Bardzo chętnie, szczególnie do Karachi 🤩

      Usuń
  3. To jakiś specjalny rodzaj wózka dziecięcego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - “Maclaren Major Elite Special Needs Buggy” 😊

      Usuń
    2. Przydalby mi sie taki dla siostrzenca, ale nie wiem czy w Pakistanie kupie 🙈 Napiszesz cos wiecej o tym wozku?

      Usuń
    3. Hmmm, może w takim razie zrobię recenzję na blogu (in szaa Allah) 😊

      Usuń
  4. Zrobie dla meza bo on Pakistanczyk to ostre bedzie mu smakowac inshaAllah 😋

    OdpowiedzUsuń
  5. Znów się będę powtarzać, ale bardzo lubię Twoje wpisy o indyjskiej kuchni ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie soczewice to zrobie ☺️

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak smakuja w wersji nie na ostro?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że soczewica bez chili może już tak dobrze nie smakować 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty