Zimowy obiad, czyli zupa - krem dynia & mango i Parippu Thalichathu (Tadka Daal)






Po zimowym spacerze w deszczowym angielskim parku nie ma nic lepszego od rozgrzewającej zupy (in szaa Allah). Zupa krem z dyni i mango jest pyszna, pomarańczowa i cudownie pachnąca! Jak się okazuję, dynia i mango tworzą doskonałą parę. Daal jest u nas również bardzo lubiany i często z niego korzystam. Kulturowy mix europejsko - indyjski na talerzu :) 


Składniki na zupę krem z dyni & mango 

- 500g dyni pokrojonej w kostkę
- 150g mango pokrojonego w kostkę
- 600 ml warzywnego bulionu 
- 1 łyżka oleju kokosowego 
- 2 małe cebule, pokrojone w drobną kostkę 
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki chili 
- 100 ml jogurtu naturalnego 
- sól i pieprz do smaku 
- liście curry  


Przygotowanie 

Szklimy cebulę na oleju kokosowym w dużym garnku. Dodajemy dynię, mango, curry i chili. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Na koniec dodajemy jogurt. Miksujemy zupę i doprawiamy solą, pieprzem i liśćmi curry. Smacznego! Bismillah! :)




Zupa dyniowa z salsą mango :) 



Parippu Thalichathu (Tadka Daal)  


Składniki

- 1 szklanka toor daal 
- 0,5 szklanki split moong daal 
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 2 małe pomidory, drobno pokrojone 
- kawałek posiekanego imbiru 
- 5-6 dużych ząbków czosnku drobno posiekanych 
- kilka liści curry
- 2 posiekane zielone chili 
- 0,5 łyżeczki chili 
- 1 lyżeczka kurkumy w proszku 
- 1 łyżeczka nasion kminku 
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku 



Parippu Thalichathu :)



Przygotowanie


Do umytego daal dodajemy 3-4 szklanki wody i gotujemy w garnku ciśnieniowym 5-6 minut. Następnie przekładamy daal do dużego garnka i gotujemy aż będzie miękki (około 15 minut na średnim ogniu). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy cebulę. Dodajemy pomidory, chili, ząbki czosnku i nasiona kminku. Zmniejszamy płomień i dosypujemy kurkumę i chili w proszku. Smażymy do miękkości. Łączymy nasze curry z wcześniej ugotowanym daal'em. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez 5-10 minut.  Przekładamy na talerz i gotowe! Bismillah! :) 

Komentarze


  1. W życiu nie pomyślałabym, żeby połączyć te dwa smak dyni z mango! 😳

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące połączenie, kiedyś spróbuję taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Czegoś takiego szukałam 🤩

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie do kuchni marsz! (in szaa Allah) 🤣🙈🥭🥥🌶🍲🥘

      Usuń
  4. Pycha! My dal jemy codziennie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My może nie codziennie, ale bardzo często! 😋🥘

      Usuń
  5. zupa z dyni z pomarańczą jest obłędna. obawiam się, że z mango może być jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znałam wersji z pomarańczą, muszę spróbować (in szaa Allah) 😋🍊🍊🍊

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis znałam połączenie dyni z batatami, ale nie wiedziałam, że można dodać mango. Na pewno go wypróbuje. Ogółem na tej stronie bardzo dużo oryginalnych przepisów. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty