W keralskiej kuchni :)





W ostatnich dniach atmosfera w Anglii zaczęła mnie bardzo męczyć... Tęsknie za słońcem, ciepłem i oszałamiającą przyrodą w Kerali. Wyjazd do Indii był dla nas dobrodziejstwem pod wieloma względami (alhamdulillah). Dzieci były cały dzień na powietrzu. Mimo, że sama podróż z maluchami jest bardzo trudna, to cisza, spokój i widok z okna domu wszystko rekompensują! Bardzo chciałam sobię przypomieć te beztroskie chwile, więc skierowałam się do kuchni :) Nic tak nie przywołuje wspomnień jak dobre keralskie jedzenie! (in szaa Allah). 



Kerala Style Mussels Fry 


Smażone małże z czosnkiem, imbirem i przyprawami to bardzo popularne danie w Kerali. Zazwyczaj podawane jest jako przystawka z ryżem :) 


Składniki 

- 1 kg małży (kadduka)
- 2 małe posiekane cebule
- 1 łyżka pasty czosnkowej
- 1 łyżka pasty imbirowej 
- 1 łyżeczka kurkumy 
- 1 łyżeczka czerwonego chili 
- odrobina czarnego pieprzu do smaku 
- 1 łyżeczka garam masala 
- 2 łyżki oleju kokosowego 
- odrobina octu 
- kilka liści curry  



Kallumakkaya Varattiyathu :)



Przygotowanie 

Na poczętek dokładnie myjemy małże pod bieżącą zimną wodą (dodatkowo można wyszorować je szczotką). Wrzucamy małże na gorącą wodę na 3-4 minuty, żeby łatwiej je można otworzyć. Następnie na rozgrzanym oleju kokosowym (jedna łyżka) podsmażamy na złoty kolor nasze cebule i liście curry. Dokładamy pastę czosnkową i imbirową. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem, chili i garam masalą. Wszystko razem skrapiamy odrobiną octu. Dodajemy nasze małże i razem dusimy około 5-6 minut. Po odparowaniu wody dolewamy oleju kokosowego i smażymy nasze danie jeszcze kilka minut. Gotowe! Bismillah! :)



Kerala Style Chicken Varattiyathu 


Jedno z ulubionych curry w naszym domu - bardzoo pikantne! :D 


Składniki

- 1 mały kurczak (baby chicken) 
- 1 łyżeczka kurkumy 
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili 
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu 
- 2 łyżki oleju kokosowego 
- odrobina soli do smaku 
- 1 łyżeczka imbiru 
- 1 duża cebula
- 2 średnie pomidory
-  1 łyżeczka garam masala 
- kilka liści curry 
- odrobina miodu
- 1 łyżka wiórków kokosowych (może być też świeży miąższ kokosowy) 



Chicken Varattiyathu :)




Przygotowanie 

Podgrzewamy olej kokosowy na dużej patelni (średni ogień). Dodajemy imbir, posiekaną cebulę, liście curry. Wszystko razem podsmażamy aż cebula się zarumieni (około 15 minut). Dokładamy kurkumę, wiórki kokosowe i pomidory. Gotujemy do miękkości pomidorów. Następnie dodajemy posiekanego kurczaka. Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez godzine, co jakiś czas mieszając. Podawać możemy z chapati, chociaż moim zdaniem najlepiej smakuje z ryżem ghee :) Bismillah! 



:)





Kerala Fish Curry with Coconut 

Jedno z najpopularniejszych dań w każdym keralskim domu. U nas również bardzo lubiane i często gości w roli obiadu :) 


Składniki 

- 1 kg płatów z ryby Kingfish - makrela (mogą być mrożone)
- 3 małe posiekane cebule
- 1 łyżka pasty czosnkowej
- 1 łyżka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili 
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry 
- 1 łyżeczka kurkumy 
- 2 szklanki mleka kokosowego 
- 1 łyżka oleju kokosowego 
- sól do smaku 




Thenga Aracha Meen Curry :) 




Przygotowanie 

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z imbirem i czosnkiem. Przyprawiamy kolendrą, chili i kurkumą. Gdy cebula się zarumieni dodajemy mleko kokosowe - gotujemy wszystko razem około 5 minut. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Nasze danie jest gotowe! Podajemy z grubym ryżem :) Smacznego! Bismillah!  




Brakuje mi przejażdżek Tuk Tukiem...


Taki widok to teraz marzenie.... (in szaa Allah)


Szaro, buro i deszczowo...na osłodę indyjska kawusia... :)

Komentarze

  1. Uwiebiam indyjska kuchnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam i chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! 😊🌴☀️🥥🍛🥘🇮🇳🇮🇳

      Usuń
  3. Jak dla mnie makrela tylko wedzona 🤪

    OdpowiedzUsuń
  4. W kwiaty to serweta z Kerali? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, sądząc po napisach w języku urdu to z Pakistanu 😂 🇵🇰

      Usuń
  5. Kocham owoce morza 😍 fajny przepis na malze 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barak Allahu feeki ❤️ Ja również uwielbiam owoce morza! 😍🦐🦞🦀🦑🐠

      Usuń

  6. hmm... nie przepadam za kokosem w potrawach obiadowych.
    aczkolwiek danie wygląda apetycznie 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecem wypróbować, bo kokos jest rewelacyjny w różnych potrawach 😍🥥🥥🥥

      Usuń
  7. Bardzo lubie czytac o tych twoich karelskich potrawach ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na posmakowanie takiej kuchni 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty