Chińskie pierożk Jiaozi (饺子)
Od dzieciństwa uwielbiam
ruskie pierogi, a latem z jagodami. Jednak mąż i dzieci nie przepadają za
polską wersją, dlatego szukałam pierogów bardziej orientalnych. Na początek
próbowałam przekonać podniebienia domowników do włoskich ravioli ze szpinakiem.
Jednak do tej pory tylko ja jestem ich fanką ;) Mając okazję zjeść kilka razy
chińskie pierogi jiaozi stwierdziłam, że wreszcie znalazłam to czego szukałam (alhamdulillah). Tradycyjnie pierogi maja mięsny
farsz ze szczypiorkiem i chińskimi grzybami. Po zrobieniu pierogów możemy je ugotować (shuijiao), zrobić na parze (zhengjiao) albo usmażyć (guotie). U nas najlepiej sprawdza się
wersja wegetariańska, gdzie pierogi są ugotowane i polane oliwą z oliwek.
Dodatkową zaletą jiaozi jest możliwość zrobienie ich w wersji bezglutenowej.
Przygotowanie potrawy nie jest trudne, jeśli ma się wprawę w robieniu polskich
pierogów :D
Składniki
- 300 g mąki ryżowej (wyjdzie nam około 15-20 pierogów)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki ciepłej wody
Farsz
- 1 szklanka suszonych chińskich grzybów (shiitake), które przed wykorzystaniem moczymy przez 20 minut w ciepłej wodzie
- ½ lyżki soli
- 1 lyżka startego imbiru
- 1 jajko
- 1 szklanka posiekanego chińskiego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- ¼ lyżeczki czarnego pieprzu
- ½ lyżki sosu sojowego
- ½ lyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Na początek dokładnie myjemy szczypiorek i osuszamy na durszlaku. Następnie drobno siekamy. Dodajemy soli i odstawiamy
na godzinę do zmiękczenia. Kroimy na małe kawałki grzyby shiitake i łączymy z
imbirem i czosnkiem. Dokładamy szczypiorek i wszystko razem mieszamy z jajkiem.
Do tak przygotowanego farszu dokładamy sos sojowy, pieprz i sól do smaku.
Zabieramy się za robienie ciasta :) Mąki wsypujemy do miski dodając olej
kokosowy i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam przy pomocy robota kuchennego
sprawdzając jego konsystencję. Przekładamy ciasto na tortownice (albo stół) i
dalej wyrabiamy ręcznie. Przez kilka minut wygniatamy ciasto niczym plastelinę,
aż będzie jednolite i plastyczne. Formujemy coś na kształt kuli i dzielimy ją
na 3 części. Jedną zostawiamy na blacie, a 2 pozostałe zawijamy w przezroczystą
folię. Opruszam tortownicę odrobiną mąki ziemniaczanej i cienko rozwałkowuję
ciasto. Za pomocą malutkiej szklanki wycinam kółka, które wkładam do specialnej
foremki na jiaozi. Na środku układam szpatułką farsz i zamykam foremkę. Gotowe
pierogi wrzucam na osoloną i gotującą się wodę. Gotuję około minuty po
wypłynięciu. Po ugotowaniu opłukuję jiaozi pod zimną wodą aby uniknąć
wzajemnego sklejania. Układam na talerzu i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe do jedzenia! Bismillah! :)
Foremka do robienia jiaozi :)
:)
W mojej kuchni foremka ma swoje specialne miejsce :D
Prosta instrukcja obsługi :)
Pozostając w chińskim klimacie na spacerze kupiliśmy "Pei - Tien", czyli tajwańskie ryżowo mleczne pałeczki :)
Przekąska ze znaczkiem halal :)
Znaleźliśmy wiosnę w powijakach :P
:)
Zjadlabym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam! Mogę zrobić też wersję z mięsem 😋🥟🥟
UsuńMuszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo! Nie są też trudniejsze do zrobienia od naszych polskich 😋🥟🥟🥟
UsuńWygladaja smakowicie, jako pierogozerca bede musiala zakasac rekawy i ugotowac cos podobnego :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja! Jestem pierogożercą, który szuka egzotyki 😂 Muszę spróbować jeszcze japońskich pierogów gyoza in szaa Allah 🥟🥟🥟
UsuńGdzie kupilas taka swietna foremke? Nadaja sie do zwyklych pierogow? 😊
OdpowiedzUsuńNie całe 2£ na ebay’u 😉🥟 Jak najbardziej nadaję się do każdego rodzaju pierogów. Nie będą jednak one dużych rozmiarów 😋🥟🥟🥟
UsuńPrzeurocze 😍
OdpowiedzUsuńZapisane do wypróbowania, bo też jesteśmy rodzinnie fanami pierogów
Miłego lepienia i smacznego! 😋🥟 Daj znać jak wyszły 😊🥟🥟🥟
UsuńCudne! ❤️
OdpowiedzUsuńBarak Allahu feeki 😘 Dziękuję i polecam wypróbowanie przepisu! 😋🥟🥟🥟
UsuńJadłaś może tureckie pierogi Manti? Myślę że by ci smakowaly İnşallah ❤️
OdpowiedzUsuńCzy tureckie pierogi manti są podobne do litewskich kibin? 😉🥟🥟🥟
UsuńTak trochę podobne 😊 jednak tureckie lepsze 😜
UsuńHahaha trzeba będzie spróbować zrobić in szaa Allah 😊🥟🥟🥟
UsuńNajlepsze na świecie są pierogi z jagodami zebranymi w lesie polane wiejską śmietaną :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam! Od razu przypominają mi się wakacje z dzieciństwa 😍 🥟🥟🥟🍇🍓🍒
UsuńNa jaka grubosc walkowac ciasto? wydaje sie bardzo cienkie :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej wałkować jak najcieniej 😊 Im cieńsze ciasto, tym lepsze pierożki in szaa ❤️🥟🥟🥟
UsuńPysznie sie prezentuja! <3
OdpowiedzUsuńA jak smakują! 😋😘🥟🥟🥟
UsuńJaki sos mozna do nich dac? Nie bardzo lubie oliwe z oliwek :)
OdpowiedzUsuńSojowy, na ostro z chili a nawet pomidorowy 😉🥟
UsuńUwielbiam chinszczyzne :) Twoje pierozki sa przecudne <3 Az chce sie zjesc ekran Mniam
OdpowiedzUsuńZapraszam do lepienia! 😊🥟🥟🥟
UsuńOstatnio robilam pierogi pieczone z jablkami w Pakistanie i samkowaly 😉 Mam smaka na ruskie ale ciezko dostac bialy ser 😞
OdpowiedzUsuńZnam ten ból! Będąc na Kerali miałam ogromną ochotę na kanapkę z białym serem. Koniec końców sama sobie ser zrobiłam, ale do pierogów to wymaga więcej pracy 😉 W Indiach można kupic ser paneer, który przypomina nasz polski ❤️ Myślę, że w Pakistanie też go można kupić in szaa Allah 🥟🥟🥟
Usuń