Chińskie pierożk Jiaozi (饺子)




Od dzieciństwa uwielbiam ruskie pierogi, a latem z jagodami. Jednak mąż i dzieci nie przepadają za polską wersją, dlatego szukałam pierogów bardziej orientalnych. Na początek próbowałam przekonać podniebienia domowników do włoskich ravioli ze szpinakiem. Jednak do tej pory tylko ja jestem ich fanką ;) Mając okazję zjeść kilka razy chińskie pierogi jiaozi stwierdziłam, że wreszcie znalazłam to czego szukałam (alhamdulillah). Tradycyjnie pierogi maja mięsny farsz ze szczypiorkiem i chińskimi grzybami. Po zrobieniu pierogów możemy je ugotować (shuijiao), zrobić na parze (zhengjiao) albo usmażyć (guotie). U nas najlepiej sprawdza się wersja wegetariańska, gdzie pierogi są ugotowane i polane oliwą z oliwek. Dodatkową zaletą jiaozi jest możliwość zrobienie ich w wersji bezglutenowej. Przygotowanie potrawy nie jest trudne, jeśli ma się wprawę w robieniu polskich pierogów :D






Składniki

- 300 g mąki ryżowej (wyjdzie nam około 15-20 pierogów)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki ciepłej wody
Farsz
- 1 szklanka suszonych chińskich grzybów (shiitake), które przed wykorzystaniem moczymy przez 20 minut w ciepłej wodzie
- ½ lyżki soli
- 1 lyżka startego imbiru
- 1 jajko
- 1 szklanka posiekanego chińskiego szczypiorku 
- 2 ząbki czosnku
- ¼ lyżeczki czarnego pieprzu
- ½ lyżki sosu sojowego
- ½ lyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek





Przygotowanie

Na początek dokładnie myjemy szczypiorek i osuszamy na durszlaku. Następnie drobno siekamy. Dodajemy soli i odstawiamy na godzinę do zmiękczenia. Kroimy na małe kawałki grzyby shiitake i łączymy z imbirem i czosnkiem. Dokładamy szczypiorek i wszystko razem mieszamy z jajkiem. Do tak przygotowanego farszu dokładamy sos sojowy, pieprz i sól do smaku. Zabieramy się za robienie ciasta :) Mąki wsypujemy do miski dodając olej kokosowy i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam przy pomocy robota kuchennego sprawdzając jego konsystencję. Przekładamy ciasto na tortownice (albo stół) i dalej wyrabiamy ręcznie. Przez kilka minut wygniatamy ciasto niczym plastelinę, aż będzie jednolite i plastyczne. Formujemy coś na kształt kuli i dzielimy ją na 3 części. Jedną zostawiamy na blacie, a 2 pozostałe zawijamy w przezroczystą folię. Opruszam tortownicę odrobiną mąki ziemniaczanej i cienko rozwałkowuję ciasto. Za pomocą malutkiej szklanki wycinam kółka, które wkładam do specialnej foremki na jiaozi. Na środku układam szpatułką farsz i zamykam foremkę. Gotowe pierogi wrzucam na osoloną i gotującą się wodę. Gotuję około minuty po wypłynięciu. Po ugotowaniu opłukuję jiaozi pod zimną wodą aby uniknąć wzajemnego sklejania. Układam na talerzu i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe do jedzenia! Bismillah! :)



Foremka do robienia jiaozi :)


:)


W mojej kuchni foremka ma swoje specialne miejsce :D


Prosta instrukcja obsługi :)


Pozostając w chińskim klimacie na spacerze kupiliśmy "Pei - Tien", czyli tajwańskie ryżowo mleczne pałeczki :)



Przekąska ze znaczkiem halal :)



Znaleźliśmy wiosnę w powijakach :P


:)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam! Mogę zrobić też wersję z mięsem 😋🥟🥟

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo! Nie są też trudniejsze do zrobienia od naszych polskich 😋🥟🥟🥟

      Usuń
  3. Wygladaja smakowicie, jako pierogozerca bede musiala zakasac rekawy i ugotowac cos podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja! Jestem pierogożercą, który szuka egzotyki 😂 Muszę spróbować jeszcze japońskich pierogów gyoza in szaa Allah 🥟🥟🥟

      Usuń
  4. Gdzie kupilas taka swietna foremke? Nadaja sie do zwyklych pierogow? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie całe 2£ na ebay’u 😉🥟 Jak najbardziej nadaję się do każdego rodzaju pierogów. Nie będą jednak one dużych rozmiarów 😋🥟🥟🥟

      Usuń
  5. Przeurocze 😍
    Zapisane do wypróbowania, bo też jesteśmy rodzinnie fanami pierogów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłego lepienia i smacznego! 😋🥟 Daj znać jak wyszły 😊🥟🥟🥟

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Barak Allahu feeki 😘 Dziękuję i polecam wypróbowanie przepisu! 😋🥟🥟🥟

      Usuń
  7. Jadłaś może tureckie pierogi Manti? Myślę że by ci smakowaly İnşallah ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy tureckie pierogi manti są podobne do litewskich kibin? 😉🥟🥟🥟

      Usuń
    2. Tak trochę podobne 😊 jednak tureckie lepsze 😜

      Usuń
    3. Hahaha trzeba będzie spróbować zrobić in szaa Allah 😊🥟🥟🥟

      Usuń
  8. Najlepsze na świecie są pierogi z jagodami zebranymi w lesie polane wiejską śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam! Od razu przypominają mi się wakacje z dzieciństwa 😍 🥟🥟🥟🍇🍓🍒

      Usuń
  9. Na jaka grubosc walkowac ciasto? wydaje sie bardzo cienkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej wałkować jak najcieniej 😊 Im cieńsze ciasto, tym lepsze pierożki in szaa ❤️🥟🥟🥟

      Usuń
  10. Jaki sos mozna do nich dac? Nie bardzo lubie oliwe z oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sojowy, na ostro z chili a nawet pomidorowy 😉🥟

      Usuń
  11. Uwielbiam chinszczyzne :) Twoje pierozki sa przecudne <3 Az chce sie zjesc ekran Mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio robilam pierogi pieczone z jablkami w Pakistanie i samkowaly 😉 Mam smaka na ruskie ale ciezko dostac bialy ser 😞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ten ból! Będąc na Kerali miałam ogromną ochotę na kanapkę z białym serem. Koniec końców sama sobie ser zrobiłam, ale do pierogów to wymaga więcej pracy 😉 W Indiach można kupic ser paneer, który przypomina nasz polski ❤️ Myślę, że w Pakistanie też go można kupić in szaa Allah 🥟🥟🥟

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty