Curry z dyni & strucla bezglutenowa z dżemem wiśniowym






Październik to nie tylko miesiąc jabłek, ale też dyni. Jest to doskonały czas, żeby cieszyć się pysznymi potrawami z tego niezwykłego warzywa. Można śmiało nazwać dynię królową jesieni. Do naszych ulubionych dań zaliczyć można: gulasz z dyni (przepis znajdziecie Tu) i ciasto marchewkowo – dyniowe (link Tu). Dla wszystkich smakoszy wegetariańskich curry polecam również jego dyniową wersję (in szaa Allah). Do curry najlepsza jest odmiana japońskiej dyni Hokkaido (Uchiki Kurima), która ma charakterystyczny kształt i jest koloru ciemnej pomarańczy. Największą zaleta tej dyni jest to, że nie trzeba jej obierać. Skórka mięknie podczas gotowania. Mimo, że zawiera sporo pestek, to sam miąższ przypomina w strukturze słodkie ziemniaki. Dodatkową zaletą jest lekko orzechowy smak. Jest wręcz doskonała do zup, sosów i oczywiście curry :) 


Prezes i jego maaała dynia :D 


                                                       Dynia Hokkaido w roli głównej :)



Curry z dynią







Składniki

- dynia Hokkaido (około 1kg)
- 2 papryczki chili
- połowa żółtej papryki
- połowa zielonej papryki
- puszka mleka kokosowego
- kawałek startego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka pasty czosnkowej
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- mała czerwona cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżeczka przyprawy curry 



Dynia Hokkaido ma bardzo dużo pestek, które świetnie nadają się do uprażenia :) (in szaa Allah)



Przygotowanie 

Na początek kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowy w woku. Kiedy cebula ładnie zbrązowieje dodajemy imbir, pastę czosnkową, pokrojone papryczki chili i kurkumę. Wszystko razem podsmażamy 2-3 minuty. Do tak przygotowanej pasty dodajemy posiekaną dynię i papryki. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Doprawiamy przyprawą curry i octem jabłkowym. Naszą potrawę dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Nasze curry doskonale będzię samkować z ryżem, kaszą jaglaną, a nawet kaszą gryczaną. Smacznego! Bismillah! :) 


  Wegetariańskie curry z jesienną dynią :)



Strucla bezglutenowa z dżemem wiśniowym






Składniki

- 4 szklanki mąki bezglutenowej
- 2,5-3 łyżki cukru kokosowego
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdzy
-10 dag masła
Nadzienie: mały słoiczek dżemu wiśniowego domowej roboty :)
Kruszonka:
- pół szklanki mąki bezglutenowej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru kokosowego 


Strulce upiekłam z okazji "Dnia różnych kultur", który został zorganizowany w klasie u Little Lady. Nasze smakołyki z zeszłego roku z podobnej okazji zobaczcie Tu



Przygotowanie

Wsypujemy mąkę do miski i dodajemy żółtka jaj, cukier i podgrzane mleko. Bierzemy się za wyrabianie ciasta. Pod sam koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto (in szaa Allah). Miskę z ciastem nakrywamy tetrową pieluszką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z których każdą z osobną musimy rozwałkować na wielkość blaszki, posmarować dżemem i zwinąć jak roladę. Przenosimy nasze zwinięte rolady uważając, aby się nie stykały. Ponownie nakrywamy ciasto pieluszką -  tym razem na 30 minut. Czekając na wyrośnięcie strucli robimy kruszonkę. Gotowe strucle przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. W momencie, kiedy nasze ciasto zrobi się złocisto – brązowe strucla jest gotowa :) Bismillah! 


Nasza strucla wraz z innymi słodkościamy była gotowa na "Reception Cultural Food Day" :)


Komentarze

  1. Fajne polaczenie mleka kokosowego i dyni :) Musze sprobowac :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ogromną fanką mleka kokosowego, więc staram się je łączyć w różne kombinacje 😋 Z dynią smakuję wybornie! 🥛🌴🍁🍂

      Usuń
  2. Wkładka mięsna musi być do tego curry :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Jacku zapewniam, że bez mięsa jest równie smaczne! Warto zrobić i samemu się przekonać 👍

      Usuń
  3. Mash'Allah uwielbiam strucle! Wogole wszystkie ciasta drozdzowe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaah ja również! Alhamdulillah za drożdże! 😋🍰

      Usuń
  4. Pierwszy raz słyszę o tej dyni, ale z opisu wygląda smakowicie. Musze zobaczyc czy jest w Polsce :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle, że jest normalnie uprawiana w Polsce, więc nie powinno być problemu z zakupem 😊

      Usuń
  5. Siostro jak ci sie udalo przekonac Pakistanczykow do ciasta owocowego? :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba przypadek (alhamdulillah) 😉 Pierwsze udane podeście było z szarlotą w pierwszej klasie. Tym razem również strucla znalazła bez problemów samakoszy 😋

      Usuń
  6. Nawet nie wiedzialam ze jest taki rodzaj dyni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowo smaczna! Jeśli nie curry to zupy wychodzą z niej genialne! 😋🍛🍛

      Usuń
  7. Jestes na diecie bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie jestes na diecie?

      Usuń
    2. Ze względów zdrowotnych staram się jeść jak najmniej produktów zawierających gluten (in szaa Allah), ale na diecie zupełnie bezglutenowej nie jestem 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty