Kunjorotti (Kunji pathiri) idealna na jesień!




Jedna z najbardziej lubianych potraw na Kerali mająca różne nazwy, ale w domu męża nazwana jest Kunjorotti (malutkie ryżowe kuleczki z mięsem wołowym). Keralczycy jedzą ją na kolację. U nas w domu pojawia się na obiad. Jest bardzo rozgrzewająca, więc idealnie nadaje się na obecne jesienne popołudnia (in szaa Allah). Przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale można ugotować więcej na kilka dni ;) Mąż jako dziecko chętnie pomagał mamie w lepieniu ryżowych kuleczek (coś jak u nas córki pomagają przygotowywać makaron do zupy).  Do tej pory twierdzi, że zapach tej potrawy kojarzy mu się z dzieciństwem – wierzę na słowo!

Składniki

Kuleczki ryżowe (pathiri)

- 2 szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 mała posiekana cebula szalotka
- Do smaku kilka ziarenek kopru
- Odrobina soli

Curry

- 750 g wołowiny pokrojonej na małe kawałki
- 2 małe poszatkowane cebule
- 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 2 małe pomidory
- 3 zielone chilli
-  2 łyżeczki pasty czosnkowej
- 1 łyżeczka kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masali
- Sól do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła ghee
- kilka liści curry (mogą być ususzone i sproszkowane) 




Przygotowanie

Na początek wyrabiamy ciasto na ryżowe kuleczki mieszając ze sobą mąkę ryżową, wiórki kokosowe, cebulę szalotkę, nasiona kopru i sól. Dodajemy wody, aż uzyskamy jednolitą masę. Smarujemy ręce olejem kokosowym i lepimy malutkie okrągłe kuleczki. Następnie wrzucamy tak przygotowane kulki na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
W garnku ciśnieniowym gotujemy mięso. Na początek robimy curry, czyli podsmażamy cebule, pomidory, zielone chilli. Dodajemy przyprawy (pastę czosnkową, imbir, kurkumę, kolendrę, garam masalę, sól). Kiedy wyjdzie nam gęsty sos dokładamy mięso, liście curry i zalewamy ½ szklanki wody. Dusimy około 20-30 minut.
Po przygotowaniu mięsa przekładamy je wraz z kulkami ryżowymi do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy wiórkami kokosowymi, masłem ghee i liśćmi curry. Mieszamy wszytko razem i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie możemy się delektować pyszną potrawą. Bismillah! Smacznego! 


Zimno, coraz zimniej...już ubieramy zimowe kurtki...

Komentarze

  1. MashaAllah Siostra wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Baraka Allahu feeki :) Nie tylko wyglada ale też smakuje! 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam turmeric!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zdrowo jest codziennie jeść odrobinę kurkumy z łyżeczka miodu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty