Jesienne popołudnie z ciastem dyniowo - marchewkowym :)



Nastał listopad, czyli „miesiąc mgieł” ostatnich spadających liści i urodzaju w dyniach! :) Od dawna jestem ogromna fanka dyni i rzeczy, które można z niej przygotować. Oprócz zup, gulaszów, musów najlepiej smakuje w cieście. Mąka z dyni jest o wiele lepsza od pszennej bo zawiera wiece białka i można z niej upiec pięknie pachnący chleb. Doskonale smakuje też w koktajlach tworząc ciekawą alternatywę dla marchewki :) Jednym z naszych ulubionych ciast jest marchwekowo – dyniowe do którego zrobienia bardzo was zachęcam – in szaa Allah :) 



CIASTO MARCHEWKOWO – DYNIOWE Z SERKIEM MASCARPONE I ORZECHAMI







Składniki

- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1,5 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka musu z dyni
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 orzechy włoskie
- 0,5 szklanki serka mascarpone 
- szczypta soli 


Ciasto przed włożeniem do piekarnika :) 


Przygotowanie


Na początek robimy mus z dyni. Dynię rozkrajamy wyjmując ze środka pestki. Tak przygotowaną wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 45 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu wyciagami łyżka miąższ miksując go na gładka masę :) W ten sposób mamy nasz mus z dyni do ciasta. W misce łaczymy ze sobą tzw. „suche” składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i odrobinę soli. Wszytsko mieszamy dodając jajka, oliwe z oliwek, olej kokosowy, obrane i rozdrobnione orzechy, mus z dyni i marchewkę. Dokładnie mieszamy ze sobą składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto i smarujemy foremkę olejem kokosowym (można wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i ostudzneniu ozdabiamy ciasto serkiem mascarpone i orzechami. Cudowny zapach sam zachęca do zjedzenia! Ciasto znika szybciej niż się je robi! Bismillah! Smacznego! :D

Komentarze

Popularne posty