Kawa, kawka, kawusia!



Moja miłosc do kawy trwa już od bardzo, bardzo dawna (alhamdulillah). Nazwa tego aromatycznenego napoju pochodzi od arabskiego słowa kahwa, który oznacza pobudzająca siłe :) Podobnie jak wiele osób nie wyobrażam sobie poranka bez pachnącej kawy, a także miłego popołudnia (in szaa Allah). Podzielę się z wami kilkoma przepisami na moje ulubione kawy :)      


AROMATYCZNE CAPPUCINO ZE ZŁOTYMI KULKAMI 

Przepis: Kawa włoska zaparzona w kawiarce z dodatkiem 150 ml mleka tłustego (najlepiej organic). Złote kulki z cukru do dekoracji

Sposób zrobienia: Po przygotowaniu filiżanki z podstawka spieniamy mleko. Uprzednio zrobiona kawe wlewamy do filiżanki, następnie powoli dolewamy mleka w taki sposób, by pianka była u góry filiżanki. Zwieńczeniem cappucino są złote kulki jako forma posypki, a także cukru :)




ZIMOWE CAPPUCINO Z BITĄ ŚMIETANĄ

Przepis: Kawa włoska zaparzona w kawiarce – 150 ml pełnotłustego podgrzanego mleka, dwie małe łyżeczki czekolady Wedla, 3-4 krople syropu butterscotch, bitą śmietana w spreyu i różowy cukier do dekoracji


Sposób przygotowania: Do zaparzonej kawy dodajemy czekolade i syrop :) Spienione (lekko podgrzane) mleko ostrożnie wlewamy do filiżanki z kawą. Następnie dekorujemy bitą śmietaną i różowym cukrem :) 


PIERNIKOWE LATTE 

Przepis: Kawa z odrobiną cynamonu parzona w kawiarce. 200 ml tłustego mleka, szczypta belgijskiej czekolady, łyżeczka cukru waniliowego, do dekoracji: bita śmietana w spreyu i małe ciasteczko gingerbread man :)



Sposób przygotowania: Podgrzane mleko z cukrem waniliowym spieniamy spieniaczem, aż uzyskamy zadawalającą nas ilość pianki. Następnie ostrożnie wlewamy kawę. Gotowy napój dekorujemy bitą śmietaną i gingerbread man’em :) 


LATTE BANANOWO – POMARAŃCZOWO – CZEKOLADOWE 


Przepis: Kawę pomarańcza z czekoladą (five o’clock) zaparzamy w kawiarce wraz z 200 ml podgrzanego spienionego mleka organic 2%, połowa małego banana, sypki cynamon do dekoracji.





Sposób przygotowania: Podgrzane mleko spieniamy spieniaczem następnie dodajemy zmiksowanego banana i raz jeszcze spieniamy. Ostrożnie wlewamy uprzednio zaparzoną kawę po brzegach kubka. Gotową kawę ozdabiamy szczyptą cynamonu :)                               

Komentarze

  1. Pola, jakiej kawy używasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z Organic dobra i nie droga jest Decaff Ground Coffe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moimi faworytkami sa wloska Lavazza i arbska Riyadh Blend ze stronki Arabic Coffees :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernikowe latte to mistrzostwo świata :)
    uwielbiam takie wydanie kawy.
    Bardzo podoba mi się Twoja koncepcja podania, super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! ❤️ Teraz z 3 dzieci mało czasu, ale jak tylko mogę to delektuję się dobrą kawusią ☕️☕️

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty