Sir Lanka chicken soup, czyli idealna zupa na jesień
W jesienne dni nie ma nic lepszego od rozgrzewającej zupy. Pyszna i lekko pikantna zupa rodem ze Sir Lanki zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mój przepis jest trochę zmodyfikowany - jednak najważniejsze, że łatwy w przygotowaniu (in szaa Allah).
Składniki
- 1 duża upieczona pierś z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 3 średniej wielkości pokrojone pomidory
- 2 małe dynie
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka pasty czosnkowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina soku z limonki
- 1 łyżeczka suszonego chili
Przygotowanie
Pieczemy pierś z kurczaka i dynię w piekarniku (około 20 min.) - po upieczeniu kroimy na małe kawałki. W garnku na oleju kokosowym szklimy cebulę z pastą czosnkową i imbirową, kolendrą i cynamonem. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy bulion, pomidory, dynię, sok z limonki, mleko kokosowe i chili. Gotujemy wszystko razem przez 20 minut ciągle mieszając. Dokładamy mięso z kurczaka i miksujemy blenderem naszą zupę. Następnie gotujemy zupę jeszcze 5-7 minut. Podajemy na ciepło z grzankami albo roti :) Bismillah! Smacznego!
Na deser polskie pieczone z cynamonem jabłuszka :)
Bardzo lubimy całą rodziną zupy - krem 😃 Podrzuce przepis żonie 👩🏻🍳
OdpowiedzUsuńPolecam, daj znać jak wyszła 😊
UsuńFajny przepis, wyprobuje 🤩
OdpowiedzUsuń😘😘😘
UsuńProbowalas zrobic bez kurczaka?
OdpowiedzUsuńTak, ale potrzeba więcej warzyw np. kabaczków 😋
UsuńCzym można zastąpić w tej potrawie kolendrę?
OdpowiedzUsuńNie, bo straci wyjątkowy smak 😋
Usuń❤️
OdpowiedzUsuń🧡💚💜
UsuńGdzie kupilas polskie jablka?
OdpowiedzUsuńU nas zazwyczaj są w polskim sklepie 😉🍏🍎🍏🍎
UsuńMam skladniki to dzis zrobie na obiad 😋insha’Allah
OdpowiedzUsuńNapisz koniecznie jak wyszła! 😊 in szaa Allah 🥘🥘
UsuńOj lubie takie zupy 🤓
OdpowiedzUsuńZapraszam na spróbowanie! 😘🥘
UsuńPiekny talerz, gdzie kupilas?
OdpowiedzUsuńJakieś 2 lata temu w John Lewis 😉
Usuń