Makowiec japoński
Makowiec japoński, czyli bezglutenowa wersja tradycyjnego makowca. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na szybko, które doskonale nadaje się na zimowe popołudnia :) Moje córki lubią tę
wersję najbardziej, ponieważ nie muszą wyjadać maku z ciasta :D Przekonajcie się sami jak niezwykle pyszny wychodzi w smaku – in szaa Allah
-
850g masy makowej
-
5 jajek
-
2 małe jabłka (najlepiej kwaskowe)
-
1 szklanka rodzynek
- 1
szklanka szuszonych moreli
- ½
szklanki płynego miodu
-
100 ml oleju kokosowego
- ½
szklanki wiórek kokosowych
-
4 łyżki mąki ziemniaczanej lub orkiszowej
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- pieczone kawałki pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- pieczone kawałki pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
Na początek przekładamy masę makową do miski dodając
rozdrobnione bakalie (rodzynki, część wiórek kokosowych, morelę). Białka oddzielamy od
zółtek i ubijamy na sztywno. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych
oczkach :) Olej kokosowy podgrzewamy lekko w rondelku, a następnie mieszamy z
jabłkami, mąka, miodem, bakaliami, zółtkami i masą makową z proszkiem do pieczenia. Na
samym końcu dodajemy ubite białka. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki
wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożoną papierem do pieczenia. Nasz makowiec
wędruję do pieca na 60 minut w temperaturze 180 C :) Po ostygnięciu dekorujemy
ciasto cukrem pudrem i pomarańczami. Nie pozostaje już nic innego jak degustacja!
Smacznego! Bismillah!
Mój makowiec został zainspirowany przepisem z bloga Olga Smile :)
Do makowca wybornie smakuje staropolski kompot suchodolski :) Zimowo i aromatycznie! Uwielbiam zapach cynamonu i wędzonych sliwek :)
Mój makowiec został zainspirowany przepisem z bloga Olga Smile :)
Super, moj starszy syn jest na diecie bezglutenowej wiec wykorzystam przepis :-)
OdpowiedzUsuńPodziel się wrażeniami jak wyszedł, a najlepiej cyknij fotkę! Będzie mi bardzo miło :D
OdpowiedzUsuńAaaa dziękuje za wiadomość na priv - in szaa Allah odpisze jeszcze dziś!
Usuń