Międzykulturowe związki na talerzu :)
Jak
się okazuję nie tylko związki międzykulturowe są najlepsze - na talerzu również
wychodzą ciekawe kombinacje (in
szaa Allah). Emigracja przyniosła nieoczekiwany sentyment do polskich
produktów. Mieszkając w Anglii na nowo odkryłam smaki czekolad „Milka” czy
wafelków „Princessa”. Coś co wcześniej wydawało mi się, zupełnie zwyczajne
nagle mieszkając na Obczyźnie urosło do rangli produktów luksusowych. Zapewne
jest to związane ze wspomnieniami, tęsknota za rodziną, przyjaciółmi, znanymi
miejscami. Nagle zwyczajny wafelek został wzbogacony warstwą niezwykle
emocjonalną ;) W takiej sytuacji zupełnie spontanicznie przyszedł pomysł łączenie
tego co typowo polskie z tym co zastane (alhamdulillah).
Jedną z moich ulubionych
kombinacji jest arabska mocna kawa ze swieżą mietą przegryziona kokosowym
wafelkiem „Prinsessa”. Do
popołudniowej typowo polskiej czarnej herbaty z cytryna dobrze smakuję libańska
chałwa firmy Al Nakhil.
Ciekawym pomysłem obiadowym jest polączenie pakistańskich wegetariańskich samos
i Aloo Keema z naszym kefirem z Krasnystawu. Do wieczoru z książka wyborna
okazała się libańska biała kawa - Kahwe
bayda (składniki: mleko,
woda różana, miód ;) i „Milka
Oreo”.
Nie tylko kompozycje z polskimi produktami
wychodzą smacznie - czego przykładem może być azjatycka Kashmiri Qawah (zielona herbata z kardamonem,
cynamonem, imbirem i szafranem) z amerykańskimi doughnuts ;)
Zachęcam was bardzo serdecznie do własnych
poszukiwań i łączenia smaków (in
szaa Allah) naprawde
warto!
Bismillah!
Kawa z mieta?! Z.miodem?!
OdpowiedzUsuńPola.kiedy tt znajdujesz czas na wieczór z ksiazka w ogole? Moje dziecko nie spi do.polnocy!!!
OdpowiedzUsuńMoje cory spia juz o 20 stej wiec alhamdulillah mam czasu troche dla siebie co by nie zwariowac ;)
UsuńMonika polecam kawa z midoem ba bardzo ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńz mieta to wydaje mi sie ze czekoladowa kawusia bylaby idealna:))))Pola piekne polaczenia xxx
OdpowiedzUsuńDzieki Kasiu :) czekolada z mieta bardzo dobre polaczenie! :)
Usuńps. kefir chyba nie jest halal?:P
OdpowiedzUsuńKasiu opinie sa rozne co do kapusty kwaszonej i kefiru. Kwestia fermentacji do wlasnego wyczucia jak sadze - Allahu alam
Usuń