Kawa, kawka, kawusia!
Moja miłosc do kawy trwa już
od bardzo, bardzo dawna (alhamdulillah).
Nazwa tego aromatycznenego napoju pochodzi od arabskiego słowa kahwa, który oznacza pobudzająca siłe :)
Podobnie jak wiele osób nie wyobrażam sobie poranka bez pachnącej kawy, a także
miłego popołudnia (in szaa Allah).
Podzielę się z wami kilkoma przepisami na moje ulubione kawy :)
AROMATYCZNE CAPPUCINO ZE ZŁOTYMI KULKAMI
Przepis: Kawa włoska zaparzona w kawiarce z
dodatkiem 150 ml mleka tłustego (najlepiej organic). Złote kulki z cukru do
dekoracji
Sposób zrobienia: Po przygotowaniu filiżanki z
podstawka spieniamy mleko. Uprzednio zrobiona kawe wlewamy do filiżanki,
następnie powoli dolewamy mleka w taki sposób, by pianka była u góry filiżanki.
Zwieńczeniem cappucino są złote kulki jako forma posypki, a także cukru :)
ZIMOWE CAPPUCINO Z BITĄ
ŚMIETANĄ
Przepis: Kawa włoska zaparzona w kawiarce – 150 ml
pełnotłustego podgrzanego mleka, dwie małe łyżeczki czekolady Wedla, 3-4 krople
syropu butterscotch, bitą śmietana w spreyu i różowy cukier do dekoracji
Sposób przygotowania: Do zaparzonej kawy dodajemy
czekolade i syrop :) Spienione (lekko podgrzane) mleko ostrożnie wlewamy do
filiżanki z kawą. Następnie dekorujemy bitą śmietaną i różowym cukrem :)
PIERNIKOWE LATTE
Przepis: Kawa z odrobiną
cynamonu parzona w kawiarce. 200 ml tłustego mleka, szczypta belgijskiej
czekolady, łyżeczka cukru waniliowego, do dekoracji: bita śmietana w spreyu i
małe ciasteczko gingerbread man :)
Sposób przygotowania:
Podgrzane mleko z cukrem waniliowym spieniamy spieniaczem, aż uzyskamy
zadawalającą nas ilość pianki. Następnie ostrożnie wlewamy kawę. Gotowy napój
dekorujemy bitą śmietaną i gingerbread man’em :)
LATTE BANANOWO – POMARAŃCZOWO –
CZEKOLADOWE
Przepis: Kawę pomarańcza z czekoladą (five o’clock)
zaparzamy w kawiarce wraz z 200 ml podgrzanego spienionego mleka organic 2%, połowa małego banana, sypki cynamon do dekoracji.
Sposób przygotowania: Podgrzane mleko spieniamy
spieniaczem następnie dodajemy zmiksowanego banana i raz jeszcze spieniamy.
Ostrożnie wlewamy uprzednio zaparzoną kawę po brzegach kubka. Gotową kawę
ozdabiamy szczyptą cynamonu :)
Pola, jakiej kawy używasz?
OdpowiedzUsuńZ Organic dobra i nie droga jest Decaff Ground Coffe :)
OdpowiedzUsuńMoimi faworytkami sa wloska Lavazza i arbska Riyadh Blend ze stronki Arabic Coffees :)
OdpowiedzUsuńPiernikowe latte to mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wydanie kawy.
Bardzo podoba mi się Twoja koncepcja podania, super :)
Dziękuję! ❤️ Teraz z 3 dzieci mało czasu, ale jak tylko mogę to delektuję się dobrą kawusią ☕️☕️
Usuń