Sambar, czyli śniadanie w indyjskim stylu :)




Od czasu moich zdrowotnych problemów w kuchni już na stałe zagościły warzywa, a mięso jem w bardzo małych ilościach (alhamdulillah). W przeciwieństwie do reszty mojej rodziny mogłabym zupełnie zrezygnować z mięsnych potraw. Bardzo lubię indyjskie śniadania za ich niesamowity aromat w połączeniu z warzywami i ryżowymi idli. Moja teściowa często powtarza żeby zachować dobre samopoczucie: „Śniadanie trzeba jeść jak król, lunch jak książe a kolację jak żebrak.” Sambar z idli i chutney to iście królewskie śniadanie :) Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a cudowny zapach jeszcze długo będzie wam towarzyszył w kuchni. Takie śniadanie możemy szybko zapakować i zabrać ze sobą na każdą wyprawę. Przepis jak zrobić idli znajdziecie Tu, a propozycję na inną wersję indyjskiego śniadania Tu

Składniki na Sambar

- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- ½ małej dyni
- 1 pomidor
- sambar parippu (toor dhal) ½ szklanki
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 zielone fasolki szparagowe (mogą być mrożone)
- 2 małe okry
- kilka listków posiekanej kolendry
- 3 czerwone papryczki chili
- ½ łyżeczki kurkumy
- kilka curry leaves (liści curry)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka wody
- odrobina soli 


Sambar w całej okazałości :)


Przygotowanie

W garnku ciśnieniowym rozgrzewamy jedną łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy (2-3 min) pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek i papryczki chili. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i dal przyprawiając kurkumą i odrobiną soli. Zalewamy wszystko wodą do wysokości warzyw. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (dwa gwizdki). Po tym czasie ściągamy nasze danie z ognia i dodajemy posiekane liście kolendry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i prażymy nasiona gorczycy, do których dodajemy liście curry. Dokładamy nasze warzywa i wszystko razem gotujemy około 5 minut. Tak oto w prosty sposób mamy nasz sambar, który podajemy z idli i chutney. Dodatkowo bardzo lubię posypany suszonymi krewetkami. Bismillah! :) 


Idli i chutney 


Suszone krewetki - pychaaa! :D


Komentarze

  1. Krewetkowy dodatek rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Dobrze też smakują dodawane do warzywnych sałatek 😋🦐🦐🦐

      Usuń
  2. Bardzo lubię indyjską kuchnie i zawsze mi się wydawało że jest dosyć trudna. Ten twój przepis nie wydaję się skomplikowany :-) Nie wiem tylko co to jest okra :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia indyjska jest niesamowita i prawie każdy znajdzie w niej coś dla siebie 😊 Okra to warzywo, które jest bardzo lubiane także w kuchni wegetariańskiej 😋🥗🥗🍲

      Usuń
  3. Chyba sie wprosze na takie sniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! Zrobię jeszcze parathę 😋 in szaa Allah 😘

      Usuń
  4. Mnie bardziej samkuje dosa niz idli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia upodobań 😉 Dose bardzo lubię i często dla dzieci robię 😋

      Usuń
  5. Mysle że te idlis dobrze by smakowały z turecka pomidorowa zupą domates çorbası <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę w takim razie muszę spróbować - in szaa Allah! 😋

      Usuń
  6. Dla meza czesto robie z indyjskiej kuchni Uttappam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie ostre jedzenie wiec przepis dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym moge zastapic okre bo nie bardzo lubie jej smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że cukinią albo cykorią. W sumie większością warzyw 😉 Okra ma charakterystyczny smak. Mnie na początku też nie bardzo smakowała, ale w różnych curry doskonale się uzupełnia z innymi warzywami 😋 Prażone ziarna okry świetnie zastępują kawę i są bezkofeinowe ☕️

      Usuń
  9. Nie na temat, ale właśnie oglądałam rewelacyjny fim Much Loved arabskiej reżyserki Nabil Ayouch o prostytutkach w Marakeszu. Niby nie od dziś wiadomo, że w tym kraju prostytuacja jest dużym problemem podobnie jak bieda. Jestem jednak w szoku w jaki sposób traktowane są tam kobiety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie temat mało ma wspólnego z indyjską kuchnią 😉 Mnie się wydaję, że prostytucja to jest bardzo skomplikowane zagadnienie. Nie oceniem wyborów tych kobiet. Czasami życie przerasta i człowiek traci najważniejsze wartości. W krajach arabskich czy Indiach dodatkowo normy społeczne i kultura uniemożliwia kobietom na powrót do normalnego życia. Widziałam ten fim, mocny obraz...Chyba reżyserem nie jest kobieta, a meżczyzna 🧐

      Usuń
    2. Takie opresyjne społeczeństwo w tych krajach arabskich :(

      Usuń
    3. To również temat rzeka 😉 Świat arabski jest zupełnie inny od europejskiego i bez sensu będą wszelkie porównania...W każdym kraju znajdziemy dobrych i złych ludzi - na całym świecie! Jak już pisałam prostytutki mają bardzo ciężkie życie w każdym społeczeństwie...😐

      Usuń
  10. Mnie z asian kuchni smakuje tylko briyani i mango :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas briyani jest obowiązkową potrawą na Eid 😋🥘 Mango uwielbiam szczególnie honey mango 😍 Po całym dniu ramadanowego postu nie ma nic lepszego niż sok z mango! 🥤

      Usuń
  11. Siostro daj na bloga wiecej fajnych indyjskich przepisow :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. As salam aleikum Zainab 😊 Ostatnie dni są u mnie na wariackich papierach! W weekend byłam w pracy i dodatkowo Little Lady ma ospe 🤒 Jak złapię chwilę to obiecuję, że pojawią się nowe wpisy na blogu in szaa Allah 😉❤️

      Usuń
    2. Barak Allahu feeki! ❤️😘

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty