Keralskie "Mutton" Biryani





Sobotni obiad w więkoszości keralskich rodzin nie może obejść się bez mutton biryani. Specialnej wersji biryani, która serwowana jest tylko w tej części Indii. Każda szanująca się pani domu ma przepis w małym palcu, a zapach tej niesamowitej potrawy niesie się już rano po domostwie (masha Allah). Jedna z velliyamma (ciotek mojego męża) jest mistrzem w gotowaniu mutton biryani. Z tego powodu cała rodzina bardzo lubi ją odwiedzać :P Moja wersja tej potrawy nie jest tak dobra, ale nie tracę nadzieji, że kiedyś osiagnę mistrzostwo! (in szaa Allah). Trzeba mieć jednak do tego dobrą rękę - jak to mówią w malayalam kaipunyam :) 

Składniki :

- 1 kg kurczaka (może być wołowina albo baranina)
- 2 małe cebule
- 6 małych zielonych chili
- 3 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 łyżki mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego czerwonego chili
- ½ lyżeczki mielonej kurkumy
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 duże pomidory
-  laseczka cynamonu
- 1 łyżeczka anyżu
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki ghee
- łyżeczka wody różanej 

Ryż

- 4 szklanki ryżu basmati
- 3 szklanki wywaru z ugotowanego mięsa
- 2 szklanki wody
- 1 lyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- ½ szklanki oleju/ghee
- sól do smaku 

Dekoracja

- garstka orzechów nerkowca
- garstka rodzynek
- mała cebula
- garstka posiekanej kolendry i mięty
- szafran zmieszany w 3 łyżkach ciepłego mleka
- 3-4 goździki

Przygotowanie

1. Kuraka siekamy na małe kawałki i dokładnie myjemy.  
2. Ścieramy zielone chili na tarce po czym dodajemy imbir i czosnek. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej pasty.  
3. Marynujemy naszego kurczaka w czerwonym chili, kurkumie i garam masali. Następnie kuraka obtaczamy we wcześniej zrobionej paście z dodatkiem jogurtu. Tak zrobionego odkładamy na godzinę, a dla lepszego efektu na cała noc do lodówki.
4.  W rozpuszczonym na patelni ghee podsmażamy cebulę aż zbrązowieje.
5. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i nasze mięso – wszystko razem zalewamy szklanką wody i dusimy na małym płomieniu 10 minut. W trakcie dodajemu sok z cytryny :) 

Ryż

1. Dokładnie płuczemy nasz ryż.  
2. W garnku żeliwnym rozpuszczamy ghee.
3. Dodajemy przyprawy: kardamon, goździki i cynamon.
4. Dokładamy ryż i przez chwilę go podsmażamy.
5. Wlewamy 3 szklanki naszego wywaru z mięsa. Następnie gotujemy ryż nie dlużej niż 10 minut – musi być lekko twardy. 

Pieczenie

1. W garnku lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwami przekładąjac ryż z mięsem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy naszą potrawę przez 20 minut (in szaa Allah). 

Dekoracja

1. Kroimy cebulę w cienkie plasterki i podsmażamy na ghee aż zbrązowieje. Dodajemy odrobine cukru dla smaku. Następnie odsączamy cebule na papierze, żeby nie była za tłusta.
2. Podsmażamy także orzechy nerkowca i rodzynki.
3. Szafranowe nici mieszamy z ciepłym mlekiem i wodą różaną :)

Nasze biryani gotowe! Bismillah! Smacznego! :) 





Po takim obiedzie klasyk, czyli lody na ciepło! Piękne wspomnienie z dzieciństwa :) Alhamdulillah




Komentarze

  1. Mimo nazwy "Mutton Biryani" robione na Keralii nie musi być tylko z owcy. Można użyć każdego mięsa :) Gdzie tu logika? Nie ma jak to w Indiach :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty