Mango Float
Pierwszy raz o tym filipińskim deserze przeczytałam na blogu Małego Białego Tajfuna (Tu) i od razu się w nim zakochałam! W naszym domu wszyscy uwielbiamy mango w każdej postaci. Bardzo prosty w wykonaniu deser jest też idealnym uzupełnieniem iftarowego menu. Mango float to prosta do przygotowania mieszanina ciastek (krakersów), jogurtu albo śmietany i dojrzałego mango. W mojej wersji obniżyłam kaloryczność i sprawiłam, że deser jest lżejszy dzięki zamiania śmietany na gęsty turecki jogurt. Jak mleko skondensowne to tylko arabskie firmy Nestle z gwaracją, że słodszego nie znajdziecie. Można zastąpić mleko skondensowane cukrem brzozowym, ale to już nie będzie TO! Bardzo smacznie się sprawdziły również indyjskie herbatniki.
Mango float przed włożeniem do lodówki :)
Korean Heart Fingers Figure Love :)
Składniki
- 1 łyżka mleka skondensowanego (jeśli lubimy wersję bardzo słodką to dwie)
- 1,5 szklanki jogurtu kremowego (dodałam jogurt turecki)
- 5-6 niesłodkich krakersów
- 4-5 indyjskie herbatniki
- 2 dojrzałe mango (mogą być też mrożone albo z puszki)
- 3 krople aromatu waniliowego
Przygotowanie
Na początek miksujemy mleko skondensowane z jogurtem. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Obieramy mango ze skórki i kroimy w miarę cieniutkie plasterki. Układanie naszych warstw zaczynamy od położenia krakersów i herbatników. Przekładamy je masą jogurtową, a na wierzch dajemy mango. Ilość warstw będzie zależeć od wielkości pojemnika, w którym przygotowujemy nasz Mango float. Mnie wyszły dwie warstwy, ponieważ wszyscy w domu uwielbiają dużą ilość jogurtowego słodkiego kremu. Wkładamy nasz Mango float na kilka godzin do lodówki. Dla zupełnego zasłodzenia możemy go podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego! Bismillah! :)
W azjatyckim sklepie kupiłam bardzo ciekawy tajlandzki żel do mycia ciała, który w składzie ma pomidora! :D
Cudowne, takie wakacyjne 🙂
OdpowiedzUsuńNic tylko zrobić! 😉
UsuńWyglada pysznie 😋
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! Ahhh 😉
UsuńJak dostanę gdzieś mango to zrobię dziś dzieciakom na podowieczorek 😊
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło! 😋🥭🥭🥭
UsuńMasha’Allah ciekawe czy by smakowalo mojej pakistanskiej rodzince 🧐 Trzeba wyprobowac 😋
OdpowiedzUsuńW takim razie trzeba się przekonać! 😋🥭🥭🥭
UsuńMam sporo mango to dzis zrobie dla tesciow do Iftaru insha’Allah 😘
UsuńWyglada swietnie i tak pewnie smakuje 🤩
OdpowiedzUsuń❤️❤️❤️😋🥭🥭🥭
UsuńGdzie kupilas bombke w ksztalcie granatu? Przesliczna 😍
OdpowiedzUsuńW sklepie John Lewis 😉
UsuńJeszcze gdyby pogoda lepsza byla to juz wogole super jak wakacje z takim deserem 🥰☀️🌴🍹
OdpowiedzUsuńIn szaa Allah jutro ma być ciepło i słonecznie ☀️😎🥭🥭🥭
UsuńBardzo ciekawy przepis 😍
OdpowiedzUsuńNic, tylko wypróbować! 😋🥭🥭🥭
UsuńCzy można dodać jogurtu greckiego zamiast tureckiego? Ten pierwszy jest łatwiej dostępny w Polsce 😃
OdpowiedzUsuńTak, bez problemu 👍
UsuńA jak bym chciala zrobic ze smietana, to ktora bedzie lepsza 30% czy 36% ?
OdpowiedzUsuńObydwie się nadają, ale śmietana 36% będzie bardziej kaloryczna 😜
UsuńNa ciastka i krakersy bym jeszcze nutelle dala 😂
OdpowiedzUsuńO nie! Za słodko! 😂🙈
Usuń