Unniyappam (നെയ്യപ്പം)
Unniyappam to jeden z moich ulubionych keralskich przysmaków. Uniniyappam to mała słodka przekąska przygotowana z ryżu, bananów, kawałków kokosa, ziaren sezamu z dodatkiem kardamonu i brązowego cukru. W języku malayalam "unni" znaczy mały, a "appam" to ryżowe ciasto (ciastka). Pamiętam jak zachwyciłam się tą potrawą podczas naszej podróży do Kerali. Chrupiące unniyappam o pysznym bananowym smaku przywołują wspomnienie lata...
Składniki
- 1/2 szklanki posiekanego świeżego kokosa
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
- 2 duże dojrzałe banany
- odrobina soli do smaku
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
- olej ghee do smażenia
Przygotowanie
Na początek podsmażamy na małym ogniu kawałeczki kokosa i odstawiamy do ostygnięcia. Do tej samej patelni dodajemy wodę i brązowy cukier z którego robimy coś a'la karmel :) Tak rozpuszczony syrop przelewamy przez metalowe sitko i odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. W międzyczasie miksujemy banany. W osobnej misce mieszamy mąkę kokosową z bezglutenową. Dodajemy nasz "karmelowy" syrop, odrobninę soli, zmiksowane banany, kawaleczki kokosa, ziarna sezamu, kardamon i proszek do pieczenia. Dolewamy wody i wszystko razem dobrze mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Unniyappam smażę na specjalnej patelni z otworami, które wypełniam 3/4 ciasta. Smażymy na małym ogniu. Kiedy jedna strona się zarumieni i pojawią się małe dziurki przekładamy lopatką na drugą stronę. Wszystko zajmie nam 3-5 minut. Unniyappam najlepiej smakują na ciepło. Smacznego! Bismillah! :)
Przy okazji zakupów składników do Unniyappam, kupiłam jeden z naszych ulubionych rodzajów ryżu :)
Wiosna! :)
Ulubione kwiaty naszej Babci
:)
Jakie to jest w smaku?
OdpowiedzUsuńTak pomiędzy ciastem na naleśniki, a ciastem na pączki 😉🥞🍩
UsuńTo jest taki indyjski deser?
OdpowiedzUsuńTak 😋
UsuńPrzypomina mi pakistanskie gulab jamun 😋
OdpowiedzUsuńTrochę podobne! 😋
UsuńIndyjskie paczki 🤣🤣🤣
OdpowiedzUsuń😘😘😘
UsuńMamy takie same miseczki 😂
OdpowiedzUsuńZ Pakistanu! 🇵🇰
UsuńPycha! 😍
OdpowiedzUsuńNic tylko zrobić! (In szaa Allah) 😉
UsuńKolejna sliczna dekoracja na kominku 😍
OdpowiedzUsuńWszystko z funciaka! 😂
UsuńBardzo lubię czytać na Twoim blogu o Indiach i Kerali 🥰
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😘
UsuńCo to za rodzaj ryzu?
OdpowiedzUsuńThanjavur Ponni Rice, to chyba najpopularniejszy ryż w południowych Indiach. Jest używany głównie do gotowania ryżu, makaronów, deserów i słodyczy 😋🍚
UsuńWyglada smacznie
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis! 😊
Usuń