Zimowy obiad, czyli zupa - krem dynia & mango i Parippu Thalichathu (Tadka Daal)
Po zimowym spacerze w deszczowym angielskim parku nie ma nic lepszego od rozgrzewającej zupy (in szaa Allah). Zupa krem z dyni i mango jest pyszna, pomarańczowa i cudownie pachnąca! Jak się okazuję, dynia i mango tworzą doskonałą parę. Daal jest u nas również bardzo lubiany i często z niego korzystam. Kulturowy mix europejsko - indyjski na talerzu :)
Składniki na zupę krem z dyni & mango
- 500g dyni pokrojonej w kostkę
- 150g mango pokrojonego w kostkę
- 600 ml warzywnego bulionu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 małe cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki chili
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- liście curry
Przygotowanie
Szklimy cebulę na oleju kokosowym w dużym garnku. Dodajemy dynię, mango, curry i chili. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Na koniec dodajemy jogurt. Miksujemy zupę i doprawiamy solą, pieprzem i liśćmi curry. Smacznego! Bismillah! :)
Zupa dyniowa z salsą mango :)
Parippu Thalichathu (Tadka Daal)
Składniki
- 1 szklanka toor daal
- 0,5 szklanki split moong daal
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 2 małe pomidory, drobno pokrojone
- kawałek posiekanego imbiru
- 5-6 dużych ząbków czosnku drobno posiekanych
- kilka liści curry
- 2 posiekane zielone chili
- 0,5 łyżeczki chili
- 1 lyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Parippu Thalichathu :)
Przygotowanie
Do umytego daal dodajemy 3-4 szklanki wody i gotujemy w garnku ciśnieniowym 5-6 minut. Następnie przekładamy daal do dużego garnka i gotujemy aż będzie miękki (około 15 minut na średnim ogniu). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy cebulę. Dodajemy pomidory, chili, ząbki czosnku i nasiona kminku. Zmniejszamy płomień i dosypujemy kurkumę i chili w proszku. Smażymy do miękkości. Łączymy nasze curry z wcześniej ugotowanym daal'em. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez 5-10 minut. Przekładamy na talerz i gotowe! Bismillah! :)
Bardzo smacznie wygląda 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😘
Usuń
OdpowiedzUsuńW życiu nie pomyślałabym, żeby połączyć te dwa smak dyni z mango! 😳
😘😘😘
UsuńIntrygujące połączenie, kiedyś spróbuję taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! 😊
UsuńO! Czegoś takiego szukałam 🤩
OdpowiedzUsuńW takim razie do kuchni marsz! (in szaa Allah) 🤣🙈🥭🥥🌶🍲🥘
UsuńPycha! My dal jemy codziennie 😉
OdpowiedzUsuńMy może nie codziennie, ale bardzo często! 😋🥘
Usuńzupa z dyni z pomarańczą jest obłędna. obawiam się, że z mango może być jeszcze lepsza!
OdpowiedzUsuńNie znałam wersji z pomarańczą, muszę spróbować (in szaa Allah) 😋🍊🍊🍊
UsuńPolecam Ci Lahori Dal 😘
OdpowiedzUsuńJadłam, obłędny smak! 🤩
UsuńDhal ❤️
OdpowiedzUsuń💙💚💛
UsuńBardzo ciekawy przepis znałam połączenie dyni z batatami, ale nie wiedziałam, że można dodać mango. Na pewno go wypróbuje. Ogółem na tej stronie bardzo dużo oryginalnych przepisów. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń