W keralskiej kuchni :)
W ostatnich dniach atmosfera w Anglii zaczęła mnie bardzo męczyć... Tęsknie za słońcem, ciepłem i oszałamiającą przyrodą w Kerali. Wyjazd do Indii był dla nas dobrodziejstwem pod wieloma względami (alhamdulillah). Dzieci były cały dzień na powietrzu. Mimo, że sama podróż z maluchami jest bardzo trudna, to cisza, spokój i widok z okna domu wszystko rekompensują! Bardzo chciałam sobię przypomieć te beztroskie chwile, więc skierowałam się do kuchni :) Nic tak nie przywołuje wspomnień jak dobre keralskie jedzenie! (in szaa Allah).
Kerala Style Mussels Fry
Smażone małże z czosnkiem, imbirem i przyprawami to bardzo popularne danie w Kerali. Zazwyczaj podawane jest jako przystawka z ryżem :)
Składniki
- 1 kg małży (kadduka)
- 2 małe posiekane cebule
- 1 łyżka pasty czosnkowej
- 1 łyżka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonego chili
- odrobina czarnego pieprzu do smaku
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 łyżki oleju kokosowego
- odrobina octu
- kilka liści curry
Kallumakkaya Varattiyathu :)
Przygotowanie
Na poczętek dokładnie myjemy małże pod bieżącą zimną wodą (dodatkowo można wyszorować je szczotką). Wrzucamy małże na gorącą wodę na 3-4 minuty, żeby łatwiej je można otworzyć. Następnie na rozgrzanym oleju kokosowym (jedna łyżka) podsmażamy na złoty kolor nasze cebule i liście curry. Dokładamy pastę czosnkową i imbirową. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem, chili i garam masalą. Wszystko razem skrapiamy odrobiną octu. Dodajemy nasze małże i razem dusimy około 5-6 minut. Po odparowaniu wody dolewamy oleju kokosowego i smażymy nasze danie jeszcze kilka minut. Gotowe! Bismillah! :)
Kerala Style Chicken Varattiyathu
Jedno z ulubionych curry w naszym domu - bardzoo pikantne! :D
Składniki
- 1 mały kurczak (baby chicken)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- odrobina soli do smaku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 duża cebula
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżeczka garam masala
- kilka liści curry
- odrobina miodu
- 1 łyżka wiórków kokosowych (może być też świeży miąższ kokosowy)
Chicken Varattiyathu :)
Przygotowanie
Podgrzewamy olej kokosowy na dużej patelni (średni ogień). Dodajemy imbir, posiekaną cebulę, liście curry. Wszystko razem podsmażamy aż cebula się zarumieni (około 15 minut). Dokładamy kurkumę, wiórki kokosowe i pomidory. Gotujemy do miękkości pomidorów. Następnie dodajemy posiekanego kurczaka. Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez godzine, co jakiś czas mieszając. Podawać możemy z chapati, chociaż moim zdaniem najlepiej smakuje z ryżem ghee :) Bismillah!
:)
Kerala Fish Curry with Coconut
Jedno z najpopularniejszych dań w każdym keralskim domu. U nas również bardzo lubiane i często gości w roli obiadu :)
Składniki
- 1 kg płatów z ryby Kingfish - makrela (mogą być mrożone)
- 3 małe posiekane cebule
- 1 łyżka pasty czosnkowej
- 1 łyżka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól do smaku
Thenga Aracha Meen Curry :)
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z imbirem i czosnkiem. Przyprawiamy kolendrą, chili i kurkumą. Gdy cebula się zarumieni dodajemy mleko kokosowe - gotujemy wszystko razem około 5 minut. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Nasze danie jest gotowe! Podajemy z grubym ryżem :) Smacznego! Bismillah!
Brakuje mi przejażdżek Tuk Tukiem...
Taki widok to teraz marzenie.... (in szaa Allah)
Szaro, buro i deszczowo...na osłodę indyjska kawusia... :)
Uwiebiam indyjska kuchnie <3
OdpowiedzUsuńJa również! 😋☀️🌴🥥🥘🍛
Usuńnigdy nie jadłam i chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPolecam! 😊🌴☀️🥥🍛🥘🇮🇳🇮🇳
UsuńJak dla mnie makrela tylko wedzona 🤪
OdpowiedzUsuńNo ba! Tak po polsku! 😋🇵🇱🇵🇱
UsuńKocham indyjska kuchnie 😍
OdpowiedzUsuń😘🍛🇮🇳🍛🇮🇳
UsuńW kwiaty to serweta z Kerali? :-)
OdpowiedzUsuńNie, sądząc po napisach w języku urdu to z Pakistanu 😂 🇵🇰
UsuńKocham owoce morza 😍 fajny przepis na malze 😋
OdpowiedzUsuńBarak Allahu feeki ❤️ Ja również uwielbiam owoce morza! 😍🦐🦞🦀🦑🐠
Usuń
OdpowiedzUsuńhmm... nie przepadam za kokosem w potrawach obiadowych.
aczkolwiek danie wygląda apetycznie 😋
Polecem wypróbować, bo kokos jest rewelacyjny w różnych potrawach 😍🥥🥥🥥
UsuńBardzo lubie czytac o tych twoich karelskich potrawach ❤️
OdpowiedzUsuń💙💚💜
UsuńChętnie bym się wprosiła do Ciebie na posmakowanie takiej kuchni 😊
OdpowiedzUsuńZapraszam! 😘🥥🌴☀️🇮🇳🍛🥘
Usuń