Chicken Kurma :)
Ferie upływają nam pod znakiem kuchni indyjskiej. Jej
klasykiem i absolutnym „must- have”
jest Chicken Kurma (Korma). Zaryzykuje, że jest to także danie kuchni
angielskiej :P Korme przyrządza się na różne sposoby w zależności od regionu
Indii. Mam swoją własną wersje nie ostrą, w której zakochały się moje córki (alhamdulillah).
- 4 średnie piersi z kurczaka
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 duże cebule
- 3 starte ząbki czosnku
- 2 łyżki masła ghee
- 2 łyżeczki garam masali
- 2 łyżki startego świeżego
imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szklanka mleka kokosowego
- 100g jogurtu naturalnego
- garsta starych migdałów
- 1 łyżeczka chili
- 4 ziarna angielskie
- 1 łyżeczka wody różnanej
Przygotowanie
Piersi kuraka kroimy w kostkę średniej wielkości.
Wkładamy je do miski zalewając jogurtem. Następnie dokładamy starte ząbki
czosnku i imbir. Dodajemy przyrawy: chili, garam masalę, kmin rzymski, cynamon,
kurkumę, ziele angielskie oraz sól. Skrapiamy wodą rożaną. Tak przygotowaną
marynatę rozprowadzamy dokładnie na naszym mięsie. Całość ląduje w lodówce na
minimum jedną godzinę – a najlepiej cała noc! (in szaa Allah). Rozgrzewmy patalnie, na której zeszklimy na złoty
kolor drobno posiekaną cebulę w maśle ghee :) Dokładamy naszego zamrynowanego
kurczaka i podsmażamy około 5 minut na wolnym ogniu. Zalewamy wszytko mlekiem
kokosowym z dodatkiem migdałów. Całość dusimy pod przykryciem około 20 – 30 min.
Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem basmati. Jest jeszcze wersja z chlebkiem
naan. Jednak zdecydowanie lepiej smakuje z ryżem :D
Smacznego!
Bismillah! :)
Swieta ta twoja korma! Wody rozanej nigdy nie dodawalam ale teraz zrobie z tego przepisu. Pozdrowienia Siostro!
OdpowiedzUsuńPolecam, latwo i szybko :) in szaa Allah
OdpowiedzUsuńMoj chlopak jest z Indii uwielbiam te potrawe, czesto zamawiamy w take away
OdpowiedzUsuń