Nasze święta Eid al - Adha :)
Święta Eid - al Adha to jedne z dwóch, które obchodzone są przez muzułmanów na całym świecie. Trwają trzy dni – są to bardzo rodzinne święta (alhamdulillah). Oczywiście obchodzą je wszyscy, a nie tylko osoby odbywające w tym czasie pielgrzymkę do Mekki :) W naszym domu przygotowanie trwają już kilka dni przed samym świętem: sprzątanie, pieczenie, słuchanie recytacji Qur’ anu i doskonałe humory :) Córki bardzo się cieszą na świąteczne prezenty, wyprawę na salah (modlitwę) w zależności od pogody – w meczecie lub parku. Ozdabianie domu owieczkami, robienie prac plastycznych, zawieszanie urokliwych światełek (in szaa Allah). Tradycją już w naszym domu jest pieczenie świąteczego tortu. W tym roku na bogato (mama poszalała) – tort biszkoptowy z dodatkiem wiśni, przekładany i ozobiony bitą śmietaną :)
Tort w całej okazałości! :) |
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 150g cukru pudru
- 200g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
Krem
- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny wołowej halal :)
Nadzienie
- słoik wiśni w kompocie
- ozdoby do dekoracji
- ozdoby do dekoracji
Przygotowanie
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Białka osobno
ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli :) Do żółtek dodajemy mąke, sok
z cytryny i bitą śmietaną Wszystko razem dokładnie mieszamy. Zawartość
przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną. Wszystko wkładamy do
nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 C na 35-40 minut. Pieczemy do tzw. „suchego
patyczka” :) Tak upieczony biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, a następnie
kroimy na 3 krążki. Dobrze jest upiec biszkopt dzień wcześniej wtedy o wiele
łatwiej bedzie się kroić.
Do nadzienia odsączamy wiśnie zostawiając około 100 ml
soku. Przygotowujemy żelatynę rozpuszczając ją w 1/3 szklanki letniej wody. Śmietane
ubijamy na sztywno dodając cukier puder i żelatynę. Pokrojone krążki układamy
na płaskim talerzu, nasączamy sokiem z wiśni i nakładamy warstwę śmietany. W
śmietanie układamy wiśnie z kompotu. Całość nakrywamy drugim krążkiem, który
przygotowujemy tak jak pierwszy. Z trzecim robimy to samo :) Na końcu ozdabiamy
śmietana, wafelkowymi kwiatkami, listkami, srebrnymi kuleczkami. Tort najlepiej
schłodzić na całą noc w lodówce :) Znika szybciej niż się robi! Bismillah :)
W Eid można poszaleć więc na
specialne życzenie młodszej córki kupiłyśmy babeczki z Peppa Pig i zjadliwe
kałuże :) Starsza córka wolała balona :)
Eidowa Peppa! :) Kałuże do jedzenia! :D Frozen wciąż na topie :) |
Wprowadziłyśmy nowy zwyczaj w naszym domu –
przechowywania eidowych ozdób:) Córki miały frajdę jak pokazałam im
zeszłoroczne prace – masha Allah :) Córki uczestniczyły również w wyborze sukienek i butów :)
Młodsza córcia już wybrała buty na Eid :) Na małej koturnie! ah kobieta być! :P |
Ozdoby z Eid al Adha 2014 ;) |
Córki jeszcze nie rozumieją czym jest sunna, ale wiedzą że noc przed Eid trzeba wcześnie położyć się spać :) Muzułmanie w dniu święta powinni być wypoczęci i w dobrych humorach. Szczególnie dla dzieci jest to ważne, ponieważ muszą mieć dużo energii na ten wyjątkowy dzień (in szaa Allah). Zagoniłam córki do łóżek, a sama zabrałam się za dmuchanie balonów i pakowanie prezentów. Sprawia mi to co roku ogromną radość – zdecydowanie wole dawać prezenty niż sama je dostawać! (alhamdulillah).
Alhamdulillah prezenty zapakowane na czas! :D
Urokliwe światełka i cukierki w rożku :)
Srebrne balony! :)
Prezenty, prezenty! :)
Od rana w naszym domu słychać mocny głos męża – takbir –„ Allahu Akbar, Allahu Akbar. La ilaha illa – llah, Allahu Akbar, Allahu Akbar wa ilahil hamd”
Sunna (tradycją) jest udanie się na modlitwę świąteczną
bez śniadania – jesli ubijamy zwierzę. Wtedy pierwszy posiłek powinniśmy
przygotwać z jego mięsa. W tym roku nie dokonywaliśmy uboju, więc śniadanie
zjedliśmy przed salah :) Tradycyjnie w naszym domu na świątecznych talerzach
jest multikulturowo, czyli lubiane potrawy polskie i indyjskie :) (alhamdulillah)
Sałatke jarzynową lubią chyba prawie wszyscy :) Moją
robie z ziemniaków, jajek, jabłka, kiszonych ogórków, kukurydzy, groszku, marchewki
i polskim majonezem. Oprócz soli i pieprzu dodaje odrobine chili ;) Smakowała
wybornie wraz z polskim chlebkiem z cebulą :)
Na naszym świątecznym stole pojawiła się również galaretka z kurczaka. Tradycyjnie polska z gotowana marchewka, groszkiem konserwowym, jajkiem i kawałkami kuraka :) Zrobiona z bulionu rosołu i polana do smaku sokiem z cytryny :)
Polska sałatka jarzynowa :) |
Wegetariańskie samosy i Aloo Keema :) |
Na naszym świątecznym stole pojawiła się również galaretka z kurczaka. Tradycyjnie polska z gotowana marchewka, groszkiem konserwowym, jajkiem i kawałkami kuraka :) Zrobiona z bulionu rosołu i polana do smaku sokiem z cytryny :)
Angielskie babeczki z korona, czyli coś dla małych księżniczek :)
Po śniadaniu szybkie ubranie nowych rzeczy lub specialnie
wybranych na tę okazję (zgodnie z sunną) dla córek – już jesteśmy gotowi w
drogę na świąteczną modlitwę. Pamiętajmy, żeby wrócić inną drogą powrotną! :)
in szaa Allah
Świąteczna ozdobna al - Amira :)
W drodzę na salah :)
Powrót ze świątecznej salah
to czas rozdania prezentów, czyli najmilszej części eidowego dnia
dla najmłodszych. Córki nie mogły się doczekać i cała drogę powrotną pytały kiedy będą „gifts”! :D
;)
Kapcie z księżniczką okazały się wygodniejsze niz eleganckie buty! :P
Emirackie słodkości od wujka Rashiii :)
Srebrne brokatowe buty, czyli elegancja w wieku lat czterech!
Korona być musiała, nawet na opasce! :D
Plastik fantastick! :D
Mama też dostała prezent! :D
Prezentyowy szał! :D
Zimne ognie bardzo się córkom podobały :)
Pierwsza eidowa kartka zrobiona przez starsza córkę w szkole :) Masha Allah mama się wzruszyła! :D
;)
Prezent, który najbardziej się podobał :)
No i tyle zostało! :D
W ramach braku konieczności gotowania wybraliśmy się do
ulubionej restauracji libańsko – syryjskiej – „Bader” :) Jak zwykle nasze oczy
cieszył orientalnyt wystrój wnętrza oraz doskonałe jedzenie – alhamdulillah :)
"Eid", był obecny na ulicach ;)
Bader :)
Świąteczny obiad! alhamdulillah i bismillah! :)
Kolejne dwa świąteczne dni spędziliśmy w miłej
atmosferze, delektując się przygotowanym jedzeniem i prowadząc długie rozmowy
na skype z rodzina (chociaż tyle jeśli nie dane jest spędzać świąt razem). Mając
męża Indusa nie sposób nie przygotować na Eid
al Adha jednej z wersji biryani :) U nas zagościło wołowe keralskie
biryani – alhamdulillah. Cały dom
pachniał garam masalą i zielonym kardamonem ;)
W tak zaopatrzonym sklepie nie ma problemu ze znalezieniem składników do biryani :)
Eidowy wystrój sklepów
;)
Zakupy zrobione! :) alhamdulillah
KERALSKIE
WOŁOWE BIRYANI – „BEEF BIRYANI”
Składniki
- basmati ryż ½ kg
- 300 g mięsa wołowego
- bay leaf (kilka sztuk)
- łyżka niemielonego zielonego kardamonu
- 3 średnie białe cebule
- 2 łyżki pasty czosnkowej
- 2 łyżki mielonej garam masala
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mielonego czerwonego chili
- 2 łyżki mielonej kurkumy
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki soli
- 100 ml wody
Przygotowanie
Biryani najszybciej przygotowuje się w garnkach ciśnieniowych ;)
Na początek gotujemy ryż w osolonej wodzie połowe z
podanego czasu przygotowania – musi być lekko twardy. Marynujemy mięso dodając
jedną łyżkę kurkumy, chili, garam masali, pieprzu i sok z cytryny. Odstawiamy
na 30 minut. W tym czasie kroimy cebule i rozgrzewamy chwilkę olej kokosowy w
garnku ciśnieniowym. Następnie dodajemy ziarna kardamonu i bay leaf. Podsmażamy z celbulą aż zrobi się na złoto – brązowy kolor. Dodajemy po łyżce przypraw
(chili, kurkuma, sól, garam masala) oraz pastę czosnkową. Wszystko razem
mieszamy na wolnym ogniu około 5-10 minut. Dodajemy mięso i podsmażamy razem
10-15 minut. Zalewamy wodą i dusimy pod ciśnieniem
około 10 minut lub na 3 „puffy” ;) Do
tak przygotowanego dania dodajemy ryż i dokładnie mieszamy gotując około 20
minut na bardzo małym ogniu. Cały dom już wypełniony jest charakterystycznym
zapachem biryani! Można zacząć ucztowanie – Bismillah!
Kiedy mama gotowała córki zajmowały się eidowymi prezentami od Babci z Polski :)
Po świętach miało miejsce niecodzienne zjawisko –
zaćmienie księżyca zwane „Krwawym
ksieżycem”. W islamie jest to swego rodzaju forma ostrzeżenia danego przez Allaha
dla ludzi. Przypomnienia, że wszystko na tym świecie zależy tylko od Jego woli (alhamdulillah). Zgodnie ze słowami
Proroka (Pokój z Nim) – „Słońce i księżyc są dwoma znakami od Allaha
(...) Kiedy je zobaczysz spiesz się do modlitwy” (Bukhari i Muslim). Jest to doskonała okazaja dla nas,
żeby sobie przypomnieć jak wielka jest potęga i litość Boga nad nami. W jednej
sekundzie Allah (SWT) może nam odebrać wszytsko, czym radujemy się na co dzień.
Warto doceniać takie wróżniki i i poprzez modlitwę jeszcze bardziej zbliżyć się do
naszego Stwórcy (in szaa Allah). Sunną (tradycją) jest by w czasie zaćmienia księżyca wykonać modlitwę. Jest ona
obowiązkowa dla mężczyzn i kobiet. Można ja odprawić w domu (ulatwienie dla mam
z małymi dziećmi). W czasie modlitwy prośmy Boga żeby wybaczył nam nasze
grzechy, powiększył naszą wiare w sercach poprzez tego
typu znaki – Ameen.
Google image :)
Nadgryziony księżyc ;)
Księżyc poczerwieniał - Subhana Allah!
;)
Będąc ciągle w świątecznej atmosferze ucieszyło mnie
bardzo, że w szkole starszej córci również został zorganizowany Eid dla dzieci :) Dzieciaki mogły
założyć ulubione fancy dress, jeść
cukierki i bawić się! W szkole islamskiej nie spotakmy się z muzyką (tylko
nasheedy dla dzieci) czy frywolnymi strojami, jednak zabawy halal (dozwolone) były
jeszcze bardziej ciekawe (alhamdulillah).
Od jakiegoś już czasu moją czterolatkę (jak większość dziewczynek w jej wieku)
niezwykle intersuje się księżniczkami, pałacami, złotymi powozami no i
oczywiście koroną z kryształami (zadowala się plastikowymi! :D). Na pierwsze
eidowe party w szkole wybrała sukienkę „Śpiącej Królewny”, koronę w stylu na „carska
Rosję” oraz brokatowe buty ;). Nie obyło się także bez biżuterii. Miłość do
Allaha (SWT) trzeba zaszczepiać w tak młodych sercach różnymi drogami (in szaa Allah). Czasem jak widać może
to być poprzez bajkową sukienkę ;)
Pierwszą koronę i akcesoria księżniczki robiłam dla córci już w przedszkolu :)
Carska korona ;)
Fancy dress :)
Korony nawet na pierścionkach :)
|
Komentarze
Prześlij komentarz