Ciasto drożdżowe z truskawkami idealne na iftar :)
Letnie ciasto z truskawkami :) Starsza córa nie mogła się doczekać i oderwała kawałek przed zrobieniem zdjęcia :D |
W Anglii rozpoczął się właśnie sezon na lokalne truskawki
:) Moimi faworytkami w tym względzie są małe truskawki szkockie – smakiem najbardziej
zbliżone do polskich – najlepszych na świecie. Ciasto drożdżowe z truskawkami
jest łatwe do zrobienia, lekkie i „świeże”
co powoduje, że jest doskonałym smakołykiem do iftarowej kawy :) (in
szaa Allah)
Składniki
- 100g świeżych
drożdży
- 200ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szkanka oleju
- 5 szklanek mąki
tortowej
- 1 torebka cukru
waniliowego
- szczypta soli
-
30 g truskawek
- 2 łyżki stopionego masła
Na kruszonkę
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- pół kostki
masła
Przygotowanie
Na początek podgrzewamy mleko, dodajemy do niego szklanke
cukru i rozdrobnione drożdże. Tak przygotowany zaczyn odkładamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia (okolo 30 -40 minut).
Następnie przygotowujemy truskawki – myjemy - obierami i kroimy na połówki. Gdy drożdże nam pięknie „rosnął”
robimy kruszonkę. Zagniatamy ½ szklankę mąki z dwiema łyżeczkami cukru i
miękka połowa kostki masła. Przygotowana kruszonkę odstawiamy do przeschnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wbijamy jaja,
szczyptę soli, olej i cukier waniliowy (zostawiamy 2 łyżeczki na truskawki). Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu około 15
minut). Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce na górę kładąc kawałki
truskawek. Owoce polewamy stopionym
masłem i opruszamy cukrem waniliowym oraz dodajemy kruszonkę. Pieczemy w 180 st C około 30 minut :)
Smacznego!
Bismillah! :)
Komentarze
Prześlij komentarz