Arabski iftar :)
Przystawki do arabskiego iftaru w luksusowym wydaniu :) |
Po pierwszym polskim iftarze przyszedł czas na arabski :)
W deszczowej i pochmurnej Anglii potrzeba trochę ciepła i szczypty orientu (in szaa Allah). Na nasz kolejny
wyjątkowy wieczór w tym Ramadanie wybrałam speciały kuchni saudyjskiej i libańskiej
:) Przyprawiając potrawy poczułam się jak w spalonym słońcem Rijadzie :)
Na naszym stole zagościły: saudyjska wersja spaghetti z jogurtem i mielonym mięsem
wołowym, libańska zupa warzywna z kurczakiem i ciecierzycą, sałatką warzywna z
kuskusem i oliwkami oraz libański koktaj z granatów i daktyli :) (alhamdulillah)
Saudyjskie spaghetti z jogurtem i mielonym mięsem wołowym
- 0,5 kg mięsa mielonego
- około 500g
makaronu spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
- 2 łyżeczki
mielonego kminku
- 3 łyżki ghee
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 30 g świeżej
pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 duża cebula
- 250 ml bulionu wołowego
Przygotowanie
Na początek gotujemy spaghetti według wskazówki na
opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu rozgrzewamy olej na patelni - podsmażamy
cebulę z mięsem doprawiając kminkiem i pieprzem. Dodajemy bulionu wolowego i
wszytsko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na wolnym ogniu :)
Na drugiej patelnii rozpuszczamy ghee i podsmażamy chwilkę na nim makaron.
Natępnie przekładamy spaghetti do naczynia żaroodpornego. Mieszamy jogurt z
czosnkiem, którym polewamy makaron - na wierzch kładziemy mięso. Wkładamy do
piekarnicka na 15 minut w temperaturze 175 C. Podajemy na ciepło udekorowane
posiekaną pietruszką :)
Libańska zupa warzywna z kurczakiem
- 6 szklanek wody
- 200g fileta z kurczaka
- 50 g ryżu (najlepszy tzw. „egipski”)
- pół kostki bulionu warzywnego
- pół szklanki ciecierzycy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
W dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie
dodajemy ryż gotując go około 10 minut na wolnym ogniu (powinnien być
półtwardy). Dodajemy bulion warzywny i obrane marchewki. Międzyczasie kroimy
kurczaka w małe kostki i podsmażamy na patelnii. Dodajemy mięso do rondla i
wszytsko razem gotujemy około 20 minut. Na 5-10 minut przed końcem dodajemy
ciecierzycę. Ugotowana zupę podajemy na ciepło opruszoną pietruszką :)
Libański koktajl z granatów i daktyli
- 2 małe granaty
- 6-7 namoczonych wcześniej daktyli bez pestek
- 5 łyżek mleka skondensowanego
- pół szklanki zimnego tłustego mleka
Przygotowanie
Myjemy i obieramy granaty, dodajemy do nich daktyle,
mleko skondensowane i tłuste mleko. Następnie wszytsko razem miksujemy. Wkladamy na 20
minut do lodówki i gotowe! :)
Libańska sałatka warzywna z kuskusem i oliwkami
:) |
Składniki
- kilka czarnuch oliwek
- 2 łyżki kuskusa
- 1 mała czerwona papryka
- 2 małe zielone ogórki
- 1 mały pomidor
- 1 papryka czerwona
- szczypta soli i
pieprzu
- 1 łyżka oliwy cytrynowej
Przygotowanie
Obieramy i kroimy w kostkę warzywa. Dodajemy sól i pieprz
do smaku oraz kuskus. Mieszamy wszytsko razem z oliwą cytrynową :) Do dekoracji
używamy oliwek :)
Arabski iftar w całej okazałości! Alhamdulillah i Bismillah! :) |
Komentarze
Prześlij komentarz