Hong Kong-style milk tea (奶茶)






Jestem ogromną fanką herbaty z mlekiem. Mając dosyć duże porównanie mogę śmiało stwierdzić, że hongkońska bawarka przewyższa smakiem wszelkie odpowiedniki. Herbata "made in Hong Kong" to połączenie mocnej esencji herbacianej i skondensowanego mleka. Brytyjczycy lubią dodawać do herbaty cukier i mleko, stąd w Hongkongu tego typu herbata nazywa się "herbatą zachodnią", która różni się od tradycyjnej "Tea Tang"
Siedem milionów mieszkańców Hongkongu spożywa rocznie aż 900 milionów herbaty z mlekiem, więc jest to całkiem niezły wynik :) 
W Hongkongu herbata z skondensowanym mlekiem o jedwabistej teksturze jest tak samo popularna jak kawa na zachodzie, pija się ją do śniadania i w porze lunchu. Taką herbatę w Xiānggǎng dostaniemy w barze typu cha chaan teng lub dai pai dong (in szaa Allah). 

Składniki 

- 30 g cejlońskiej czarnej herbaty
- 500 ml wody 
-250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki słodkiego mleka skondensowanego





Do przygotowania HK - style milk tea najlepsza jest czarna cejlońska herbata :)



Przygotowanie 

HK - style milk tea nazywana jest herbatą z pończochy, bo do jej zaparzania musimy użyć sitka z materiału, które przypomina pończochę :P Na początek do naszej pończochy wsypujemy herbatę i umieszczamy sitko w naszym czajniczku zalewając herbatę wodą. Herbatę gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, żeby miała bardzo mocną esencję. Następnie wyciągamy nasze sitko z pończochą i nalewamy herbatę do połowy kubka. Dolewamy nasze spienione skondensowane mleko i voilá! Otrzymujemy niebanalną w smaku i aromatyczna herbatę (Bismillah!). 



Bardzo lubię gotować herbatę w metalowym czajniczku :)


Sitko z materiału 










Do niesłodzonego mleka skondensowanego dodałam 2 łyżeczki słodkiego mleka skondensowanego :P


Uwielbiam spienione mleko! :D


:)




这里! 




W kuchni od kilku dni mam Chūnjié (春节)


Komentarze

  1. this is very tasty ☕️

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie myślałam, że może być herbata z mlekiem skondensowanym 😅

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz slysze o takiej herbacie 🤔 Z ciekawosci sprobuje twoj przepis 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Myślę, że będzie Ci smakować (in szaa Allah) 😋☕️🇭🇰👌

      Usuń
  4. Fajna ta panczocha 🤣🙈

    OdpowiedzUsuń
  5. കേരള ചായ ട്രേ ചെയ്യുക

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wouldn't survive without my morning Kerala style tea! 🤣🙈☕️🇮🇳

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bardzo! Polecam wypróbować przepis (in szaa Allah) 😋☕️🇭🇰

      Usuń
  7. Miałam okazję pić w Pekinie i bardzo mi smakowała 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beijing! Ah! Zazdraszczam pozytywnie takiej wyprawy! 😍🇨🇳

      Usuń
  8. W tym czajniczku mozna gotowac herbate?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale okazjonalnie z powodu dosyć cienkiego dna w czajniczku 😉☕️🇭🇰

      Usuń
  9. Bardzo ciekawa ta herbata, więc się skusze na jej zrobienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Panie Jacku! Myślę, że będzie smakować też Pana żonie 😊☕️🇭🇰

      Usuń
  10. Czy mozna nie dodawac tego slodkiego mleka skondensowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne, że można ☕️Nawet będzie lepsza w smaku! 😋🇭🇰

      Usuń
  11. Ty tu o herbacie, a tam koronawirus szaleje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zaczyna szaleć także w Anglii i Polsce!!! 😕 🦠🧫🧪

      Usuń
  12. Pierwszy raz widzę takie sitko do herbaty! Jak zawsze bardzo ciekawy wpis na blogu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przydatne także do parzenia kawy, dobry zakup za kilka monet 😉☕️💰

      Usuń
  13. Gdzie kupilas taki swietny czajniczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pakistańskim sklepie w mojej muzułmańskiej dzielnicy 😉🇵🇰

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty