Unniyappam (നെയ്യപ്പം)




Unniyappam to jeden z moich ulubionych keralskich przysmaków. Uniniyappam to mała słodka przekąska przygotowana z ryżu, bananów, kawałków kokosa, ziaren sezamu z dodatkiem kardamonu i brązowego cukru. W języku malayalam "unni" znaczy mały, a "appam" to ryżowe ciasto (ciastka). Pamiętam jak zachwyciłam się tą potrawą podczas naszej podróży do Kerali. Chrupiące unniyappam o pysznym bananowym smaku przywołują wspomnienie lata... 


Składniki 

- 1/2 szklanki posiekanego świeżego kokosa
- 1 szklanka brązowego cukru 
- 1 szklanka wody 
- 1,5 szklanki mąki ryżowej 
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej 
- 2 duże dojrzałe banany 
- odrobina soli do smaku
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu 
- olej ghee do smażenia 







Przygotowanie

Na początek podsmażamy na małym ogniu kawałeczki kokosa i odstawiamy do ostygnięcia. Do tej samej patelni dodajemy wodę i brązowy cukier z którego robimy coś a'la karmel :) Tak rozpuszczony syrop przelewamy przez metalowe sitko i odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. W międzyczasie miksujemy banany. W osobnej misce mieszamy mąkę kokosową z bezglutenową. Dodajemy nasz "karmelowy" syrop, odrobninę soli, zmiksowane banany, kawaleczki kokosa, ziarna sezamu, kardamon i proszek do pieczenia. Dolewamy wody i wszystko razem dobrze mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Unniyappam smażę na specjalnej patelni z otworami, które wypełniam 3/4 ciasta. Smażymy na małym ogniu. Kiedy jedna strona się zarumieni i pojawią się małe dziurki przekładamy lopatką na drugą stronę. Wszystko zajmie nam 3-5 minut. Unniyappam najlepiej smakują na ciepło. Smacznego! Bismillah! :)



Przy okazji zakupów składników do Unniyappam, kupiłam jeden z naszych ulubionych rodzajów ryżu :) 


Wiosna! :) 


Ulubione kwiaty naszej Babci 


:)


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Tak pomiędzy ciastem na naleśniki, a ciastem na pączki 😉🥞🍩

      Usuń
  2. Przypomina mi pakistanskie gulab jamun 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna sliczna dekoracja na kominku 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię czytać na Twoim blogu o Indiach i Kerali 🥰

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Thanjavur Ponni Rice, to chyba najpopularniejszy ryż w południowych Indiach. Jest używany głównie do gotowania ryżu, makaronów, deserów i słodyczy 😋🍚

      Usuń
  6. Wyglada smacznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty