Sir Lanka chicken soup, czyli idealna zupa na jesień






W jesienne dni nie ma nic lepszego od rozgrzewającej zupy. Pyszna i lekko pikantna zupa rodem ze Sir Lanki zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mój przepis jest trochę zmodyfikowany - jednak najważniejsze, że łatwy w przygotowaniu (in szaa Allah). 



Składniki 

- 1 duża upieczona pierś z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 3 średniej wielkości pokrojone pomidory
-  2 małe dynie
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka pasty czosnkowej 
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu 
- odrobina soku z limonki 
- 1 łyżeczka suszonego chili 








Przygotowanie 

Pieczemy pierś z kurczaka i dynię w piekarniku (około 20 min.) - po upieczeniu kroimy na małe kawałki. W garnku na oleju kokosowym szklimy cebulę z pastą czosnkową i imbirową, kolendrą i cynamonem. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy bulion, pomidory, dynię, sok z limonki, mleko kokosowe i chili. Gotujemy wszystko razem przez 20 minut ciągle mieszając. Dokładamy mięso z kurczaka i miksujemy blenderem naszą zupę. Następnie gotujemy zupę jeszcze 5-7 minut. Podajemy na ciepło z grzankami albo roti :) Bismillah! Smacznego! 



Na deser polskie pieczone z cynamonem jabłuszka :) 


Komentarze

  1. Bardzo lubimy całą rodziną zupy - krem 😃 Podrzuce przepis żonie 👩🏻‍🍳

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, ale potrzeba więcej warzyw np. kabaczków 😋

      Usuń
  3. Czym można zastąpić w tej potrawie kolendrę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. U nas zazwyczaj są w polskim sklepie 😉🍏🍎🍏🍎

      Usuń
  5. Mam skladniki to dzis zrobie na obiad 😋insha’Allah

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz koniecznie jak wyszła! 😊 in szaa Allah 🥘🥘

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty