Keralski Butter Chicken w wersji dla dzieci, czyli doskonałe danie na iftar :)




Początek kwietnia, ale wiosny wciąż brak i możemy zobaczyć ją tylko w kalendarzu (alhamdulillah). Trudno uwierzyć, że rok temu kwitła już wiśnia (sakura), a w Cannon Hill Parku były przepiękne tulipany...
Moblizujemy jednak siły, bo już za kilka tygodni zaczyna się ramadan (in szaa Allah). Jednym z moich planów jest wyszukanie łatwych i smacznych potraw na iftary. Podobnie jak rok temu ramadan chcę spędzić na czytaniu Qur’anu, a nie siedzeniu w kuchni :P  Dania mają być proste, zdrowe, smaczne i szybkie do zrobienia! Jedno danie dla całej rodziny, czyli będzie trzeba połączyć różne upodobania i smaki. Pierwszym pomysłem jest Butter Chicken moja wersja dla dzieci. Nie ostra a aromatyczna, więc powinna zadowolić podniebienia wszystkich domowników (in szaa Allah). 


 Butter Chicken (ബട്ടർ ചിക്കൻ ( മുർഘ് മഖാനി)








Składniki

- 1kg małego kurczaka (baby chicken)
- 2 małe cebule
- 2 duże posiekane pomidory
- 1 lyżeczka pasty imbirowej
- 1 lyżeczka pasty czosnkowej (jeśli dzieci nie lubią można omniąć)
- ½ lyżki kurkumy
- ½ lyżeczki zmielonej kolendry
- 1 lyżeczka garammasala
- ½ szklanki namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
- 2 lyżki zmielonych orzechów nerkowca
- 1 lyżka zmielonych migdałów 
- plasterki cytryny, groszek, kukurydza, jabłko albo pomarańcza (to co wasze dzieci lubią najbardziej)
- 1 łyżka oleju kokosowego 




Przygotowanie


Na początek myjemy naszego kurczaka, którego marynujemy w kurkumie z odrobiną soli i pieprzu. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy pastę imbirową, czosnkową z pomidorami. Doprawiamy gramamasalą i kolendrą. Mielimy rodzynki, orzechy nerkowca i migdały na pastę, którą dodajemy do zrobionego curry. Dokładamy kurczaka i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Na samym końcu gotowania (3-4 minuty) dodajemy masło. W ten sposób mamy naszego Butter Chicken w aromatycznej, a nie ostrej wersji (in szaa Allah). 


Puttu ( പുട്ട്



Keralskie puttu to tradycyjna i najbardziej popularna potrawa, którą przygotowuje się w każdym domu na śniadanie. Zrobiona jest z dwóch składników: mąki ryżowej i kokosa. Jest to jedno z moich ulubionych dań bezglutenowych. U nas w domu dzieci bardzo lubią puttu do curry (zamiast tradycyjnego ryżu) lub na śniadanie z bananem :) 





Składniki

- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki świeżego startego miąższu kokosowego
- 1 szklanka wody
- 1 lyżeczka soli himalajskiej 



Do zrobienia puttu będzie nam potrzebny puttu maker (sama tuba), albo puttu kudam (tuba połączona z garnuszkiem)



Przygotowanie


Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki ryżowej. Dodajemy odrobinę wody i soli. Maką nie może mieć grudek więc miksujemy nasze ciasto w robocie przez 2- 3 minuty. Następnie wyrabiamy ciasto palcami. Powinno mieć ono elastyczną konsystencję i przy mocniejszym przyciśnięciu się kruszyć. Po przygotowaniu odkładamy nasze ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce. Przygotowujemy nasz puttu maker (tubę) do której najpierw wkładamy lyżkę startego kokosa, a następnie lyżkę ciasta i tak przekładamy aż do jej końca. W międzyczasie napełniamy garnuszek wodą. Przykręcamy naszą tubę z ciastem (możemy też przymocować tubę do garnka ciśnieniowego). Kiedy woda zaczyna wrzeć, możemy zobaczyć jak para wychodzi z małych otworów naszej tuby. Zmniejszamy wtedy płomień i gotujemy nasze puttu przez 5-6 minut na wolnym ogniu. W kuchni zaczyna się rozchodzić miły kokosowy zapach i wtedy już wiemy, że nasze puttu jest gotowe! :) Odkręcamy tubę od garnka i wykładamy puttu na talerz wypychając je cienką drewnianą łyżką. Gotowe do jedzenia. Bismillah! Smacznego! :)   


Na deser Kappalandi Mittai (peanut bar), czyli orzeszki ziemne z kardamonem w karmelu: D



W drodzę do sklepu po produkty na curry nie mogło zabraknąć w naszym sklepowym koszyku Vicks'a. Wcześniej uważałam to za zabawne, ale od kilku lat sama podobnie jak większość Indusów nacieram nim stopy przed pójściem spać :D

Komentarze

  1. Masha'Allah wyglada pysznie <3 te talerze dla dzieci tez bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na spróbowanie można śmiało zrobić Chicken Butter, bo do puttu trzeba już mieć puttu maker 😉 in szaa Allah 🥘🍛

      Usuń
  2. U nas dziś były na stole kolorowe pisanki i trochę inne święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że miło Pan spędził czas w gronie rodzinnym 😊

      Usuń
  3. Nawet nie wiedzialam o istnieniu czegos takiego jak puttu maker! Czad! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W indyjskiej kuchni jest bardzo dużo takich nieodkrytych rzeczy 😂

      Usuń
  4. Bardzo czesto robie chicken butter wiec sprobuje twojej wersji dla dzieci. Tez nie bardzo lubia ostra kuchnie insha'Allah

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci również (szczególnie młodsza dwójka) nie przepadają za ostrym jedzeniem. Dlatego szukam sposobów, by znne potrawy robić w wersji nieostrej 😋🍛🥘

      Usuń
  5. Ma sha Allah �� Wyglada super. Bardzo fajne talerze❤❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barak Allahu feeki ❤️ Talerzyki bezfirmowe, ale wykonane z fajnego tworzywa - wheat straw 😉

      Usuń
  6. Uwielbiam butter chicken, ale tylko spicy 🌶

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię wersję na ostro, ale dla dzieci robię bez chili 😋🌶

      Usuń
  7. Bardzo fajne talerzyki dla dzieci, jaka to firma? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezfirmowe, znaleznione na ebay’u. Wykonane z biodegradowalnego plastiku (wheat straw) 😉🥣

      Usuń
  8. Swietny ten puttu maker ❤️ Musze go u nas poszukac w sklepie z indyjskimi produktami insha’Allah ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wersję z garnuszkiem. Wydaję mi się, że jest lepsza niż tylko sama tuba mocowana do garnka ciśnieniowego 😉

      Usuń
  9. Jedno z moich ulubionych polaczen ryz i kokos ❤️ Jak ty nauczylas jesc dzieci cytryn, smakuje im?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci bardzo lubią cytrynę i chyba większość cytrusów 😉 alhamdulillah 🍋🍋🍋 W domu często robię lemoniadę cytrynową z kardamonem i miętą, która lubimy wszyscy 😋🍋🍹

      Usuń
  10. Maşallah wygląda pysznie! 😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaka narobilas ��

    OdpowiedzUsuń
  12. Po tylku godzinach postu jaki nas czeka w ten Ramadan to lepsza wersja nieostra :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie wróciłam ze sklepu z kurczakiem i mocno się zastanawiam co zrobić na jutrzejszy obiad :) to znaczy już się chyba nie zastanawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam wszystkich składników ale i tak wyszło bardzo dobre :) Smakowało nawet teściowej która wpadła w odwiedziny :D

      Usuń
    2. Jak teściowej smakowało to już coś! 😂😜👍

      Usuń
  14. Uwielbiam takie potrawy. Wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. a u Ciebie jak zwykle pieknie smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Butter chicken to danie, które podbiło moje serce podczas pobytu w Indiach. Ciekawy przepis warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że jak następnym razem zatrzymamy się dlużej w Delhi to będę miała okazję spróbować lokalnej wersji 😋 Polecam Butter chicken przygotowany na sposób keralski 🍛🥘🌴🌴

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty