Indyjski iftar





Urokliwe kwiaty zdobiące uliczki :) Masha allah 



Po polskim i arabskim iftarze kolejnym tematycznym został indyjski :) Mimo, że bardzo często sięgam do przepisów z kuchni karelskiej. Na dzisiejszy iftar postanowiłam połączyć potrawy z różnych części Indii. Na samym początku jednak trzeba było wybrać się na zakupy :) Jak wiadomo jest to rzecz, którą wszytskie kobiety niezależnie od wieku lubią najbardziej :) Wybierałyśmy ryż, mięso, owoce, warzywa, pachnące przyprawy – sama radość – alhamdulillah! Oczywiście nie byłybyśmy kobietami, gdyby nasze nogi nie poniosły nas także w stronę sklepów z ubraniami :P 



Na zakupy wybrałyśmy sie we trzy! Mama, Babcia i młodsza córcia :) 


Kwiaty to doskonały pomysł na stworzenie miłej atmosfery podczas iftaru (in szaa Allah) 




Jak chodzić po sklepach to tylko w wygodnych butach! :D 






Na naszym iftarze zawitał kokoswy ryż z zielonym groszkiem, pieprzowy kurczak, papadoms oraz malabar – chipsy z bananów :)



Kokosowy ryż z zielonym groszkiem








Składniki

- 500 ml mleka kokosowego
- 1 mała zielona papryczka chili
- 2 szklanki ryżu
- 150g mrożonego zielonego groszku
- szczypta soli morskiej
- jeden mały szczypiorek drobno posiekany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z limonki


Przygotowanie

W garnku zagotowujemy mleko kokosowe z chlili – następnie dodajemy ryż i wszystko razem gotujemy przez 15 minut :) Po ugotowaniu wyciągamy z ryżu chili i odkładamy go do miski, aby wystygł. W tym czasie do wrzącej i osolonej wody wrzucamy groszek na 10 minut. Dodajemy groszek do ryżu – mieszamy ze szczypiorkiem, oliwa i sokiem z limonki. Wstawiamy do lodówki na 20 minut :) 




Pieprzowy kurczak – „Peper Chicken”












Składniki

- 0,5 kg kurczaka bez skóry
- 1 łyżka łagodnej papryki w proszku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
-  3 czerwone cebule
- 2 zielone chili
- 4 łyżeczki czarnego pieprzu
-  150 g zagęszczonego soku pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki suszonego kopru włoskiego
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- szczypta soli



Przygotowanie

Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny – podsmażamy 10 minut na patelni przy użyciu oleju kokosowego. Następnie robimy marynatę (masalę) przysmażamy (1 łyżka oleju kokosowego) na drugiej patelnii cebulę (do zbrązowienia) dodajemy starty imbir, czosnek, pokrojone chili, kurkumę, koper, paprykę, sos sojowy i sok pomidorowy. Wszystko razem dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Kurczaka przekładamy do rondla i dokładnie pokrywamy zrobioną marynatą. Wkładamy do piekarnika na 175 C - 20 minut :) 


Jako przytsawki podajemy papadoms i malabar :) 
Bismillah! :)
















Do indyjskiego iftaru doskonałe będą też karelskie bananowe kulki "Bondi" :) doskonale smakują z arabską czarna słodką herbatą :) 













Po tak pysznym iftarze pasuje słodka przekąska w postaci czekolady! 






























Komentarze

Popularne posty