Makaron Vermicelli z zieloną herbatą (녹차 당면), tofu (두부) i sosem Japchae (잡채 소스) 🍜🥢🇰🇷
Lubię tofu w każdej wersji, ale chyba najbardziej wędzonej. Bardzo też lubię makaron Vermicelli w postaci długich nitek, wzbogacony zieloną herbatą i sproszkowanym szpinakiem. Moje oczy nie mogą się nacieszyć jego naturalną, zieloną barwą, która elegancko prezentuję się na talerzu, nadając nawet zwykłej potrawie wyjątkowego charakteru. Najlepsze w tym makaronie jest to, że samo przygotowanie potrwa dosłownie 10 minut - genialne! Szczególnie jak nie masz czasu i zdalne nauczanie dzieci w domu. Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad! Jeśli lubicie kuchnie azjatycką będziecie zachwyceni :)
Składniki
- 150g makaronu Vermicelli z zieloną herbatą
- 100-150g tofu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 4 łyżki sosu Japchae
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu przez 4-6 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Tofu kroimy w kostkę. Na patelni lub w woku podgrzewamy olej i podsmażamy 3-4 minuty tofu. Na końcu dajemy sos Japchae i brązowy cukier. Wszystko mieszamy i gotowe! Makaron świetnie smakuję z piwem bez % i kimchi :)
oj tak wedzone tofu jako zagrycha do piwa :-D
OdpowiedzUsuńHahaha! 🙈🍻
UsuńNawet nie wiedzialam, że może być makaron z zieloną herbatą lol
OdpowiedzUsuńBardzo dobry, polecam spróbować 🍜
UsuńTofu to zupełnie nie moje klimaty 🤭
OdpowiedzUsuń😂🙈
UsuńTez lubie wedzone tofu 😋
OdpowiedzUsuńMniam! 😋
UsuńPodobny makaron jadłam kiedyś w japońskiej restauracji 😋
OdpowiedzUsuńJest bardzo popularny w kuchni japońskiej i koreańskiej 🇯🇵🇰🇷
UsuńWygląda samacznie ☺️
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować i zrobić w domu 😋🍜🇰🇷
Usuń맛있겠다 👋🏻
OdpowiedzUsuń감사합니다 😊
UsuńMnie bardzo smakuje makaron udon z tofu i warzywami 😋
OdpowiedzUsuńOh! Też lubię 😋
UsuńGdzie taki makaron mozna kupic?
OdpowiedzUsuńW każdym azjatyckim sklepie (japońskim, koreańskim czy chińskim) 😊 albo na Amazonie 😂
UsuńMnie sie kuchnia chinska czy japonska zawsze kojarzy z sosem sojowym 🍛
OdpowiedzUsuńMnie też! 😋
Usuńഇതുപോലൊന്ന് നിങ്ങൾ എനിക്ക് പാചകം ചെയ്യണം
OdpowiedzUsuńതീര്ച്ചയായും ഞാന് ചെയ്യും 😊
UsuńPodobne cuda jedliśmy z żoną w japońskiej restauracji i do tego piliśmy pyszną matcha tea 🍵
OdpowiedzUsuńUwielbiam matcha tea ❤️🍵
UsuńJak smakuje te kimchi?
OdpowiedzUsuń
UsuńKimchi ma wyjątkowy, słono-kwaśno-pikantny smak, który jest uzależniony od ilości i rodzaju produktów, które zostaną do niego dodane. Mogą to być, np.: cebula, rzepa, szczypior, por, marchewka, sos rybny, anchois, krewetki, musztarda, a nawet rzeżucha. Składnikami kimchi są: kapusta pekińska i rzepa lub sama rzepa, chili oraz mąka ryżowa. Kimchi można porównać do polskiej kiszonej kapusty 😋
Oj zjadłabym! 😋
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić na szybki obiad w domu 😋
UsuńTakie czasy, że kawe można pić przed monitorem komputera... 🙄
OdpowiedzUsuńBędzie już tylko lepiej, nie ma innej opcji! (in szaa Allah) 😘
Usuń