Keralskie śniadanko - pachadi (പച്ച മാങ്ങാ പച്ചടി)
W naszym domu bardzo często jemy śniadanie w keralskim stylu. Najczęściej przygotowuję idli, ryżowe placki oraz dosę, naleśniki z mąki ryżowej. Podaje je z różnego rodzaju sosem chutney lub farszem. Bardzo lubimy też sambar, czyli coś w rodzaju zupy z soczewicy. Jestem też ogromną fanką parathy mimo, że nie jest to typowo indyjskie śniadaniowe danie. W Indiach śniadania filozofią przypominają ich anglosaskie odpowiedniki. Dania są kaloryczne, ale nie zawsze ciężkostrawne - oczywiście muszą być konkretnie przyprawione chili :)
Keralska kuchnia jest bardzo aromatyczna - to w końcu z tego miejsca pochodzi wiele słynnych indyjskich przypraw. W Anglii bardzo mi brakuje keralskich ryb i owoców morza...Na targu rybnym w rodzinnej wiosce mojego męża można kupić pyszne kraby, olbrzymie krewetki, marliny, tuńczyki i inne ryby, których nazw nie mogę zapamiętać do dziś! Na samą myśl o nich robię się głodna. Takich dobrych ryb i owoców morza już dawno nie jadłam na śniadanie...
Na śniadania często serwuję także warzywno - owocowe curry jak pachadi, którego przepisem bardzo chętnie się z wami podzielę :)
Składniki
- 2 średniej wielkości mango
- 1 duży banan
- 3 małe zielone chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 szklanki startego kokosa
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżki oleju kokosowego
- kilka liści curry
- sól do smaku
- 1 szklanka wody
Pachadi
Przygotowanie
Na początek kroimy mango i banan w kostkę. Dodajemy wodę, sól, kurkumę i chili w proszku. Dobrze mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W międzyczasie dokładnie miksujemy kokos z gorczycą. Tak zmieloną pastę dodajemy do gotującego się mango. Rozgrzewmy olej w woku i podsmażamy liście curry z zielonym chili. Dokładamy nasze wcześniej zrobione curry i wszystko razem dusimy około 5-6 minut. Podajemy na gorąco z parathą, dosą lub idli. Smacznego! Bismillah! :)
Gotujące się pachadi w jednym z moich ulubionych indyjskich garnuszków/woków :)
Malabar Parotta :)
Idli to wyjątkowe w smaku puszyste placuszki ryżowe. W Kerali są one głównie podawane na śniadanie. Najlepiej smakują z sosami warzywnymi lub dippem. U nas jadamy idli z chutney, sambarem i pachadi. Idli bardzo dobrze nasiąka sosami, co moim zdaniem dodaje im jeszcze więcej walorów smakowych :) Mój mąż najbardziej lubi jeść idli same, bez żadnych dodatków. Mnie i dzieciom najbardziej smakują z sambarem. Przygotowanie idli nie jest trudne, ale czasochłonne. Namaczanie ryżu i proces fermentacji trwa dosyć długo, ale gotowe bez problemu możemy zamrozić. Dokładny przepis znajdziecie Tu.
Idli z sambar'em i chutney
:)
Keralskie małe banany (Kerala Pazham)
Moja ulubiona Pink Chai na szybko :)
Pycha! :D
Moje ostatnie kulinarne odkrycie - pyszna pakistańska marchewka :)
Prezes zrobił nam do śniadania sok z pomarańczy :P
W deszczową i wietrzną pogodę w naszej werandzie na przywołanie wiosny pojawiły się fairy door!
Zamowie w indyjskiej restauracji nastepnym rezem te idli jak tak polecasz 😋
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie Ci smakować! 😘 (in szaa Allah)
UsuńZrob z tej pakistanskiej marchewki deser gajar ka halwa 🥰
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy i wszystkim bardzo smakuje 😉
UsuńMy tez bardzo lubimy gajar ka halwa ❤️
UsuńZahra ostatnio jestem fanką kuchni pakistańskiej! Uczę się pilnie! 😋🇵🇰
UsuńLubie pakistanska marchewke za jej bardzo slodki smak ❤️
OdpowiedzUsuńJa również! 😋🥕🥕🥕
UsuńUwielbiam te twoje indyjskie przepisy 😍
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Dziękuję! 😘
UsuńParatha ❤️
OdpowiedzUsuń💚💜💙
UsuńMasha Allah ale smakolyki <3
OdpowiedzUsuńBarak Allahu feeki 💙
UsuńGdzie w Birmingham kupilas ten wok z przykrywka?
OdpowiedzUsuńDostaniesz takie woki bez problemu w prawie każdym pakistańskim sklepie 😉
UsuńTo ja jeszcze zapytam skad herbata? 😘
UsuńPodobnie jak wok - w większości pakistańskich sklepów ją dostaniesz (in szaa Allah) 🤓
UsuńMusze poszukac tej pink tea bo bardzo lubie 🥰
OdpowiedzUsuńBez problemu kupisz w pakistańskich sklepach 😊
UsuńNa jutro poprosze takie sniadanie 🤪
OdpowiedzUsuńMówisz i masz! 😂
UsuńJakie są w smaku te banany, bo pierwszy raz takie widzę 🧐
OdpowiedzUsuńSłodkie, ale nie mdłe. Twarde i nie takie papkowate jak większość bananów 😊🍌🍌🍌
Usuń