Zarda زردہ
Mieszkamy już dobre kilka lat wsród społeczności Pakistańczyków, z tego względu bliżej zainteresowałam się kuchnią tego kraju (alhamdulillah). Jednym z ulubionych deserów w naszym domu jest Zarda, która ma swoje korzenie w Iranie. Zarda to rodzaj słodkiego ryżu z szafranem, który jest bardzo prosty w przygotowaniu :)
Składniki
- 2 szklanki ryżu basmati
- 200 ml ghee
- 2 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka garam masala
- 5 goździków
- 1/2 łyżki kardamonu w proszku
- 1/4 szklanki rodzynków albo migdałów
- 1 łyżeczka szafranu
- skórka pomarańczowa starta ze świeżej pomarańczy
- żółty barwnik do żywności
- 1 łyżka oleju kokosowego
- odrobina startego kokosa (moja własna wersja)
Przygotowanie
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy go do garnka i zalewamy dużą ilością wody. Dodajemy olej kokosowy, aby ryż się nie kleił. Następnie dorzucamy goździki, garam masalę, kardamon i połowę szafranu. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu. Nie zapominamy o mieszaniu ryżu :) Odcedzamy ryż jak tylko poczujemy aromatyczny zapach. Najważniejsze to uważać, żeby nie rozgotować ryżu. Idealnie kiedy ziarenka ryżu są lekko twarde, ale jednocześnie się nie łamią. Myślę, że większość z nas mających mężów z Indii czy Pakistanu po kilku latach małżeństwa jest mistrzyniami w gotowaniu ryżu! :D
Po ugotowaniu ryżu roztapiamy ghee. Zaczynamy nasze przekładanie. Na dno garnka warstwa ghee, a następnie warstwa ryżu, bakalii, skórki pomarańczowej i kawałków świeżego kokosa. Zasypujemy cukrem i kolejną warstwą roztopionego masła ghee. Robimy tyle warstw, aż skończy się pojemność garnka albo ryż. Na wierzchu posypujemy pozostałym szafranem. Przykrywamy garnek pokrywką i wkładam na 30 minut do piekarnika (150 C) w ten sposób cukier się roztopi, a składniki dobrze połączą (in szaa Allah). Nasz deser smakuję tak samo dobrze na gorącą jak i na zimno. Smacznego! Bimsillah!
Ja robie z pomaranczowym barwnikiem 😋 Fajny pomysl z dodaniem kokosu 🤓 Zrobie taka wersje dla meza 😘
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło! 😋
UsuńDzis zrobie 😘
Usuń👍😘
UsuńMnie tez sie podoba ten pomysl z dodaniem kokosu 😍
UsuńWidzę dużo nas fanek potraw z dodatkiem kokosa 😎🥥
UsuńZarda ❤️ Robie ja na inny sposob, ale twoja wersja jest bardzo ciekawa 😘
OdpowiedzUsuń😘😘😘
UsuńWyglada smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😊
UsuńTo musi być tylko ryż basmati?
OdpowiedzUsuńTak, z innym nie będzie już taka dobrze smakować 😋🇵🇰🍚
UsuńSpróbuje zrobić, bo wygląda obłędnie 🤩
OdpowiedzUsuńDo dzieła! 😋🇵🇰🍚
UsuńSmaka narobilas 😂
OdpowiedzUsuń😂🙈
UsuńMuszę moją żone wysłać do ciebie na naukę gotowania 😁
OdpowiedzUsuńHahaha! Z całą przyjemnością! 😊
UsuńNie przepadam, ale zdjecia sliczne 😘
OdpowiedzUsuńBarak Allahu feeki ❤️
UsuńU mnie w domu nikt nie lubi ryzu na slodko, ale przepis ciekawy 😉
OdpowiedzUsuńMnie na początku też nie smakował ryż na słodko, ale się przekonałam 😉
UsuńBardzo podobne do tureckiej Zerde 😋
OdpowiedzUsuńZ ciekawości zobaczę przepis! (in szaa Allah) 😘
Usuń