Curry z dyni & strucla bezglutenowa z dżemem wiśniowym
Październik to nie tylko miesiąc jabłek, ale też dyni.
Jest to doskonały czas, żeby cieszyć się pysznymi potrawami z tego niezwykłego
warzywa. Można śmiało nazwać dynię królową jesieni. Do naszych ulubionych dań zaliczyć można: gulasz z dyni (przepis znajdziecie Tu) i ciasto marchewkowo – dyniowe (link
Tu). Dla wszystkich smakoszy wegetariańskich curry polecam również jego dyniową wersję (in szaa Allah). Do curry
najlepsza jest odmiana japońskiej dyni Hokkaido
(Uchiki Kurima), która ma charakterystyczny kształt i jest koloru ciemnej pomarańczy.
Największą zaleta tej dyni jest to, że nie trzeba jej obierać. Skórka mięknie
podczas gotowania. Mimo, że zawiera sporo pestek, to sam miąższ przypomina w
strukturze słodkie ziemniaki. Dodatkową zaletą jest lekko orzechowy smak. Jest
wręcz doskonała do zup, sosów i oczywiście curry :)
Prezes i jego maaała dynia :D
- dynia Hokkaido (około 1kg)
- 2 papryczki chili
- połowa żółtej papryki
- połowa zielonej papryki
- puszka mleka kokosowego
- kawałek startego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka pasty czosnkowej
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- mała czerwona cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżeczka przyprawy curry
Dynia Hokkaido ma bardzo dużo pestek, które świetnie nadają się do uprażenia :) (in szaa Allah)
Przygotowanie
Na początek kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowy w woku. Kiedy cebula ładnie zbrązowieje dodajemy imbir, pastę czosnkową, pokrojone papryczki chili i kurkumę. Wszystko razem podsmażamy 2-3 minuty. Do tak przygotowanej pasty dodajemy posiekaną dynię i papryki. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Doprawiamy przyprawą curry i octem jabłkowym. Naszą potrawę dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Nasze curry doskonale będzię samkować z ryżem, kaszą jaglaną, a nawet kaszą gryczaną. Smacznego! Bismillah! :)
Wegetariańskie curry z jesienną dynią :)
Strucla bezglutenowa z dżemem wiśniowym
Składniki
-
4 szklanki mąki bezglutenowej
-
2,5-3 łyżki cukru kokosowego
-
4 żółtka
-
1,5 szklanki mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdzy
-10
dag masła
Nadzienie:
mały słoiczek dżemu wiśniowego domowej roboty :)
Kruszonka:
- pół
szklanki mąki bezglutenowej
- 2
łyżki masła
-
1 łyżka cukru kokosowego
Strulce upiekłam z okazji "Dnia różnych kultur", który został zorganizowany w klasie u Little Lady. Nasze smakołyki z zeszłego roku z podobnej okazji zobaczcie Tu.
Przygotowanie
Wsypujemy mąkę do miski i dodajemy żółtka jaj, cukier i
podgrzane mleko. Bierzemy się za wyrabianie ciasta. Pod sam koniec wyrabiania dodajemy
rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto (in szaa Allah). Miskę z ciastem nakrywamy tetrową pieluszką i
odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na
dwie części, z których każdą z osobną musimy rozwałkować na wielkość blaszki,
posmarować dżemem i zwinąć jak roladę. Przenosimy nasze zwinięte rolady
uważając, aby się nie stykały. Ponownie nakrywamy ciasto pieluszką - tym razem na 30 minut. Czekając na wyrośnięcie
strucli robimy kruszonkę. Gotowe strucle przekładamy do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170
stopni przez około 45 minut. W momencie, kiedy nasze ciasto zrobi się złocisto –
brązowe strucla jest gotowa :) Bismillah!
Nasza strucla wraz z innymi słodkościamy była gotowa na "Reception Cultural Food Day" :)
Fajne polaczenie mleka kokosowego i dyni :) Musze sprobowac :P
OdpowiedzUsuńJestem ogromną fanką mleka kokosowego, więc staram się je łączyć w różne kombinacje 😋 Z dynią smakuję wybornie! 🥛🌴🍁🍂
UsuńWkładka mięsna musi być do tego curry :-)
OdpowiedzUsuńPanie Jacku zapewniam, że bez mięsa jest równie smaczne! Warto zrobić i samemu się przekonać 👍
UsuńMash'Allah uwielbiam strucle! Wogole wszystkie ciasta drozdzowe <3
OdpowiedzUsuńAaah ja również! Alhamdulillah za drożdże! 😋🍰
UsuńPierwszy raz słyszę o tej dyni, ale z opisu wygląda smakowicie. Musze zobaczyc czy jest w Polsce :-)
OdpowiedzUsuńMyśle, że jest normalnie uprawiana w Polsce, więc nie powinno być problemu z zakupem 😊
UsuńSiostro jak ci sie udalo przekonac Pakistanczykow do ciasta owocowego? :-D
OdpowiedzUsuńChyba przypadek (alhamdulillah) 😉 Pierwsze udane podeście było z szarlotą w pierwszej klasie. Tym razem również strucla znalazła bez problemów samakoszy 😋
UsuńNawet nie wiedzialam ze jest taki rodzaj dyni :D
OdpowiedzUsuńWyjątkowo smaczna! Jeśli nie curry to zupy wychodzą z niej genialne! 😋🍛🍛
UsuńJestes na diecie bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńNo wlasnie jestes na diecie?
UsuńZe względów zdrowotnych staram się jeść jak najmniej produktów zawierających gluten (in szaa Allah), ale na diecie zupełnie bezglutenowej nie jestem 😉
Usuń