Jak chodzić po sklepach to tylko w wygodnych butach! :D
Na naszym iftarze zawitał kokoswy ryż z zielonym
groszkiem, pieprzowy kurczak, papadoms oraz malabar
– chipsy z bananów :)
Kokosowy ryż z zielonym groszkiem
Składniki
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 mała zielona papryczka
chili
- 2 szklanki ryżu
- 150g mrożonego zielonego
groszku
- szczypta soli morskiej
- jeden mały szczypiorek drobno
posiekany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z limonki
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy mleko kokosowe z chlili – następnie
dodajemy ryż i wszystko razem gotujemy przez 15 minut :) Po ugotowaniu
wyciągamy z ryżu chili i odkładamy go do miski, aby wystygł. W tym czasie do
wrzącej i osolonej wody wrzucamy groszek na 10 minut. Dodajemy groszek do ryżu –
mieszamy ze szczypiorkiem, oliwa i sokiem z limonki. Wstawiamy do lodówki na 20
minut :)
Pieprzowy kurczak – „Peper Chicken”
Składniki
- 0,5 kg kurczaka bez skóry
- 1 łyżka łagodnej papryki w
proszku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 czerwone cebule
- 2 zielone chili
- 4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 150 g zagęszczonego soku pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki suszonego kopru
włoskiego
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- szczypta soli
Przygotowanie
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny –
podsmażamy 10 minut na patelni przy użyciu oleju kokosowego. Następnie robimy
marynatę (masalę) przysmażamy (1
łyżka oleju kokosowego) na drugiej patelnii cebulę (do zbrązowienia) dodajemy
starty imbir, czosnek, pokrojone chili, kurkumę, koper, paprykę, sos sojowy i
sok pomidorowy. Wszystko razem dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Kurczaka przekładamy do rondla i dokładnie pokrywamy zrobioną marynatą. Wkładamy
do piekarnika na 175 C - 20 minut :)
Jako
przytsawki podajemy papadoms i malabar :)
Bismillah! :)
Do
indyjskiego iftaru doskonałe będą też karelskie bananowe kulki
"Bondi" :) doskonale smakują z arabską czarna słodką herbatą :)
Po tak pysznym iftarze pasuje słodka przekąska w postaci czekolady!
|
Komentarze
Prześlij komentarz