Bibimbap (비빔밥), czyli idealne danie na jednoosobowy iftar 🌙✨🌙🍛✨🌙✨🌙








Bibimbap, czyli mieszany ryż. Bibim oznacza wymieszać, bap to po prostu ryż. Jedno z bardziej popularnych dań kuchni koreańskiej, obok bulgogi czy kimchi. Bibimbap można przygotowywać na wiele sposobów, bazą zawsze jest jednak ryż, mięso - najczęściej wołownina i jajko. Uważam, że jest to świetne, lekkie i pożywne danie na iftar. Po misce bibimbapu będziemy się czuć najedzeni, ale nie ociężali. I o to właśnie chodzi :) Bibimbap możemy jeść pałeczkami albo łyżką - według uznania :)





Trio koreańskiej kuchni - olej sezamowy, pasta gochujang i sos sojowy :)


:)


Mój ulubiony koreański pieprz :)




Składniki

-200g mielonej wołowiny
-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
-2 łyżki oleju sezamowego
-1 łyżka cukru
-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
-250g liści szpinaku
-1 marchewka
-1 cukinia
-1 ogórek
-1 jajko 
-100g ryżu do sushi
-sól pieprz do smaku

Sos do bibimbapu 

-2 łyżki pasty gochujang
-1 łyżka oleju sezamowego
-1 łyżka cukru
-1 łyżka wody
-1 łyżka octu jabłkowego albo białego wina bez %
-1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę




Blanszowany szpinak z czosnkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym 


Ryż jak na sushi będzie najlepszy do bibimbapu 





Przygotowanie


Wołowinę łączymy ze składnikami (sos sojowy, cukier, czosnek i olej sezamowy), którą marynujemy przez 30 minut. Obieramy ogórek, marchewkę i cukinię, które kroimy w słupki i plasterki. Marchewkę i cukinię podsmażamy 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Płuczemy szpinak i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty - następnie go blanszujemy dodając czosnek, jedną łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego. Wołowinę smażymy na patelni. Przygotowujemy sos z pasty gochujang. Na dnie naczynia, w którym podajemy potrawę, układamy ugotowany ryż, następnie wszystkie składniki: mięso, marchewkę, szpinak, ogórek oraz cukinie. Na wierzch kładziemy jajko sadzone. Pamiętajmy, żeby wymieszać wszystkie składniki dania. Sos serwujemy w małej miseczce obok bibimbapu. Dodajemy go na koniec, w zależności od tego, jak bardzo ostra ma być nasza potrawa. Bibimbap gotowy! Smacznego! Bismillah!







Bibimbap w całej okazałości :)




Już kwitnie mój ukochany bez <3

Komentarze

  1. Czy można zrobić wersję wegetariańską tego dania?

    OdpowiedzUsuń
  2. To musza byc koniecznie koreanskie produkty?

    OdpowiedzUsuń
  3. a gdzie sake i korniszon na zagryche :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawilas mnie, zrobie po Ramadanie inshaAllah

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile czasu zajmuje przygotowanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. A to tylko na jedna osobe moze byc? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale trzeba zwiększyć ilość produktów dla większej ilości osób 😃

      Usuń
  7. Moje ulubione polaczenie warzyw, ryzu i miesa <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Już wiem co jutro robie na kolacje lol

    OdpowiedzUsuń
  9. രുചികരമായതായി തോന്നുന്നു 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. നിർമ്മിക്കാനുള്ള ട്രേ! 😜

      Usuń
  10. മാഷാ അല്ലാഹ് നല്ല ജോലി

    OdpowiedzUsuń
  11. smacznego ☺️

    OdpowiedzUsuń
  12. അത്ഭുതകരമായ! 🥰

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty