Koreańskie żeberka Galbijjim (갈비찜) na iftarowym stole 🌙✨🌙✨🕌🥓🍛🇰🇷








Kuchnie koreańska lubię, bo je podstawą są zdrowe składniki. Dodatkowo znajdziemy w niej mój ulubiony ryż, mnóstwo warzyw i dobrej jakości mięsa. Większość dań jest niskotłuszczowa i ostra, przez co dobrze wpływa na metabolizm i dietę (szczególnie w ramadanie). Do potraw dodaje się żeń szeń (kocham!), imbir, czosnek oraz dużą ilość papryki (pasty gochujang) i pasty ze sfermentowanej soi - doenjang
Bardzo podoba mi się również kultura jedzenia w Korei Południowej. Praktykuję się spożywanie posiłków w spokoju, w gronie rodziny, a nie w biegu gdzieś na mieście. Jednym słowem idealna atmosfera na iftar :) Przed gotowaniem Koreańczycy moczą mięso, żeby usunąć z niego krew. Podobno wierzą, że jedzenie krwi jest niezdrowe. 
W przygotowaniu żeberek Galbijjim skorzystałam z przepisu Wioli z bloga "Pierogi z Kimchi", który znajdziecie Tu





Przed gotowaniem zakup potrzebnych produktów w Seoul Plaza :)










<3

Moje ulubione rękawiczki do zmywania naczyń - bardzo się przydadzą w ramadanie :P


Moje zdobycze! 


Królowa koreańskiej kuchni pasta Gochujang (고추장)





Składniki 

- 1kg wołowych żeberek
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 mniejsze cebule
- 3 małe ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 2 małe czerwone papryczki chili
- 2 małe zielone papryczki chili 
- 4 łodygi szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koreańskiego ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki oleju z pachnotki 
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 
- 1 łyżka octu jabłkowego, albo białego wina bez %
- 1 łyżka mulyeot albo miodu 




W sklepie z halal mięsem można kupić tylko takie długie wołowe żeberka, dlatego musiałam je dodatkowo pociąć na mniejsze części 






Kawałek żeberka powinniśmy bez problemu móc chwycić pałeczkami :)





Przygotowanie 


Mięso namoczyć w zimniej wodzie przez 30 minut przed gotowaniem. Następnie przygotowujemy sos: sos sojowy mieszamy z posiekaną cebulą, szczypiorkiem, czosnkiem i mulyeot. W woku zagotowujemy wodę.  Wkładamy żeberka i gotujemy, aż zacznie się tworzyć piana. Wyłączamy gaz i wylewamy wodę. Dokładnie myjemy mięso i wok. Do czystego woka wkładamy żeberka i zalewamy je naszym sosem. Uzupełniamy wodą na tyle, by ledwie przykrywała mięso. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki. Po 40 minutach dokładamy do mięsa i gotujemy wszystko razem kolejne 20 minut. Na ostatnie 10 minut dodajemy pokrojony szczypiorek i papryczki chili. Żeberka podajemy z ryżem - najlepiej koreańskim, chociaż ja osobiście wolę z ryżem basmati. Obowiązkowo jako przystawka kimchi :) Smacznego! Bismillah! :)






W oczekiwaniu na iftar...




Żeberka w całej okazałości :)


Nie mogło zabraknąć kimchi :)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Chyba znów je zrobię w tym tygodniu na iftar 😋🍖🍖✨🌙✨🌙

      Usuń
  2. രുചികരമായതായി തോന്നുന്നു 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. നിങ്ങൾക്ക് ഈ വിഭവം ഉണ്ടാക്കാൻ ശ്രമിക്കാം 😊🍖

      Usuń
  3. അതിന്റെ ബീഫ് മീറ്റ്?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. അതെ, അതിന്റെ ബീഫ് മീറ്റ് 😋🍖

      Usuń
  4. Musze się kiedyś wybrać do tego Seoul Plaza inshaAllah

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie zaopatrzony sklep w produkty z Azji 👌🏻

      Usuń
  5. Skąd ten bialy ramadanowy lampion? Bardzo ładny mashaAllah

    OdpowiedzUsuń
  6. Często gotujesz koreańskie potrawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię koreańską kuchnię więc często mam na stole jej potrawy 😎🇰🇷

      Usuń
  7. Gdzie mozna jeszcze kupic te koreanskie przyprawy i sosy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę się wprosić na taki iftar hahahaha

    OdpowiedzUsuń
  9. Namówiłem żonę żeby zrobiła ale z żeberek wieprzowych :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ramadanowe dekoracje jak co roku <3

    OdpowiedzUsuń
  11. W Ramadanie prawie nie jem mięsa, jakoś nie bardzo mi służy jego jedzenie...

    OdpowiedzUsuń
  12. നിങ്ങൾക്ക് ഇംഗ്ലീഷിൽ ഒരു പാചകക്കുറിപ്പ് ഉണ്ടോ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. നിങ്ങളുടെ മെയിൽ നിങ്ങൾ എനിക്ക് നൽകിയാൽ ഞാൻ നിങ്ങൾക്ക് പാചകക്കുറിപ്പ് അയയ്ക്കുന്നു 😊🍖✨🌙✨🌙

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty