Iftar w keralskim stylu :)


Keralska kuchnia jest wręcz idealna po 18 godzinnym dniu postu. Większość potraw jest lekkich i bezglutenowych, co nie powoduję sensacji żołądkowych (alhamdulillah). Dominujące składniki to ryż, banany, kokos i aromatyczne przyprawy. Z tych względów w czasie ramadanu nie mogło zabraknąć iftaru w takim stylu :) Nasz indyjski iftar z 2015 roku zobaczcie Tu


Nie udało mi się zakupić liści bananowca. Zadowoliłam się huge green leaf zwanych po karelsku "vellilla" 


Ela Ada to tradycyjny przysmak w południowych Indiach. Głównymi jego składnikami jest ryż, brązowy i kokosowy cukier oraz liście bananowca. Cukier jest warstwowo rozkładany z pastą ryżowa, a następnie zawijany w bananowe liście i gotowany na parze. Jeśli wolimy możemy użyć mąki pszennej, chociaż osobiście zdecydowanie wolę ryżową. Doskonale smakuję z keralską czarną herbatą.

Ela Ada albo Vazhayila Ada

Składniki

- 1 szklanka mąki ryżowej
- odrobina gorącej wody
- ¼ łyżeczki kardamonu
- odrobina soli do smaku
- 3-4 liście bananów (w moim przypadku vellilla)
Na farsz
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego 


Ela Ada :)


Przygotowanie

Na początek myjemy liście w ciepłej wodzie, dzielimy na małe kawałki i smarujemy olejem kokosowym. Następnie mieszamy mąkę kokosową, kardamon z cukrem kokosowym i brązowym dodając odrobinę wody. Tak utworzoną masę (coś na wzór chapati) rozkładamy cienką warstwą na liściach, które składamy na dwie cześci i umieszczamy w szybkowarze (przygotowujemy w ten sam sposób jak idli). Gotujemy na parze około 10 minut. Doskonale smakują zarówno podawane na ciepło jak i zimno :)  


Cherupayar Thoran

Obowiązkowe danie na iftarowym stole w prawie każdym keralskim domu. Kasza ryżowa z dal i świeżymi tartymi wiórkami kokosowymi. Jedno z moich ulubionych dań, które również bardzo smakuję dzieciom (masha Allah).




Składniki

- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki kaszy ryżowej 
- ¾ szklanki dal
- ½ szklanki świeżego startego kokosa
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki pasty czosnkowej
- 3 posiekane zielone chili
- ¼ łyżeczki nasion gorczycy
-  szczypta sproszkowanego kminku
- 1 łyżka oleju kokosowego
-  2-3 liście curry
- odrobina soli 

Przygotowanie

Dzień wcześniej namaczamy dal, który dusimy w garnku ciśnieniowym około 10-15 minut. Następnie dodajemy szklankę świeżego kokosa, kaszę ryżową, posiekane chili, plasterki cebuli, nasiona gorczycy, kminek, liście curry, odrobinę soli i jedną szklankę wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, która podsmażamy przez 5-10 minut na małym ogniu. Przekładamy do rondelka dodając resztę wody i dusimy przez 20 minut na bardzo małym płomieniu. Nasza indyjska kasza gotowa! :D Bismillah 


Nasz iftarowy stół (alhamdulillah)



Keralska wersja sponge cake

Podczas naszych ostatnich wakacji na Kerali córki bardzo polubiły tamtejszą wersję sponge cake z dodatkiem skondensowanego mleka. Jest to bardzo szybkie i łatwe do zrobienia ciasto (alhamdulillah).






Składniki

- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
-  1 szklanka rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1 szklanka skondensowanego (niesłodkiego) mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 średniej wielkości jajka
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanili 




Przygotowanie

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ostudzone masło, mleko, cukier, sól, wanilię i jajka. Wszystko razem mieszamy w mikserze na średnich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Smarujemy keksówkę odrobiną oleju kokosowego przelewamy nasze ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180C) na 40-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Na wierzchu powinno być lekko brązowe. 


Do ciasta mieliśmy mango faloodę w wersji light bez lodów :)


;)


W czasie ramadanu (ku naszej radości) w ogrodzie wyrósł nam krzak dzikiej róży, który pięknie pachnie (masha Allah) 

Komentarze

  1. Bismillah i na zdrowie ;-) Bardzo egoztyczne te potrawy i dodatkowo pierwszy raz slysze o cukrze kokosowym :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baraka Allahu feeki ❤️ Polecem cukier kokosowy jest naprawdę rewelacyjny 😋

      Usuń
  2. Czesto robimy i lubimg faloode szczegolnie z lodami pistacjowymi. Pycha! Sieszne te slomki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też! Z tym, że u nas falooda z lodami to już deser 😋 Słomki przpominają nam o słońcu, którego u nas nie ma 😜

      Usuń
  3. Orient jak nic! Kto by pomyslal ze z lisci bananowca takie cuda wyjda :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Malabar good food

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie można kupić takie liście bananowca i cukier kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Te liscie mozna jesc? Po co sie w nie zawija potrawy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Liści używa się, żeby nadały smak owijanym w nie potrawom 😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty