Bibimbap (비빔밥), czyli idealne danie na jednoosobowy iftar 🌙✨🌙🍛✨🌙✨🌙
Bibimbap, czyli mieszany ryż. Bibim oznacza wymieszać, bap to po prostu ryż. Jedno z bardziej popularnych dań kuchni koreańskiej, obok bulgogi czy kimchi. Bibimbap można przygotowywać na wiele sposobów, bazą zawsze jest jednak ryż, mięso - najczęściej wołownina i jajko. Uważam, że jest to świetne, lekkie i pożywne danie na iftar. Po misce bibimbapu będziemy się czuć najedzeni, ale nie ociężali. I o to właśnie chodzi :) Bibimbap możemy jeść pałeczkami albo łyżką - według uznania :)
Trio koreańskiej kuchni - olej sezamowy, pasta gochujang i sos sojowy :)
-200g mielonej wołowiny
-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
-2 łyżki oleju sezamowego
-1 łyżka cukru
-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
-250g liści szpinaku
-1 marchewka
-1 cukinia
-1 ogórek
-1 jajko
-100g ryżu do sushi
-sól pieprz do smaku
Sos do bibimbapu
-2 łyżki pasty gochujang
-1 łyżka oleju sezamowego
-1 łyżka cukru
-1 łyżka wody
-1 łyżka octu jabłkowego albo białego wina bez %
-1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
Blanszowany szpinak z czosnkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym
Ryż jak na sushi będzie najlepszy do bibimbapu
Przygotowanie
Wołowinę łączymy ze składnikami (sos sojowy, cukier, czosnek i olej sezamowy), którą marynujemy przez 30 minut. Obieramy ogórek, marchewkę i cukinię, które kroimy w słupki i plasterki. Marchewkę i cukinię podsmażamy 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Płuczemy szpinak i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty - następnie go blanszujemy dodając czosnek, jedną łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego. Wołowinę smażymy na patelni. Przygotowujemy sos z pasty gochujang. Na dnie naczynia, w którym podajemy potrawę, układamy ugotowany ryż, następnie wszystkie składniki: mięso, marchewkę, szpinak, ogórek oraz cukinie. Na wierzch kładziemy jajko sadzone. Pamiętajmy, żeby wymieszać wszystkie składniki dania. Sos serwujemy w małej miseczce obok bibimbapu. Dodajemy go na koniec, w zależności od tego, jak bardzo ostra ma być nasza potrawa. Bibimbap gotowy! Smacznego! Bismillah!
Czy można zrobić wersję wegetariańską tego dania?
OdpowiedzUsuńTak bez mięsa z tofu 😋
UsuńWyglada pysznie <3
OdpowiedzUsuń❤️
UsuńTo musza byc koniecznie koreanskie produkty?
OdpowiedzUsuńBez nich nie będzie takiego smaku 😉
UsuńKocham takie dania :-D
OdpowiedzUsuńJa też! 🤣
Usuńa gdzie sake i korniszon na zagryche :D
OdpowiedzUsuń🤣🤣🤣🤣
UsuńZaciekawilas mnie, zrobie po Ramadanie inshaAllah
OdpowiedzUsuńPolecam! ❤️
UsuńIle czasu zajmuje przygotowanie?
OdpowiedzUsuń30 minut 😃
UsuńA to tylko na jedna osobe moze byc? :D
OdpowiedzUsuńNie, ale trzeba zwiększyć ilość produktów dla większej ilości osób 😃
UsuńMoje ulubione polaczenie warzyw, ryzu i miesa <3
OdpowiedzUsuńMoje też! ❤️
UsuńJuż wiem co jutro robie na kolacje lol
OdpowiedzUsuń😊
UsuńSmacznego! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😊
Usuńരുചികരമായതായി തോന്നുന്നു 😋
OdpowiedzUsuńനിർമ്മിക്കാനുള്ള ട്രേ! 😜
Usuńമാഷാ അല്ലാഹ് നല്ല ജോലി
OdpowiedzUsuńനന്ദി 😊
Usuńsmacznego ☺️
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😊
Usuńഅത്ഭുതകരമായ! 🥰
OdpowiedzUsuńവളരെ നന്ദി 😊
Usuń