Hong Kong-style milk tea (奶茶)
Jestem ogromną fanką herbaty z mlekiem. Mając dosyć duże porównanie mogę śmiało stwierdzić, że hongkońska bawarka przewyższa smakiem wszelkie odpowiedniki. Herbata "made in Hong Kong" to połączenie mocnej esencji herbacianej i skondensowanego mleka. Brytyjczycy lubią dodawać do herbaty cukier i mleko, stąd w Hongkongu tego typu herbata nazywa się "herbatą zachodnią", która różni się od tradycyjnej "Tea Tang".
Siedem milionów mieszkańców Hongkongu spożywa rocznie aż 900 milionów herbaty z mlekiem, więc jest to całkiem niezły wynik :)
W Hongkongu herbata z skondensowanym mlekiem o jedwabistej teksturze jest tak samo popularna jak kawa na zachodzie, pija się ją do śniadania i w porze lunchu. Taką herbatę w Xiānggǎng dostaniemy w barze typu cha chaan teng lub dai pai dong (in szaa Allah).
Składniki
- 30 g cejlońskiej czarnej herbaty
- 500 ml wody
-250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki słodkiego mleka skondensowanego
Do przygotowania HK - style milk tea najlepsza jest czarna cejlońska herbata :)
Przygotowanie
HK - style milk tea nazywana jest herbatą z pończochy, bo do jej zaparzania musimy użyć sitka z materiału, które przypomina pończochę :P Na początek do naszej pończochy wsypujemy herbatę i umieszczamy sitko w naszym czajniczku zalewając herbatę wodą. Herbatę gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, żeby miała bardzo mocną esencję. Następnie wyciągamy nasze sitko z pończochą i nalewamy herbatę do połowy kubka. Dolewamy nasze spienione skondensowane mleko i voilá! Otrzymujemy niebanalną w smaku i aromatyczna herbatę (Bismillah!).
Bardzo lubię gotować herbatę w metalowym czajniczku :)
Sitko z materiału
Do niesłodzonego mleka skondensowanego dodałam 2 łyżeczki słodkiego mleka skondensowanego :P
Uwielbiam spienione mleko! :D
:)
这里!
W kuchni od kilku dni mam Chūnjié (春节)
this is very tasty ☕️
OdpowiedzUsuńIt’s true! 😋☕️🇭🇰
UsuńNie myślałam, że może być herbata z mlekiem skondensowanym 😅
OdpowiedzUsuńNa dodatek jaka pyszna! 😋☕️🇭🇰👌
UsuńPierwszy raz slysze o takiej herbacie 🤔 Z ciekawosci sprobuje twoj przepis 🤗
OdpowiedzUsuńPolecam! Myślę, że będzie Ci smakować (in szaa Allah) 😋☕️🇭🇰👌
UsuńFajna ta panczocha 🤣🙈
OdpowiedzUsuń😊👌
Usuńകേരള ചായ ട്രേ ചെയ്യുക
OdpowiedzUsuńI wouldn't survive without my morning Kerala style tea! 🤣🙈☕️🇮🇳
UsuńWyglada na smaczna ☕️
OdpowiedzUsuńBardzo! Polecam wypróbować przepis (in szaa Allah) 😋☕️🇭🇰
UsuńMiałam okazję pić w Pekinie i bardzo mi smakowała 😋
OdpowiedzUsuńBeijing! Ah! Zazdraszczam pozytywnie takiej wyprawy! 😍🇨🇳
UsuńW tym czajniczku mozna gotowac herbate?
OdpowiedzUsuńTak, ale okazjonalnie z powodu dosyć cienkiego dna w czajniczku 😉☕️🇭🇰
UsuńBardzo ciekawa ta herbata, więc się skusze na jej zrobienie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Panie Jacku! Myślę, że będzie smakować też Pana żonie 😊☕️🇭🇰
UsuńCzy mozna nie dodawac tego slodkiego mleka skondensowanego?
OdpowiedzUsuńNo jasne, że można ☕️Nawet będzie lepsza w smaku! 😋🇭🇰
UsuńTy tu o herbacie, a tam koronawirus szaleje :P
OdpowiedzUsuńNiestety zaczyna szaleć także w Anglii i Polsce!!! 😕 🦠🧫🧪
UsuńPierwszy raz widzę takie sitko do herbaty! Jak zawsze bardzo ciekawy wpis na blogu <3
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne także do parzenia kawy, dobry zakup za kilka monet 😉☕️💰
UsuńGdzie kupilas taki swietny czajniczek?
OdpowiedzUsuńW pakistańskim sklepie w mojej muzułmańskiej dzielnicy 😉🇵🇰
Usuń