Keralski Butter Chicken w wersji dla dzieci, czyli doskonałe danie na iftar :)
Początek kwietnia, ale wiosny wciąż brak i
możemy zobaczyć ją tylko w kalendarzu (alhamdulillah).
Trudno uwierzyć, że rok temu kwitła już wiśnia (sakura), a w Cannon Hill Parku
były przepiękne tulipany...
Moblizujemy jednak siły, bo już za kilka tygodni
zaczyna się ramadan (in szaa Allah).
Jednym z moich planów jest wyszukanie łatwych i smacznych potraw na iftary.
Podobnie jak rok temu ramadan chcę spędzić na czytaniu Qur’anu, a nie siedzeniu
w kuchni :P Dania mają być proste,
zdrowe, smaczne i szybkie do zrobienia! Jedno danie dla całej rodziny, czyli będzie trzeba połączyć różne upodobania i smaki. Pierwszym pomysłem jest Butter Chicken moja
wersja dla dzieci. Nie ostra a aromatyczna, więc powinna zadowolić podniebienia wszystkich
domowników (in szaa Allah).
Butter Chicken (ബട്ടർ ചിക്കൻ ( മുർഘ് മഖാനി)
Składniki
- 1kg małego kurczaka (baby chicken)
- 2 małe cebule
- 2 duże posiekane pomidory
- 1 lyżeczka pasty imbirowej
- 1 lyżeczka pasty czosnkowej (jeśli dzieci nie lubią można omniąć)
- ½ lyżki kurkumy
- ½ lyżeczki zmielonej kolendry
- 1 lyżeczka garammasala
- ½ szklanki namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
- 2 lyżki zmielonych orzechów nerkowca
- 1 lyżka zmielonych migdałów
- plasterki cytryny, groszek, kukurydza, jabłko albo pomarańcza (to co wasze dzieci lubią najbardziej)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
Na początek myjemy naszego kurczaka, którego marynujemy
w kurkumie z odrobiną soli i pieprzu. Następnie na rozgrzanej patelni
podsmażamy pastę imbirową, czosnkową z pomidorami. Doprawiamy gramamasalą i
kolendrą. Mielimy rodzynki, orzechy nerkowca i migdały na pastę, którą dodajemy
do zrobionego curry. Dokładamy kurczaka i wszystko razem dusimy na małym ogniu
przez 20 minut. Na samym końcu gotowania (3-4 minuty) dodajemy masło. W ten
sposób mamy naszego Butter Chicken w aromatycznej, a nie ostrej wersji (in szaa Allah).
Puttu ( പുട്ട് )
Keralskie puttu to tradycyjna i najbardziej popularna
potrawa, którą przygotowuje się w każdym domu na śniadanie. Zrobiona jest z
dwóch składników: mąki ryżowej i kokosa. Jest to jedno z moich ulubionych dań
bezglutenowych. U nas w domu dzieci bardzo lubią puttu do curry (zamiast
tradycyjnego ryżu) lub na śniadanie z bananem :)
Składniki
-
2 szklanki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki świeżego startego miąższu kokosowego
- 1,5 szklanki świeżego startego miąższu kokosowego
-
1 szklanka wody
-
1 lyżeczka soli himalajskiej
Do zrobienia puttu będzie nam potrzebny puttu maker (sama tuba), albo puttu kudam (tuba połączona z garnuszkiem)
Przygotowanie
Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki ryżowej. Dodajemy
odrobinę wody i soli. Maką nie może mieć grudek więc miksujemy nasze ciasto
w robocie przez 2- 3 minuty. Następnie wyrabiamy ciasto palcami. Powinno mieć ono elastyczną konsystencję i przy mocniejszym przyciśnięciu się kruszyć. Po przygotowaniu
odkładamy nasze ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce. Przygotowujemy nasz puttu
maker (tubę) do której najpierw wkładamy lyżkę startego kokosa, a następnie
lyżkę ciasta i tak przekładamy aż do jej końca. W międzyczasie napełniamy
garnuszek wodą. Przykręcamy naszą tubę z ciastem (możemy też przymocować tubę do garnka ciśnieniowego). Kiedy woda zaczyna
wrzeć, możemy zobaczyć jak para wychodzi z małych otworów naszej tuby.
Zmniejszamy wtedy płomień i gotujemy nasze puttu przez 5-6 minut na wolnym
ogniu. W kuchni zaczyna się rozchodzić miły kokosowy zapach i wtedy już wiemy,
że nasze puttu jest gotowe! :) Odkręcamy tubę od garnka i wykładamy puttu na talerz wypychając je cienką drewnianą łyżką.
Gotowe do jedzenia. Bismillah! Smacznego!
:)
Na deser Kappalandi Mittai (peanut bar), czyli orzeszki ziemne z kardamonem w karmelu: D
W drodzę do sklepu po produkty na curry nie mogło zabraknąć w naszym sklepowym koszyku Vicks'a. Wcześniej uważałam to za zabawne, ale od kilku lat sama podobnie jak większość Indusów nacieram nim stopy przed pójściem spać :D
Masha'Allah wyglada pysznie <3 te talerze dla dzieci tez bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńNa spróbowanie można śmiało zrobić Chicken Butter, bo do puttu trzeba już mieć puttu maker 😉 in szaa Allah 🥘🍛
UsuńU nas dziś były na stole kolorowe pisanki i trochę inne święta :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że miło Pan spędził czas w gronie rodzinnym 😊
UsuńNawet nie wiedzialam o istnieniu czegos takiego jak puttu maker! Czad! :D
OdpowiedzUsuńW indyjskiej kuchni jest bardzo dużo takich nieodkrytych rzeczy 😂
UsuńBardzo czesto robie chicken butter wiec sprobuje twojej wersji dla dzieci. Tez nie bardzo lubia ostra kuchnie insha'Allah
OdpowiedzUsuńMoje dzieci również (szczególnie młodsza dwójka) nie przepadają za ostrym jedzeniem. Dlatego szukam sposobów, by znne potrawy robić w wersji nieostrej 😋🍛🥘
UsuńMa sha Allah �� Wyglada super. Bardzo fajne talerze❤❤
OdpowiedzUsuńBarak Allahu feeki ❤️ Talerzyki bezfirmowe, ale wykonane z fajnego tworzywa - wheat straw 😉
UsuńUwielbiam butter chicken, ale tylko spicy 🌶
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię wersję na ostro, ale dla dzieci robię bez chili 😋🌶
UsuńBardzo fajne talerzyki dla dzieci, jaka to firma? 😊
OdpowiedzUsuńBezfirmowe, znaleznione na ebay’u. Wykonane z biodegradowalnego plastiku (wheat straw) 😉🥣
UsuńSwietny ten puttu maker ❤️ Musze go u nas poszukac w sklepie z indyjskimi produktami insha’Allah ☺️
OdpowiedzUsuńPolecam wersję z garnuszkiem. Wydaję mi się, że jest lepsza niż tylko sama tuba mocowana do garnka ciśnieniowego 😉
UsuńJedno z moich ulubionych polaczen ryz i kokos ❤️ Jak ty nauczylas jesc dzieci cytryn, smakuje im?
OdpowiedzUsuńMoje dzieci bardzo lubią cytrynę i chyba większość cytrusów 😉 alhamdulillah 🍋🍋🍋 W domu często robię lemoniadę cytrynową z kardamonem i miętą, która lubimy wszyscy 😋🍋🍹
UsuńMaşallah wygląda pysznie! 😍
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! 😉😋
UsuńSmaka narobilas ��
OdpowiedzUsuńPo tylku godzinach postu jaki nas czeka w ten Ramadan to lepsza wersja nieostra :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam 😉🍛🥘
UsuńWłaśnie wróciłam ze sklepu z kurczakiem i mocno się zastanawiam co zrobić na jutrzejszy obiad :) to znaczy już się chyba nie zastanawiam :D
OdpowiedzUsuńI jak? Co wyszło? 😉
UsuńNie miałam wszystkich składników ale i tak wyszło bardzo dobre :) Smakowało nawet teściowej która wpadła w odwiedziny :D
UsuńJak teściowej smakowało to już coś! 😂😜👍
UsuńUwielbiam takie potrawy. Wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuń❤️
Usuńa u Ciebie jak zwykle pieknie smacznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😊
UsuńButter chicken to danie, które podbiło moje serce podczas pobytu w Indiach. Ciekawy przepis warty wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jak następnym razem zatrzymamy się dlużej w Delhi to będę miała okazję spróbować lokalnej wersji 😋 Polecam Butter chicken przygotowany na sposób keralski 🍛🥘🌴🌴
Usuń